ΕΜΦΥΛΗ ΒΙΑ

Αφγανιστάν: Οι 8 πέρα από κάθε λογική κανόνες των Ταλιμπάν για τις γυναίκες

@2021 AP Photo/Rahmat Gul, File

«Θα σκοτώσουν τις φίλες μας. Οι γυναίκες δεν θα έχουν πια δικαιώματα». Αυτές που κατάφεραν να διαφύγουν όπως όπως από το Αφγανιστάν, τρέμουν για όσες άφησαν πίσω. Οι γυναίκες είναι τα πιο εύκολα θύματα για τους Μαχητές Ισλαμιστές γι’ αυτό και η επέλασή τους ξεκινάει από εκείνες. Τα αισθήματα των Ταλιμπάν για τις γυναίκες είναι μόνο επικίνδυνα.

Σε μια απόπειρα δήθεν «καθησυχασμού», εκπρόσωπος των Ταλιμπάν ανέφερε ότι τα κορίτσια θα μπορούν να συνεχίσουν το σχολείο αρκεί να είναι καλυμμένο το πρόσωπό τους. Αλλά η καρδιά μας δεν θα πάει ποτέ ξανά στη θέση της. Για τους Ταλιμπάν οι γυναίκες δεν ήταν και δεν θα είναι ποτέ άνθρωποι, με ό,τι κι αν σημαίνει η λέξη «άνθρωπος» στον πρωτόγονο ηθικό τους κώδικα. Κι όλα αυτά σε μία χώρα που παρά το γεγονός ότι η ισότητα δεν ήταν ποτέ δεδομένη, στις αρχές του 1990, το 70% των δασκάλων, το 50% των κυβερνητικών εργαζομένων και το 40% των γιατρών στην Καμπούλ ήταν γυναίκες.

Αλλά η ζωή για τις γυναίκες στο Αφγανιστάν δεν ήταν ρόδινη για τις γυναίκες ούτε και με το προηγούμενο καθεστώς. Σύμφωνα με μελέτη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, δημοσιευμένη το 2015, το 90% των γυναικών στη χώρα έχουν υποστεί μια τουλάχιστον μορφή βίας. Η έλευση των Ταλιμπάν για τις γυναίκες είναι ό,τι πιο ζοφερό έρχεται στο μυαλό στο κεφάλαιο Ισότητα στη σύγχρονη ιστορία.

Η μάχη για επιβίωση ήταν καθημερινή και ασταμάτητη, οι ήττες πολλές, αλλά και οι νίκες υπαρκτές. Μετά την επιστροφή των Ταλιμπάν η οποιαδήποτε χαραμάδα ελπίδας για ισότητα κλείνει ορμητικά. Η όποια επιδίωξη προόδου ανακόπτεται και το σκοτάδι είναι απόλυτο. Οι γυναίκες απομακρύνονται από δουλειές και θέσεις ευθύνης ή απλά φεύγουν μόνες τους αφού η παραμονή τους εκεί μεταφράζεται ως αντίσταση κατά της αρχής των Ταλιμπάν. Δραστήριες ανθρωπιστικές οργανώσεις και θαρραλέες γυναίκες ακτιβίστριες της χώρας που είχαν επιστρέψει για να βοηθήσουν τα κορίτσια τους να χτίσουν ένα καλύτερο μέλλον, προσεύχονται για τη σωτηρία τους. Για πολλές από αυτές ο δρόμος έχει ήδη κλείσει και η εκτέλεση είναι προδιαγεγραμμένη.

Έκθεση του State Department που έρχεται από το 2001 αναφέρει τους 8 βασικούς κανόνες των Ταλιμπάν για τις γυναίκες, όπως αυτοί ίσχυσαν την πενταετία της επικράτησής τους στο Αφγανιστάν (1996-2001). Η όποια παράβασή τους έφερε την παραδειγματική τιμωρία. Και για τους Ταλιμπάν ο παραδειγματισμός έχει αξία μόνο αν καταλήγει σε βία ή θάνατο.

 Οι 8 κανόνες των Ταλιμπάν για τις γυναίκες. Η τιμωρία είναι ξυλοδαρμός ή λιθοβολισμός

  1. Οι γυναίκες πρέπει να είναι καλυμμένες με ένδυμα από την κορυφή μέχρι και τα νύχια.
  2. Στις γυναίκες απαγορεύεται να εργάζονται. Εξαιρούνται ελάχιστες περιπτώσεις.
  3. Απαγορεύεται να πηγαίνουν στο σχολείο.
  4. Η πρόσβασή τους στο Σύστημα Υγείας είναι περιορισμένη.
  5. Απαγορεύεται να βγουν από το σπίτι αν δεν συνοδεύονται από άνδρες- μέλη της οικογένειάς τους.
  6. Οι γυναίκες μπορούν να χρησιμοποιούν μόνο ειδικά λεωφορεία. Η μεταφορά με ταξί επιτρέπεται μόνο με συνοδεία άντρα συγγενή.
  7. Οι γυναίκες απαγορεύεται να κυκλοφορούν στον δρόμο χωρίς άντρα συγγενή τους.
  8. Τα παράθυρα των σπιτιών τους πρέπει να είναι βαμμένα ώστε να αποκλείεται ότι κάποιος περαστικός θα δει μια γυναίκα μέσα στο σπίτι της.

Αντιμέτωπες με τη συντριβή της απόλυτης καταπίεσης, ύστερα από 20 χρόνια, εκατομμύρια γυναίκες στο Αφγανιστάν έχουν κυριευτεί από τον τρόμο.