ROLE MODELS

Αυτή η Ουκρανή μητέρα θηλάζει το μωρό της με εμφανή τα τραύματα από έκρηξη οβίδας

Ένα προσφυγόπουλο από την Ουκρανία, η Anna κοιμάται αφού έφτασε στην Πολωνία με τη μητέρα της και τον αδερφό της. @2022 Markus Schreiber/ AP Images

Η Olga έγινε μαμά στα 27 της χρόνια κι όπως κάθε μαμά κρατά στην αγκαλιά της το μωρό της για να το ταΐσει. Η Olga θηλάζει το μωρό της και μοιάζει με κάθε άλλη μαμά αυτού του πλανήτη. Η διαφορά είναι ότι η Olga είναι εμφανώς τραυματισμένη. Απέκτησε τα τραύματά της κάνοντας ότι θα έκανε κάθε άλλη μαμά στη θέση της, προστατεύοντας το μικρό της μωρό. Η Olga ζει στην Ουκρανία, όπου αυτή η προστασία τις τελευταίες αρκετές εβδομάδες, περιλαμβάνει την προσπάθεια γυναικών να σώσουν τα μωρά τους από τις οβίδες που σκάνε δεξιά και αριστερά στις πόλεις τους.

Η Olga μίλησε στη βρετανική εφημερίδα The Guardian για το πώς ακριβώς τραυματίστηκε προστατεύοντας το μωρό της κατά τη διάρκεια έκρηξης που προκάλεσε οβίδα που έπεσε στο Κίεβο όπου ζουν. Η Olga, μία 27χρονη Ουκρανή μητέρα, μίλησε για το σοκ που υπέστη καθώς έβλεπε το αίμα της να σκεπάζει την κόρη της, όταν τραυματίστηκε από θραύσματα γυαλιών.

«Τραυματίστηκα στο κεφάλι και το αίμα άρχισε να τρέχει. Κι έτρεξε όλο πάνω στο μωρό», είπε η Ουκρανή μητέρα από το κρεβάτι της στο παιδιατρικό νοσκομείο Okhmatdyt όπου αναρρώνει από τα τραύματά της, έχοντας κοντά της το μωρό της και τον σύντροφό της.

«Δεν μπορούσα να καταλάβω, νόμιζα ότι ήταν το δικό της αίμα», ανέφερε στη συνέχεια εξηγώντας ότι ήταν ο πατέρας της μικρής Victoria την πήρε από την αγκαλιά της άρχισε να ουρλιάζει πιστεύοντας ότι η κόρη της είχε πληγωθεί από τα θραύσματα. «Olga, είναι το δικό σου αίμα, όχι το δικό της», της είπε και την καθησύχασε.

Οι αρχές στην Ουκρανία λένε ότι περισσότεροι από 60 πολίτες έχουν σκοτωθεί στο Κίεβο από τη στιγμή που η Ρωσία άρχισε την «ειδική στρατιωτική επιχείρησή» της, όπως αποκαλεί την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία o Vladimir Putin. Από τις 24 Φεβρουαρίου μέχρι σήμερα, έχουν πραγματοποιηθεί αρκετές επιθέσεις με πυραύλους σε οικιστικά κτίρια, όπως υποστηρίζουν οι Ουκρανοί.

Η Olga έζησε μία από αυτές τις επιθέσεις όταν ξύπνησε για να ταΐσει το μωρό της, το οποίο είχε τυλίξει με την κουβέρτα του. Τότε ήταν που ξεκίνησε η επίθεση. «Αυτό την κράτησε ζωντανή. Το ότι την κάλυψα έγκαιρα. Και ο Dmytro όρμησε και μας κάλυψε επίσης», σημείωσε μιλώντας στην The Guardian η Ουκρανή μητέρα.

Η κόρη της, Victoria γλίτωσε από την επίθεση με μία γρατζουνιά και κάποιους μώλωπες. Η Olga αναρώνει από πολλαπλά τραύματα στο κεφάλι και στο σώμα της. «Δεν μας έχει μείνει τίποτα από το να μείνουμε θετικοί, από το να πιστεύουμε ότι αυτό ήταν το χειρότερο, το πιο τρομακτικό πράγμα που θα μπορούσε να συμβεί στη ζωή μας», εξήγησε ο πατέρας του μωρού.

Οι μητέρες σε όλο τον κόσμο κάνουν ό,τι μπορούν για να προστατεύσουν τα παιδιά τους. Για τις μητέρες στην Ουκρανία αυτή την εποχή αυτό μπορεί να σημαίνει να καλύπτουν με το σώμα τους τα μωρά τους για να τα σώσουν από τις οβίδες. Μπορεί να σημαίνει να γεννούν μέσα σε καταφύγια και να προσεύχονται τα μαιευτήρια στα οποία βρίσκονται να μην γίνουν στόχος επίθεσης.

Μπορεί να σημαίνει ακόμα, πως αποχαιρετούν τους συζύγους τους και να φεύγουν με τα μωρά τους από την πατρίδα τους. Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, ανακοίνωσε πως ο αριθμός των Ουκρανών που έχουν εγκαταλείψει τη χώρα ανέρχεται σε 3.528.346, με πάνω από δύο εκατομμύρια να έχουν περάσει τα σύνορα με την Πολωνία.