ΜΗΤΡΟΤΗΤΑ

Olivia Munn: Η μεγάλη αλήθεια και το μήνυμά της για τον μητρικό θηλασμό

Axelle/Bauer Griffin/FilmMagic/Getty Images

Η Αμερικανίδα ηθοποιός Olivia Munn με μια πρόσφατη ανάρτηση στο Instagram, μίλησε για τον προσωπικό της αγώνα με τον θηλασμό. Και ό,τι είχε να πει αφορά όλες τις νέες μητέρες.

Olivia Munn: «Ένιωθα ότι το σώμα μου αποτυγχάνει»

Ορισμένες νέες μητέρες, παράγουν αρκετό μητρικό γάλα και μπορούν και το αποθηκεύουν για μελλοντική χρήση. Αλλά πολλές γυναίκες – συμπεριλαμβανομένης της Olivia Munn – παλεύουν με τον θηλασμό και καταλήγουν να αισθάνονται εξαντλημένες και ηττημένες, από τη διαδικασία.

«Ένιωθα ότι το σώμα μου αποτυγχάνει», αποκάλυψε η 41χρονη Munn σε ένα βίντεο στον προσωπικό της λογαριασμό στο Instagram. «Ανησυχούσα ότι δεν θα δεθώ με το μωρό μου».

Η Munn, η οποία έχει έναν γιο 2 μηνών με τον 39χρονο κωμικό John Mulaney, συνεργάστηκε με δύο διαφορετικούς συμβούλους γαλουχίας για να λύσει το πρόβλημα. Δοκίμασε επίσης πολλά μαξιλάρια θηλασμού, προϊόντα που τονώνουν τη γαλουχία, τσάγια και μπισκότα και λίτρα από νερό καρύδας.

«Τίποτα από αυτά δεν λειτούργησε!» αποκάλυψε η Munn ενώ πρόσθεσε «Έκλαψα ξανά και ξανά».

Το σημαντικό μήνυμα της Olivia Munn στις νέες μητέρες

Αλλά πρόσφατα, η Olivia Munn κατέληξε σε μια σημαντική συνειδητοποίηση: Και ο θηλασμός και η φόρμουλα, είναι και τα δύο εξίσου καλά.

«Στις μαμάδες εκεί έξω – κάντε ό,τι χρειάζεστε για να ταΐσετε το μωρό σας», έγραψε η Αμερικανίδα ηθοποιός. «Και μην αφήσεις κανέναν να σε κάνει να νιώσεις άσχημα γι’ αυτό».

Στο βίντεο, ο γιος της Munn, φαίνεται χαρούμενος να θηλάζει και μετά να χαμογελά,5 καθώς πίνει γάλα από το μπιμπερό του.

«Είχα τα ίδια προβλήματα. Με κούρασε σωματικά και συναισθηματικά», σχολίασε μια ακόλουθος της Munn, στην ανάρτησή της. Σε άλλο σχόλιο διαβάζουμε: «ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ! Ο γιατρός μού είπε «Θηλασμός ή φόρμουλα, το μωρό δεν το νοιάζει. Θέλει απλώς να το ταΐσεις».

Θηλασμός ή φόρμουλα;

O μητρικός θηλασμός θεωρείται το επόμενο θαύμα μετά από αυτό της ζωής. Είναι ο ιδανικότερος τρόπος σίτισης ενός νεογέννητου παιδιού, ενώ τα πλεονεκτήματα για την ίδια τη μητέρα είναι εξίσου σημαντικά. Ωστόσο, δεν αποτελεί υποχρέωση για τις νέες μητέρες, αλλά επιλογή. Το γεγονός ότι ο θηλασμός αποτελεί τη φυσική διαδικασία τροφής ενός μωρού, δεν σημαίνει πάντα ότι πρόκειται για μια εύκολη ή εφικτή επιλογή.

Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις της επιλόχειας κατάθλιψης οι οποίες συσχετίζονται με τον θηλασμό: Είτε στην περίπτωση που η μητέρα θέλει να θηλάσει, αλλά δεν μπορεί ή δεν της επιτρέπεται, είτε στην περίπτωση που μπορεί, αλλά δε θέλει, ωστόσο, με κάποιον τρόπο της «επιβάλλεται».

Έχει έρθει ο καιρός να καταρριφθεί ο μύθος ότι ο θηλασμός είναι μονόδρομος. Ότι δηλαδή δεν μπορείς να θηλάζεις και να δίνεις γάλα φόρμουλα παράλληλα. Τα σύγχρονα γάλατα είναι εμπλουτισμένα ώστε να προσφέρουν στα μωρά όλα όσα χρειάζονται. Από την άλλη, οι μαμάδες που θηλάζουν, μπορούν να συνεχίζουν να θηλάζουν τα μωρά τους όσο συχνά θέλουν και για όσο θέλουν. Με το στήθος ή το μπιμπερό το σημαντικό είναι το γάλα, μητρικό ή φόρμουλα, να προσφέρεται με αγάπη.