PROFILE

Ουκρανία: Όλες οι γυναίκες του προέδρου Zelensky

Instagram.com/olenazelenska_official

Ένας μήνας πολέμου συμπληρώθηκε την Παρασκευή 24 Μαρτίου 2022 στην Ουκρανία. Στις 24 Φεβρουαρίου της ίδιας χρονιάς, ο Vladimir Putin ανακοίνωσε την «ειδική στρατιωτική επιχείρησή» του στην Ουκρανία, όπως ονομάστηκε από την πλευρά της Ρωσίας η εισβολή στη γειτονική της χώρα. Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Volodomyr Zelensky έγινε έκτοτε μάλλον πιο διάσημος κι από τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Joe Biden. Καθημερινά παρακολουθούμε τα μηνύματα και τις ανακοινώσεις του, έχοντας στραμμένο το βλέμμα μας στην Ουκρανία.

Μία γνωστή, ξεπερασμένη φράση είναι αυτή που θέλει πίσω από κάθε πετυχημένο άντρα, να κρύβεται μία δυναμική γυναίκα. Στην περίπτωση του Volodomyr Zelensky οι γυναίκες δεν κρύβονται και δεν είναι μόνο μία. Είναι οι τουλάχιστον 32000 γυναίκες στις ένοοπλες δυνάμεις που προσπαθούν η Ουκρανία να κερδίσει αυτόν τον πόλεμο. Είναι εκείνες που προσπαθούν να επιβιώσουν ανάμεσα σε συντρίμια. Είναι γυναίκες που βρίσκονται στο πλευρό του Zelensky όπως η αντιπρόεδρος της Κυβέρνησής του ή η σύζυγός του. Παρακάτω θα τις γνωρίσεις καλύτερα.

Όλες οι γυναίκες του προέδρου Zelensky: Olena Zelenska

«Καλοί μου άνθρωποι, Ουκρανοί. Σας βλέπω όλους σήμερα στην τηλεόραση, στους δρόμους, στο Internet. Βλέπω τα posts και τα videos σας. Και ξέρετε κάτι; Είστε απίστευτοι. Είμαι περήφανη που ζω μαζί σας και στην ίδια χώρα με εσάς. Σήμερα δεν θα με πιάσει πανικός και δεν θα κλάψω. Θα είμαι ψύχραιμη και με αυτοπεποίθηση. Τα παιδιά μου με κοιτούν, θα είμαι δίπλα τους και δίπλα στον σύζυγό μου και δίπλα σε εσάς. Σας αγαπώ. Αγαπώ την Ουκρανία», είχε γράψει στα social media η σύζυγος του Volodomyr Zelensky και πρώτη κυρία της Ουκρανίας, Olena Zelenska.

 

γυναίκες Zelensky Ουκρανία ANNA MONEYMAKER/GETTY IMAGES NORTH AMERICA/AFP

Η Olena Zelenska και ο Volodomyr Zelenski είναι παντρεμένοι εδώ και σχεδόν 2 δεκαετίες. Γεννήθηκε 11 ημέρες νωρίτερα από εκείνον και οι δυο τους γνωρίζονταν από τα σχολικά τους χρόνια. Παντρεύτηκαν τον Σεπτέμβριο του 2003 κι έχουν αποκτήσει μαζί δύο παιδιά, την Oleksandra και τον Kyrylo. Η Olena Zelenska δεν παύει να μιλά για το θάρρος των γυναικών και των ανδρών στην Ουκρανία μέσω των social media προσπαθώντας να ανυψώσει το ηθικό των πολιτών, ενώ παραμένει κι η ίδια, όπως φημολογείται, στην χώρα της.

Ιryna Vereshchuk: Η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης

Η «Σιδηρά Κυρία» της Ουκρανίας είναι η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Zelensky, Ιryna Vereshchuk. Η Ιryna Vereshchuk γεννήθηκε στις 30 Νοεμβρίου 1979 και είναι κοινωνική ακτιβίστρια και πολιτικός, ενώ από την έναρξη του πολέμου έχει συνδεθεί με σημαντικές στιγμές του. Ήταν εκείνη που ανακοίνωσε ότι το Κίεβο απορρίπτει το ρωσικό τελεσίγραφο για την παράδοση της Μαριούπολης και με κάθε ευκαιρία καταγγέλει τη Μόσχα για εγκλήματα πολέμου.

Η Ιryna Vereshchuk είναι απόφοιτος της Στρατιωτικής Σχολής κι έχει υπηρετήσει ως αξιωματικός στον ουκρανικό στρατό για 5 χρόνια. Έχει, επιπλέον, διατελέσει πρόεδρος του Διεθνούς Κέντρου Μελετών και Συναινετικών Πρακτικών για τη Βαλτική και τη Μαύρη Θάλασσα. Στις 4 Νοεμβρίου 2021, διορίστηκε Αναπληρώτρια Πρωθυπουργός της Ουκρανίας και υπουργός Επανένταξη των Προσωρινών Κατεχόμενων Εδαφών.

Μέχρι να ξεσπάσει ο πόλεμος, η Ιryna Vereshchuk, που είναι επίσης μητέρα ενός αγοριού από τον πρώτο της γάμο (έχει κι έναν θετό γιο από τον δεύτερο γάμο της), περνούσε τον ελεύθερο χρόνο της εξασκούμενη στις πολεμικές τέχνες. Να που τελικά δεν της φάνηκαν χρήσιμες μόνο θεωρητικά.

Πλέον ζει και εργάζεται μέσα από καταφύγια και μακριά από την οικογένειά της, ενώ συγκίνησε όταν δήλωσε ότι νιώθει «μητέρα όλων των παιδιών της Ουκρανίας που με χρειάζονται και είναι στα καταφύγια».

Όλες οι γυναίκες του προέδρου Zelensky: 32 χιλιάδες γυναίκες στη μάχη και πόσες άλλες στις υπηρεσίες της πρώτης γραμμής

Γυναίκες που στέκονται στο πλευρό του προέδρου Zelensky είναι σίγουρα και οι περίπου 32.000 γυναίκες που υπηρετούν στον στρατό στην ουκτανία. Ο ρόλος των γυναικών έχει αλλάξει ριζικά στη χώρα τα τελευταία 8 χρόνια από τότε που η φιλορωσική εξέγερση σημειώθηκε στην ανατολική Ουκρανία.

Ουκρανία @2022 Efrem Lukatsky/ AP Images

Σήμερα αντιπροσωπεύουν περίπου το 15% του συνολικού στρατιωτικού προσωπικού. Αριθμός που αναμενόταν να αυξηθεί μέσα στον πρώτο μήνα του πολέμου.

Ακόμα περισσότερες γυναίκες στο πλευρό του Zelensky είναι κι εκείνες που υπηρετούν σε σώματα όπως η πυροσβεστική υπηρεσία, η οι νοσηλεύτριες και οι γιατροί που φροντίζουν τους τραυματίες. Για όλες αυτές τις γυναίκες είχε μιλήσει μάλιστα και η Olena Zelenska σε μία από τις εμψυχωτικές αναρτήσεις της.

«Πριν τον πόλεμο κάποτε έγραψα ότι υπάρχουν 2 εκατομμύρια περισσότερες γυναίκες απ’ ό,τι άνδρες στην Ουκρανία. Στατιστικές. Αλλά τώρα όλο αυτό νοηματοδοτείται διαφορετικά. Επειδή σημαίνει ότι η κατάστασή μας τώρα έχει ένα ιδιαίτερα θηλυκό πρόσωπο. Σας εκτιμώ και υποκλίνομαι σε εσάς, απίστευτες συμπατριώτισσες μου. Σε εσάς που πολεμάτε στις τάξεις των ενόπλων δυνάμεων, σε εσάς που καταταγήκατε για να αμυνθείτε. Σε εσάς που θεραπεύετε, σώζετε, ταΐζετε», είχε γράψει μεταξύ άλλων η πρώτη κυρία της Ουκρανίας.

Οι γυναίκες του Ουκρανού προέδρου είναι όλες οι γυναίκες στην Ουκρανία

Ουκρανία Στο βομβαρδισμένο μαιευτήριο της Μαριούπολης. / © 2022 Evgeniy Maloletka/AP IMAGES
Στο βομβαρδισμένο μαιευτήριο της Μαριούπολης.

Ουκρανία © 2022 Vadim Ghirda/AP IMAGES

Ουκρανία Σε ένα καταφύγιο - μαιευτήριο στο Κίεβο. / @2022 Efrem Lukatsky/ AP Images
Σε ένα καταφύγιο – μαιευτήριο στο Κίεβο.

Οι γυναίκες- σύμβολα του πολέμου στην Ουκρανία, οι γυναίκες που στέκονται στο πλευρό του Ουκρανού προέδρου Zelensky, είναι στην πραγματικότητα πολύ περισσότερες από αυτές που μπορείς να μετρήσεις. Είναι όλες οι γυναίκες που προσπαθούν να επιβιώσουν στα καταφύγια, είναι οι γυναίκες που βρίσκονται ως πρόσφυγες σε άλλα κράτη.

Δυναμικές; Σίγουρα. Ανθεκτικές; Επίσης. Κι ο μόνος λόγος που μπορεί να κρύβονται, δεν είναι για να σταθούν πίσω από κάποιον επιτυχημένο άνδρα φυσικά. Είναι για να γλιτώσουν από έναν ακόμα βομβαρδισμό.