ΛΟΑΤΚΙ+

Οι τρανς αθλήτριες δεν θα κολυμπούν πια σε γυναικείες διοργανώσεις

Η τρανς αθλήτρια της κολύμβησης, Lia Thomas. @2022 Chris Szagola/AP Images

Με 71,5% υπέρ ψηφίστηκε πριν από λίγες ημέρες ο περιορισμός της συμμετοχής των τρανς αθλητριών σε κορυφαίες, γυναικείες διοργανώσεις. Η απόφαση πάρθηκε σε έκτακτο, γενικό συνέδριο της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Κολύμβησης (FINA) στη Βουδαπέστη, ενώ ο οργανισμός Human Right Campaign (HRC) τη χαρακτήρισε ήδη ως διάκριση εις βάρος των αθλητριών.

Το περασμένο Σάββατο, 19 Ιουνίου, η FINA ανακοίνωσε την απαγόρευση συμμετοχής σε κάποιες τρανς αθλήτριες σε διαγωνισμούς που ταιριάζουν με την ταυτότητα φύλου τους. Η πολιτική τέθηκε σε εφαρμογή τη Δευτέρα 20 Ιουνίου και προβλέπει ότι οι τρανς γυναίκες που μπορούν να συμμετέχουν σε γυναικείους αγώνες πρέπει να έχουν ολοκληρώσει τη φυλομετάβασή τους μέχρι την ηλικία των 12 ετών και να διατηρούν τα επίπεδα της τεστοστερόνης τους κάτω από το όριο των 2.5 nmol/L.

«Οι γυναίκες που έχουν προηγουμένως χρησιμοποιήσει τεστοστερόνη ως μέρος της μετάβασης από το γυναικείο στο ανδρικό φύλο, αλλά δεν ακολουθούν πια τη θεραπεία τους μπορούν να διαγωνιστούν στις γυναικείες κατηγορίες», διευκρινίσε η FINA βάζοντας, ωστόσο, κάποιους περιορισμούς και σε αυτές τις περιπτώσεις.

Επιπλέον, σύμφωνα με την ανακοίνωση της FINA, υπάρχουν προτάσεις για μία νέα «ανοιχτή» κατηγορία που θα περιλαμβάνει και τις τρανς αθλήτριες και αθλητές, ωστόσο, τίποτα δεν έχει αποφασιστεί ακόμα.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας σημείωσε ότι «Πρέπει να προστατεύσουμε τα δικαιώματα των αθλητών μας στο να αγωνίζονται, αλλά πρέπει ταυτόχρονα να προστατεύσουμε το δίκαιο του ανταγωνισμού στις εκδηλώσεις μας και ειδικά στις γυναικείες κατηγορίες των αγώνων της FINA. Η ομοσπονδία πάντα θα καλωσορίζει κάθε αθλητή. Η δημιουργία μίας ανοιχτής κατηγορίας θα σημάνει την ευκαιρία για κάθε αθλητή να συμμετέχει σε ένα ανώτατο, διαγωνιστικό επίπεδο».

Ο οργανισμός HRC άσκησε την κριτική του στην απόφαση που χαρακτήρισε ως διάκριση εις βάρος των τρανς αθλητριών. Ο πρόεδρός του, Joni Madison, την αποκάλεσε «Μία κατάφωρη επίθεση στους τρανς αθλητές που έχουν δουλέψει για να συμμορφωθούν με τις εδώ και καιρό αποφασισμένες πολιτικές που τους επέτρεπαν να λαμβάνουν μέρος στους αγώνες για χρόνια χωρίς πρόβλημα».

 

Επιπλέον κατηγορεί τον FINA ότι υπέκυψε στη «χιονοστιβάδα των κακώς πληροφορημένων, γεμάτων προκαταλήψεις επιθέσεων σε μία συγκεκριμένη τρανς κολυμβήτρια», αναφερόμενος στη Lia Thomas που ήταν στο επίκνεντρο του debate σχετικά με τη συμμετοχή των τρανς αθλητριών και αθλητών σε αγώνες σε κατηγορίες που ταυτίζονταν με την ταυτότητα φύλου τους.

Τον Μάρτιο, η Lia Thomas κέρδισε έναν αγώνα 500 μέτρων ελεύθερης κολύμβησης σε αθλητική διοργάνωση των ΗΠΑ κι έγινε έτσι η πρώτη τρανς γυναίκα στην ιστορία που κέρδισε τον υψηλότερο τίτλο στην κολύμβηση στις ΗΠΑ.