ΙΣΟΤΗΤΑ ΦΥΛΩΝ

Όταν το χάσμα των φύλων είναι κυριολεκτικά επικίνδυνο

iStock

Οι γυναίκες μεταβολίζουν διαφορετικά από τους άντρες πολλές ουσίες. Και αυτό είναι κάτι που πλέον οι επιστήμονες το γνωρίζουν, ωστόσο, δεν το έλαβαν υπόψιν εγκαίρως.

Ο λόγος είναι πως διαχρονικά οι ιατρικές μελέτες συνέλεγαν ερευνητικά δεδομένα, από το μέσο σώμα που θεωρούnταν το αντρικό. Δηλαδή το 50% του παγκόσμιου πληθυσμού αποκλειόταν αυτόματα από την έρευνα. Και αυτή τη φορά, το χάσμα ανάμεσα στα φύλα είναι κυριολεκτικά επικίνδυνο.

Πώς η επιστήμη αγνόησε ως τώρα τις γυναίκες

Για μεγάλο μέρος του περασμένου αιώνα, οι γυναίκες, αλλά και τα θηλυκά ζώα, αποκλείονταν από την έρευνα νέων φαρμάκων στη δυτική ιατρική. Πρόσχημα ήταν η πολυπλοκότητα που δημιουργούσαν οι διακυμάνσεις των ορμονών και η εγκυμοσύνη. Πρόκειται για φάρμακα που καταναλώνουμε σήμερα.

Το σκεπτικό των ερευνητών, ήταν πως οι γυναίκες και οι ορμόνες τους, θα έκαναν πιο δαπανηρή την έρευνα. Παράλληλα, υποστήριζαν ότι θα προέκυπταν «θολά αποτελέσματα».

Το 2013 γυναίκες οδηγοί υπό την επήρεια των υπνωτικών Ambien ήταν υπαίτιες για μία σειρά από τροχαία ατυχήματα. Αυτό χτύπησε ένα καμπανάκι στον Αμερικανικό Οργανισμό Ελέγχου Φαρμάκων κι αποκάλυψε ότι η μέχρι τότε οριζόντια οδηγία για τη χορήγησή τους, ήταν κατάλληλη αποκλειστικά για τους άνδρες κι επικίνδυνη για τις γυναίκες.

Πρόσφατα, διαπιστώθηκε πώς οι γυναικείοι οργανισμοί δεν ληφθήκαν υπόψη ούτε στις έρευνες για διαγνωστικά πρωτόκολλα. π.χ. σχετικά με τον καρκίνο. Γι’ αυτό, διαγιγνώσκονται κατά μέσο όρο 4 χρόνια αργότερα από τους άνδρες για περισσότερες από 700 ασθένειες και 2,5 χρόνια αργότερα στην περίπτωση του καρκίνου.

Αυτό συμβαίνει για τον ίδιο λόγο: Γιατί οι γυναίκες δεν συμπεριλήφθηκαν ούτε στην έρευνα για την ανάπτυξη διαγνωστικών πρωτοκόλλων. Επίσης, με αντίστοιχα συμπεράσματα στα καρδιακά συμπτώματα εισήχθη ο όρος «ιατρικό #gaslighting».

Όλες οι ανδροκεντρικές επιστημονικές μελέτες που δεν έλαβαν υπόψη τα γυναικεία σώματα, τα συμπτώματα και τις ασθένειες του μισού παγκόσμιου πληθυσμού εγκρίθηκαν και θεωρήθηκαν αξιόπιστες. Βασίστηκε πάνω τους η σύγχρονη επιστήμη και τα φάρμακα που καταναλώνουμε μέχρι σήμερα.

Το χάσμα των φύλων γίνεται επικίνδυνο και στις καθημερινές μετακινήσεις

Αυτή η αδικία σε βάρος των γυναικών, επεκτείνεται ακόμα και στην ασφάλεια τους, κατά τις καθημερινές μετακινήσεις. Πρόσφατες μελέτες αποδεικνύουν ότι οι γυναίκες έχουν 73% πιθανότητες να τραυματιστούν σε ένα τροχαίο, ακριβώς επειδή τα τεστ ασφάλειας, έχουν γίνει με πρότυπο το αντρικό σώμα.

Γιατί όμως συμβαίνει αυτό; Οι απαντήσεις στο βίντεο του 24 MEDIA Lab: