PROFILE

Η Jocelyn Lee φωτογραφίζει γυμνές γυναίκες άνω των 45, όπως θέλεις να τις δεις

iStock

Το ότι το σώμα της γυναίκας γίνεται συστηματικά επίκεντρο συζητήσεων και αρνητικής κριτικής για πολλούς και διαφορετικούς λόγους, δεν αποτελεί καινούργια είδηση. Αυτοί οι λόγοι, ενδεικτικά, μπορεί να αφορούν τις ενδυματολογικές επιλογές που κάνει μια γυναίκα μέχρι και την ηλικία που της «επιτρέπεται» να δείχνει το σώμα της στα social media – καθώς και τον τρόπο που «πρέπει» να το προβάλλει, όταν το προβάλλει.

Όσο δεν βλέπεις γυναικείες ρώγες στο feed σου, αλλά τόσο (συχνά) δεν θα δεις και ένα γυμνό πορτρέτο μιας -μεγαλύτερης- σε ηλικία γυναίκας. Ας πούμε, για παράδειγμα, μιας γυναίκας 60 ετών και άνω. Εκτός, βέβαια, και αν μπεις στο προφίλ της Αμερικανίδας φωτογράφου, Jocelyn Lee, η οποία κατά τη διάρκεια της καριέρας της έχει «αφoσιωθεί» στα γυμνά, γυναικεία σώματα κάθε ηλικίας και κάθε σωματότυπου.

Η Jocelyn Lee «αιχμαλωτίζει» την ομορφιά του χρόνου με τη φωτογραφική της

Ο φωτογραφικός φακός της Jocelyn Lee, λοιπόν, έχει έναν σκοπό. Να αποτυπώσει τα αληθινά, γυναικεία σώματα. Έτσι όπως ακριβώς είναι και χωρίς ίχνος ρετούς. Επιδερμίδες «σπασμένες», δέρματα με ραγάδες, χαλάρωση, εμφανής τριχοφυΐα και ουλές μαστεκτομής, όλα σε κοινή θέα με απώτερο σκοπό την απενοχοποίηση του γυναικείου σώματος και την κατάρριψη του μύθου της τελειότητας και των «σωστών» αναλογιών.

«Η κάμερα μπορεί να είναι πολύ σκληρή ανάλογα με το πώς τη χρησιμοποιείς», ανέφερε η Jocelyn Lee στο New Yorker. «Υπάρχει μια ολόκληρη θεωρία που βασίζεται στη σκληρότητα», πρόσθεσε η ίδια και αποκάλυψε ότι δεν είναι λίγες οι φορές που έχει δεχθεί αρνητική κριτική για τη δουλειά της ως «πολύ σοβαρή ή ρομαντική».

«Ήθελα το έργο μου να είναι αντίσταση στην πεποίθηση ότι οι μεγαλύτερες γυναίκες είναι αόρατες ή ασώματες»

«Αφού έκλεισα τα 50 και παντρεύτηκα δεύτερη φορά, με γοήτευσε και με προβλημάτισε ο τρόπος που η κουλτούρα της κοινωνίας απεικονίζει τις γυναίκες μιας συγκεκριμένης ηλικιακής κατηγορίας ως μη σεξουαλικές και μη ελκυστικές. Γι’ αυτό ξεκίνησα να στρέφω την προσοχή μου κυρίως σε μεγαλύτερες γυναίκες (άνω των 45) και να αποτυπώνω δυναμικές, αισθησιακές και σέξι εικόνες τους. Ήθελα το έργο μου να είναι μια ισχυρή αντίσταση στην πεποίθηση ότι οι γυναίκες μιας ορισμένης ηλικίας είναι είτε αόρατες είτε ασώματες», είχε πει σε συνένετυξή της πριν δυο χρόνια στο ageist.com η Jocelyn Lee.

Η 61χρονη φωτογράφος που έχει τη βάση της στο Portland, γεννήθηκε στη Νάπολη. Έχει πτυχίο Φιλοσοφίας και έχει, επίσης, σπουδάσει εικαστικές τέχνες στο Πανεπιστήμιο Yale. Το πτυχίο της στη φωτογραφία το πήρε από το Hunter College. Το 2013 έλαβε υποτροφία NYFA και το 2001 έλαβε υποτροφία Guggenheim. Το 2020 κυκλοφόρησε το βιβλίο της, Sovereign, το οποίο περιλαμβάνει μια γκάμα από δικά της κλικ, τραβηγμένα μεταξύ των δεκαετιών του ’50 και του ’90. Βασικός πρωταγωνιστής είναι γυναίκες γυμνές, συχνά σε εξωτερικούς χώρους και σε φυσικά περιβάλλοντα.

Φωτογραφικό «ταξίδι» στο σπουδαίο έργο της Αμερικανίδας φωτογράφου

Συμπέρασμα: Ο χρόνος είναι ίδιος για όλους και η πιο εμφανής αλλαγή πάνω μας, είναι η εξωτερική μας εμφάνιση. Αυτό σημαίνει πως όλοι κάποτε θα μεγαλώσουμε και, αν τα καταφέρουμε, θα γεράσουμε. Γιατί, λοιπόν, να μην δείχνουμε πώς είναι το σώμα μας τότε;