FEMALE TALK

Oprah Winfrey:«Από τα 9 μέχρι τα 12 βιαζόμουν από τον 19χρονο ξάδελφό μου. Δεν ήξερα καν τι σήμαινε ο βιασμός»

ⓒ 2021 Chris Carlson/Associated Press

Η αλήθεια είναι πως έχουμε συνηθίσει την Oprah Winfrey να κάθεται στην καρέκλα του «ψυχαναλυτή», ακούγοντας ευλαβικά όσα έχουν να πουν οι καλεσμένοι της, εκ των οποίων οι περισσότεροι ανοίγουν την ψυχή τους, αποκαλύπτοντας συνταρακτικές εμπειρίες της ζωής τους. Αυτήν τη φορά, όμως, συνέβη το ακριβώς αντίθετο.

Με αφορμή τη νέα σειρά της σε συνεργασία με τον πρίγκιπα Harry, “The Me You Can’t See”, που προβάλλεται από την Apple TV+,  η Oprah Winfrey αποκάλυψε στο πρώτο επεισόδιο την τραυματική εμπειρία του βιασμού της σε παιδική ηλικία από οικογενειακό πρόσωπο. Εμπειρία που την έκανε να πιστέψει πως «ένα μικρό κορίτσι δεν είναι ασφαλές σε έναν κόσμο γεμάτο άντρες».

Η Oprah Winfrey αποκάλυψε το τραυματικό συμβάν με δάκρυα στα μάτια

Η παρουσιάστρια, λοιπόν, γύρισε τον χρόνο 55 χρόνια πίσω, επαναφέροντας στη μνήμη της την τραυματική εμπειρία που βίωσε όταν ήταν μόλις 12 χρονών, με θύτη τον 19χρονο ξάδερφό της. Εξάλλου, μία τέτοια εμπειρία μένει σίγουρα ανεξίτηλη στο πίσω μέρος του μυαλού.

Συγκεκριμένα, λοιπόν, και κατά τη διάρκεια ενός συναισθηματικού μονόλογου on camera, η Oprah Winfrey αναφέρει χαρακτηριστικά, «Σε ηλικία 9, 10, 11 και 12 ετών, βιαζόμουν συστηματικά από τον 19χρονο ξάδελφό μου. Δεν ήξερα τι ήταν ο βιασμός. Δεν ήξερα καν τι σήμαινε η λέξη. Δεν είχα ιδέα τι ήταν το σεξ. Δεν είχα ιδέα πώς γεννιούνται τα μωρά. Δεν ήξερα καν τι μου συνέβαινε και το κρατούσα μυστικό».

«Εάν αντιλήφθηκα κάτι από αυτήν την εμπειρία, είναι ότι ένα μικρό κορίτσι δεν είναι ασφαλές σε έναν κόσμο γεμάτο άντρες»

«Εάν αντιλήφθηκα κάτι από αυτήν την εμπειρία, είναι ότι ένα μικρό κορίτσι δεν είναι ασφαλές σε έναν κόσμο γεμάτο άντρες» ανέφερε η Oprah Winfrey και πρόσθεσε: «Η αφήγηση της ιστορίας, το να είσαι σε θέση να πεις δυνατά αυτό που σου συνέβη είναι ζωτικής σημασίας», εξηγώντας ότι την απελευθερωτική δύναμη του να μιλήσει δημόσια για ένα τέτοιο περιστατικό.

Στο περιστατικό του βιασμού, έρχεται να προστεθεί και η ρατσιστική συμπεριφορά του συντρόφου της μητέρας της, όταν εκείνη ήταν ακόμα μικρή. Συγκεκριμένα, ο τότε σύντροφός της είχε άσχημη συμπεριφορά απέναντί της, λόγω της σκούρας επιδερμίδας της. Μη λαμβάνοντας την υποστήριξη της μάνας της, η παρουσιάστρια αντιλήφθηκε αρκετά νωρίς πως «ήταν μόνη της σε όλο αυτό».

Για την Oprah Winfrey, λοιπόν, «είναι οι δάσκαλοί μου που με έσωσαν». «Για τόσα χρόνια στη ζωή μου, αυτό είναι το μόνο μέρος που πραγματικά ένιωσα αγαπητή. Και είναι ο λόγος που για τόσα χρόνια ήθελα να γίνω δασκάλα. Να μπορώ να δώσω σε άλλα παιδιά, ό,τι έδωσαν σε εμένα οι δάσκαλοί μου».

Όπως εξήγησε στη συνέχεια, ανακάλυψε το φαινόμενο της σεξουαλικής κακοποίησης ανήλικων, όταν λειτούργησε το δικό της σχολείο για κορίτσια στη Νότια Αφρική. Κάποια στιγμή, μία από τις μαθήτριές της εκμυστηρεύτηκε στη γιαγιά της ότι «κάτι έτρεχε» με τον θείο της. Ωστόσο εκείνη επέλεξε να μην την πιστέψει, παίρνοντας το μέρος του θείου. Και αυτό δεν ήταν ένα μεμονωμένο περιστατικό, το οποίο μάλιστα στάθηκε αφορμή για περαιτέρω αποκαλύψεις από συμμαθήτριες. Αρκετά κορίτσια στο σχολείο, ως ένδειξη συμπαράστασης προς τη συγκεκριμένη κοπέλα, μίλησαν ανοιχτά για τη δική τους σεξουαλική επίθεση.

H Oprah Winfrey είχε μιλήσει για το περιστατικό

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που η Oprah Winfrey μιλάει για το παιδικό της τραύμα. Τραύμα που είχε αποκαλύψει ήδη από το 1986 κατά τη διάρκεια ενός επεισοδίου του “The Oprah Winfrey Show”. Μόνο που τότε, ήταν πολύ νωρίς για την κοινωνία να αντιληφθεί τη σπουδαιότητα μίας τέτοιας αποκάλυψης. Στο επεισόδιο εκείνο, στις 10 Νοεμβρίου του 1986, η ίδια είχε προχωρήσει σε περιγραφή του βιασμού της από τον 19χρονο ξάδερφό της με σκοπό να ευαισθητοποιήσει και να ενθαρρύνει τους επιζώντες από παρόμοιες καταστάσεις. Τότε, μάλιστα, είχα αναφερθεί στη σημασία της υποστήριξης από γονείς και κηδεμόνες.

“Το Me You Can’t See”, είναι διαθέσιμο στην πλατφόρμα της Apple TV+ από τις 21 Μαΐου. Στόχος της σειράς/ντοκιμαντέρ είναι η διερεύνηση της ψυχικής υγείας και της συναισθηματικής ευεξίας των ανθρώπων που έχουν υποστεί οποιασδήποτε μορφής παρενόχληση ή κακοποίηση. Ο πρίγκιπας Harry, η Lady Gaga, η Glenn Close είναι ανάμεσα στα άτομα που μίλησαν στη σειρά για το τραύμα τους και τη συμφιλίωσή τους με αυτό.