ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ 2024

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Ποιες είναι οι 42 αθλήτριες του Team Hellas στο Παρίσι

AP Images/Matthias Schrader AP Images /Anna Szilagyi AP Images/ Bryn Lennon Getty Images Ideal Image/ Darko Vojinovic AP Images/ 24 Media Creative Team

Με 101 αθλητές και αθλήτριες θα συμμετάσχει η Ελλάδα στους Ολυμπιακούς Αγώνες 2024 στο Παρίσι. Η τελετή έναρξης στις 26 Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί -για πρώτη φορά εκτός σταδίου- στον ποταμό Σηκουάνα. Την ημέρα εκείνη, ο ήλιος στο Παρίσι δύει στις 21:35 τοπική ώρα, δηλαδή περίπου 2 ώρες από τη στιγμή που θα ξεκινήσει η τελετή. Τουλάχιστον 600.000 άνθρωποι θα παρακολουθήσουν την εν πλω παρέλαση των αθλητών στον Σηκουάνα. Περίπου 80 γιγαντοθόνες θα τοποθετηθούν κατά μήκος της διαδρομής.

 

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Το τηλεοπτικό υπερθέαμα 

Τα σκάφη θα περάσουν από εμβληματικά αξιοθέατα του Παρισιού- την Παναγία των Παρισίων, το Λούβρο και το μουσείο Ορσέ, την Pont Neuf (η παλαιότερη γέφυρα του Παρισιού), την Pont Alexandre III, το Grand Palais, τον Πύργο του Άιφελ. Οι διοργανωτές των Ολυμπιακών Αγώνων ισχυρίζονται ότι το ενδεχόμενο τρομοκρατίας υπήρχε εξαρχής στο σχέδιο του «Παρισιού 2024».

Οι περιοχές που συνορεύουν με τις 2 πλευρές του ποταμού, που εκτείνονται χιλιόμετρα πέρα από την πορεία της τελετής, θα χαρακτηριστούν ως προστατευόμενη ζώνη που θα κλείσει για τα οχήματα 8 ημέρες πριν από την τελετή. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Παρίσι μπορεί να είναι οι θερμότεροι στην ιστορία.

Οι Ελληνίδες αθλήτριες του Team Hellas: Στίβος (10)

Κατερίνα Στεφανίδη, πρωταθλήτρια του άλματος επί κοντώ, χρυσή Ολυμπιονίκης και παγκόσμια πρωταθλήτρια. Αγωνίστηκε στους Ολυμπιακούς αγώνες του 2012 και του 2016.

Αντιγόνη Ντρισμπιώτη, πρωταθλήτρια στο βάδην. Κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στα 35 χιλιόμετρα του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος το 2022, την 8η θέση στα 20 χιλιόμετρα βάδην στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο το 2021, ενώ στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου του 2022 αναδείχθηκε 4η στα 35 χιλιόμετρα.

Ελίνα Τζένγκο, πρωταθλήτρια Ευρώπης στον Ακοντισμό.

Τατιάνα Γκούσιν, στην 7η θέση στον κόσμο στο άλμα εις ύψος.

Ελένη Πόλακ, πρωταθλήτρια του επί κοντώ. Εκπροσώπησε την Ελλάδα στους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2020 στο Τόκιο.

Σταματία Σκαρβέλη, σφυροβόλος που έχει συμμετάσχει σε αρκετές διεθνείς διοργανώσεις με την Εθνική Ομάδα, με σημαντικότερη τη συμμετοχή της στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Τόκιο το 2021.

Αριάδνη Αδαμοπούλου, πρωταθλήτρια του επί κοντώ, με αρκετές συμμετοχές και διακρίσεις με την Εθνική Ομάδα στις μικρότερες ηλικιακές κατηγορίες.

Πολυνίκη Εμμανουηλίδου, δρομέας μικρών αποστάσεων (sprinter), στην 8η θέση των 200μ στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα στίβου. Αγωνίζεται στα 60 μέτρα, 100 μέτρα, 200 μέτρα και στα 4×100.

Κυριακή Φιλτισάκου, πρωταθλήτρια βάδην, έχει συμμετάσχει στους πρώτους της Ολυμπιακούς Αγώνες στο Τόκιο το 2021.

Παναγιώτα Δόση, πρωταθλήτρια άλματος εις ύψος. Έχει εκπροσωπήσει την Εθνική Ομάδα σε πολλές διεθνείς διοργανώσεις, με μεγαλύτερη διάκριση το χρυσό μετάλλιο στην Παγκόσμια Γυμνασιάδα (Μαρακές, 2018) και το αργυρό στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα Κ23 το 2023.

Οι Ελληνίδες αθλήτριες του Team Hellas: Κολύμβηση (3)

Άννα Ντουντουνάκη: Είναι Ελληνίδα κολυμβήτρια, πρωταθλήτρια Ευρώπης και χρυσή Μεσογειονίκης σε αγωνίσματα της πεταλούδας. Θα πάρει μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες «Παρίσι 2024» στην κολύμβηση, στα 100 μέτρα πεταλούδας και στη μικτή 4Χ100.

Νόρα Δράκου: Είναι πρωταθλήτρια Ελλάδος στην κολύμβηση. Εκπροσώπησε την Ελλάδα στους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες στο Λονδίνο το 2012 και στο Ρίο ντε Τζανέιρο το 2016. Το 2013 ήταν πρώτη στους Μεσογειακούς αγώνες  της Μερσίνη στα 100 μέτρα ελεύθερο. Το 2015 στο Καζάν κολύμπησε στον τελικό του Παγκοσμίου πρωταθλήματος στα 50 ύπτιο ενώ το 2016 κατέλαβε την 4ή θέση στους Πανευρωπαϊκούς Αγώνες του Λονδίνου στο ίδιο αγώνισμα.

Γεωργία Δαμασιώτη, δευτεραθλήτρια Ευρώπης με χρόνο 57.74 στα 100 μέτρα πεταλούδα.

Οι Ελληνίδες αθλήτριες του Team Hellas: Καλλιτεχνική Κολύμβηση (2)

Ευαγγελία Πλατανιώτη, παγκόσμια πρωταθλήτρια στο αγώνισμα του τεχνικού σόλο. Συμμετείχε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου το 2012, Η 2η συμμετοχή της σε Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες, ήταν στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο ντε Τζανέιρο του 2016. Τον Φεβρουάριο του 2024, στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Υγρού Στίβου της Ντόχα, στέφθηκε παγκόσμια πρωταθλήτρια κατακτώντας το χρυσό μετάλλιο στο τεχνικό σόλο γυναικών. Θα είναι για 4η φορά στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Σοφία Μαλκογεώργου, είναι μέλος της Team Hellas για τους Ολυμπιακούς Αγώνες «Παρίσι 2024», στο άθλημα της καλλιτεχνικής κολύμβησης. Το 2022 κατέκτησε το Χάλκινο μετάλλιο στο κόμπο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της Ρώμης, κατέλαβε την 4η θέση επίσης στο κόμπο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Βουδαπέστης και την 6η θέση στο ντουέτο (με την Ευαγγελία Πλατανιώτη) στην ίδια διοργάνωση. Το 2023 κατέκτησε στο ντουέτο (με την Ευαγγελία Πλατανιώτη) το Χάλκινο μετάλλιο στους Ευρωπαϊκούς Αγώνες της Πολωνίας.

Οι Ελληνίδες αθλήτριες του Team Hellas: Κωπηλασία (4)

Χριστίνα Μπούρμπου, Ευαγγελία Αναστασιάδου – δίκωπος, δευτεραθλήτριες Ευρώπης στη δίκωπο γυναικών.

Ζωή Φίτσιου, Μιλένα Κοντού – διπλό σκιφ ελαφρών βαρών, ασημένιο μετάλλιο στο διπλό σκιφ ελαφρών βαρών  στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα.

Οι Ελληνίδες αθλήτριες του Team Hellas: Σκοποβολή (3)

Άννα Κορακάκη – 10 μέτρα αεροβόλο πιστόλι, 25 μέτρα πιστόλι. Η πρώτη γυναίκα Ελληνίδα αθλήτρια στην ιστορία των Ελληνικών Ολυμπιακών Ομάδων, που κατέκτησε 2 μετάλλια στην ίδια διοργάνωση Ολυμπιακών Αγώνων.

Χριστίνα Μόσχη – 10 μέτρα αεροβόλο πιστόλι,  4η στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στο Ταλίν της Εσθονίας

Εμμανουέλα Κατζουράκη – σκιτ. Το 2015 κατέκτησε και το Χρυσό μετάλλιο στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα, κάτι που επανέλαβε το 2016, το 2018 και το 2020. Το 2021 ήταν 4η στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Κροατίας, ενώ κατέκτησε και το Χάλκινο μετάλλιο στο ομαδικό μεικτό του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Νέων στο Περού. Την επόμενη χρονιά κατέλαβε την 4η θέση στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Μπακού. Το 2023 ανέβηκε στο 2ο σκαλί του βάθρου στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Μαρόκου στο ατομικό και στο 3ο στο μεικτό, ήταν 2η στους Αγώνες Ευρώπης της Πολωνίας, ενώ με το Χάλκινο μετάλλιο που κατάκτησε στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Μπακού εξασφάλισε την πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού το 2024.

Οι Ελληνίδες αθλήτριες του Team Hellas: Τένις (2)

Μαρία Σάκκαρη, Ελληνίδα πρωταθλήτρια της αντισφαίρισης, που έχει φτάσει μέχρι και το νο. 3 της παγκόσμιας κατάταξης του τένις. 

Δέσποινα Παπαμιχαήλ, η 4η εκπρόσωπος της χώρας μας που βρίσκεται στο Top 100 παγκόσμιας κατάταξης ATP ή WTA.

Οι Ελληνίδες αθλήτριες του Team Hellas: Ιστιοπλοΐα (1)

Αριάδνη Σπανάκη, πρωταθλήτρια της ιστιοπλοΐας, ετοιμάζεται για τη 2η συμμετοχή της σε Ολυμπιακούς Αγώνες, μαζί με τον αδελφό της Οδυσσέα.

Οι Ελληνίδες αθλήτριες του Team Hellas: Πάλη (1)

Μαρία Πρεβολαράκη, Ελληνίδα παλαίστρια της ελευθέρας πάλης και παγκόσμια κυπελλούχος γυναικών. Έχει συμμετάσχει 3 φορές σε Ολυμπιακούς Αγώνες, το 2012, το 2016 και το 2021.

Οι Ελληνίδες αθλήτριες του Team Hellas: Τζούντο (1)

Η Ελισάβετ Τελτσίδου έχει κατακτήσει το 2023 4 χρυσά μετάλλια στα Grand Slams στο Άμπου Ντάμπι, στην Τιφλίδα, στο Καζακστάν και στο Μπακού. Το 2019 κατέκτησε 2 Χρυσά και 2 Χάλκινα μετάλλια σε Παγκόσμια Γκραν Πρι.

Οι Ελληνίδες αθλήτριες του Team Hellas: Ιππασία (1)

Ιόλη Μυτιληναίου, πρωταθλήτρια Ελλάδας στην υπερπήδηση εμποδίων συνεχίζει την οικογενειακή παράδοση. Η μητέρα της, Χάνα Μυτιληναίου, είχε συμμετάσχει με τα ελληνικά χρώματα στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 ξανά στην ιππασία.

Οι Ελληνίδες αθλήτριες του Team Hellas: Ξιφασκία (1)

Δώρα Γκουντούρα, πρωταθλήτρια Ελλάδας και το 2019 κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα, στη Βουδαπέστη. Έχει καταταγεί στην 8η θέση στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα Γυναικών, το 2018 στην Κίνα και στην 7η θέση, στο Πανευρωπαϊκό Γυναικών στη Σερβία.

Οι Ελληνίδες αθλήτριες του Team Hellas:Υδατοσφαίριση – Εθνική ομάδα γυναικών (13) 

Ιωάννα Σταματοπούλου, Χρυσούλα Διαμαντοπούλου (τερματοφύλακες), Ελευθερία Πλευρίτου, Μαργαρίτα Πλευρίτου, Βασιλική Πλευρίτου, Ιωάννα Χυδηριώτη, Νικολέτα Ελευθεριάδου, Ελένη Ξενάκη, Αλεξάνδρα Ασημάκη, Μαρία Πάτρα, Ειρήνη Νίνου, Αθηνά Γιαννοπούλου, Μαρία Μυριοκεφαλιτάκη: Η Εθνική ομάδα πόλο γυναικών μετά από 16 χρόνια θα λάβει και πάλι μέρος σε Ολυμπιακούς Αγώνες.