LGBTQ+

Η Lia Thomas είναι η πρώτη τρανς γυναίκα πρωταθλήτρια του NCAA. Η αμφισβήτηση κι οι νέοι κανόνες για τη συμμετοχή της

@2022 John Bazemor/ AP Images

Η Lia Thomas ήταν απόλυτη κυρίαρχος στα τελευταία 100 μέτρα στον τελικό των 500 μέτρων ελεύθερης κολύμβησης του κολεγιακού πρωταθλήματος NCAA των ΗΠΑ, κι έγινε η πρώτη ανοιχτά τρανς πρωταθλήτρια της κολύμβησης στο συγκεκριμένο event, σύμφωνα με τα ξένα Μέσα.

Η Lia Thomas είναι τελειόφοιτη του Πανεπιστημίου της Pennsylvania και στον τελικό της κολύμβησης σημείωσε προσωπικό ρεκόρ, τερματίζοντας σε χρόνο 4 λεπτά και 33 δευτερόλεπτα. «Δεν είχα πολλές προσδοκίες για τον αγώνα. Ήμουν απλά χαρούμενη που ήμουν εδώ και διαγωνίστηκα και έδωσα τον καλύτερο εαυτό μου», δήλωσε η Lia Thomas. Η τρανς αθλήτρια άφησε στη δεύτερη θέση την αργυρή Ολυμπιονίκη του Τόκιο στα 400 μέτρα medley κολύμβησης, Emma Weyant. Τρίτη τερμάτισε η Erica Sullivan από το Πανεπιστήμιο του Texas.

«Είναι πολύ σημαντικό για μένα να είμαι εδω, με δύο από τις καλύτερες φίλες μου και συναθλήτριές μου και που μου δίνεται η ευκαιρία να αγωνιστώ», δήλωσε επίσης η Lia Thomas.

Η Lia Thomas πριν τη φυλομετάβασή της ανήκε στην ανδρική ομάδα κολυμβητών του Πανεπιστημίου της. Το 2019 ξεκίνησε την ορμονοθεραπεία της και πλέον ακολουθώντας τους κανόνες του NCAA συμμετείχε ως τρανς γυναίκα και αγωνίστηκε μαζί με γυναίκες, στο άθλημα που αγαπά.

Η συμπερίληψη της τρανς αθλήτριας στους αγώνες συνάντησε υπέρμαχους και πολέμιους και αντιμετωπίστηκε ως μία αμφιλεγομενη απόφαση για τον κόσμο των σπορ. Την ημέρα του τελικού στο Aquatic Center της Atlanta, όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα The Guardian, υπήρχαν περίπου 10 διαδηλωτές που διαμαρτύρονταν για τη συμμετοχή της κρατώντας πλακάτ που έλεγαν «Σώστε τα γυναικεία αθλήματα».

Lia Thomas @2022 John Bazemore/AP Images

«Προσπαθώ να το αγνοώ όσο περισσότερο μπορώ. Προσπαθώ να επικεντρωθώ στην κολύμβησή μου και να αφήνω απέξω οτιδήποτε άλλο», δήλωσε σχετικά η Lia Thomas.

Οι αποφάσεις εξάλλου για τη συμπερίληψη των τρανς αθλητριών στους αγώνες γυναικών είναι θέμα της Αμερικανικής Ομοσπονδίας Κολύμβησης κι έχουν παρθεί από τον περασμένο Φεβρουάριο. Η αφορμή ήταν η Lia Thomas και η πρόθεσή της να λάβει μέρος στο πρωτάθλημα των κολεγίων, το οποίο τελικά κέρδισε.

Η Αμερικανική Ομοσπονδία Κολύμβησης ανακοίνωσε τότε ότι η συμμετοχή κάποιας τρανς αθλήτριας σε σημαντικούς αγώνες θα αποφασίζεται από τριμελή επιτροπή από ανεξάρτητους γιατρούς.

Η επιτροπή θα αποφασίζει αν «η προηγούμενη σωματική ανάπτυξη της αθλήτριας ως άνδρα της δίνει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα έναντι των αντιπάλων της», όπως ανέφερε η ανακοίνωση. Επιπλέον θα εξετάζονται τα επίπεδα τεστοστερόνης στον οργανισμό της κάθε τρανς αθλήτριας τα οποία θα πρέπει να είναι κάτω από 5 nanomoles ανά λίτρο για 36 τουλάχιστον μήνες.

Ο λόγος που η Ομοσπονδία πήρε αυτές τις αποφάσεις για τις τρανς αθλήτριες που θέλουν να συμμετέχουν σε κορυφαίες διοργανώσεις από την ηλικία των 13 -14 ετών κι έπειτα ή που θέλουν να σημειώσουν εθνικό ρεκόρ, ήταν για να εξασφαλίσει «ίσους όρους ανταγωνισμού για τις ελίτ cisgender γυναίκες», όπως ανέφερε η ανακοίνωση. Σε μη κορυφαίο επίπεδο, οι τρανς αθλήτριες μπορούν να αλλάξουν την κατηγορία στην οποία αγωνίζονται ανάλογα με την ταυτότητα και έκφραση φύλου που αποδίδουν στον εαυτό τους.

Η ανακοίνωση αυτή σημαίνει ότι η Ομοσπονδία Κολύμβησης των ΗΠΑ «αναγνωρίζει μια ανταγωνιστική διαφορά ανάμεσα στις κατηγορίες ανδρών και γυναικών και τα μειονεκτήματα που αυτή παρουσιάζει στον ελίτ ανταγωνισμό». Η Lia Thomas ήταν, όπως σου είπα, η αφορμή καθώς κολυμπούσε για 3 χρόνια στην ανδρική ομάδα του κολεγίου της σημειώνοντας μέτρια αποτελέσματα, ενώ αυτή τη σεζόν αγωνίστηκε σε αθλήματα γυναικών σημειώνοντας κορυφαίες επιδόσεις.

Lia Thomas @2022 John Bazemore/AP Photo

Λίγο νωρίτερα, τον Ιανουάριο κι ενώ η συμμετοχή της Lia Thomas στην γυναικεία ομάδα κολυμβητριών του Πανεπιστημίου της Pennsylvania είχε αντιμετωπιστεί με σκεπτικισμό, συναθλήτριές της είχαν δηλώσει ότι η παρουσία μίας τρανς γυναίκας στα αποδυτήρια τις έκανε να νιώθουν άβολα.

Όπως ανέφεραν κάποιες συναθλήτριες της στη Daily Mail, η Lia Thomas είχε ακόμα ανδρικά μέλη τα οποία δεν κάλυπτε πάντα στα αποδυτήρια και «εξακολουθεί να έλκεται από γυναίκες». Βέβαια το τελευταίο αυτό σχόλιο δεν μπορεί να ερμηνευθεί ως τίποτα άλλο παρά ομοφοβικό και τρανσφοβικό καθώς τίποτα δεν εμποδίζει και τις αθλήτριες που αυτοπροσδιορίζονται με βάση το βιολογικό τους φύλο να έχουν έναν διαφορετικό σεξουαλικό προσανατολισμό.

Σύμφωνα με τον οργανισμό Athlete Ally, πολιτείες των ΗΠΑ, όπως η Utah και η South Dakota, εξετάζουν την απαγόρευση των τρανς αθλητριών από τα γυναικεία αγωνίσματα. Εντωμεταξύ, πολλοί είναι εκείνοι που στηρίζουν ότι η συμμετοχή τρανς αθλητριών στα γυναικεία αγωνίσματα δεν αφορά τα δικαιώματα της τρανς κοινότητας, αλλά τα δικαιώματα των γυναικών που πλήττονται από αυτή. Ο τρανς ακτιβιστής Buck Angel έχει μοιραστεί την παραπάνω άποψη σε σχετικό του Tweet, όπως θα δεις παρακάτω.

Πάντως, η αντιμετώπιση της Αμερικανικής Ομοσπονδίας Κολύμβησης στο θέμα, δείχνει οτι ο αθλητικός κόσμος στις ΗΠΑ προσπαθεί αν μη τι άλλο να εξασφαλίσει όσο γίνεται την ισότητα μεταξύ των νεαρών αθλητών που θέλουν να αγωνιστούν. Οι νέοι κανόνες του «βασίζονται στην επιστήμη για ιατρικά αποδεδειγμένες μεθόδους» προκειμένου να μετριαστούν τα πλεονεκτήματα που σχετίζονται με την ανδρική φυσιολογία.

Πάντως η Lia Thomas δεν είναι ανίκητη και μάλιστα σε έναν από τους αγώνες της ως τρανς γυναίκα έχει νικηθεί από μία άλλη αθλήτρια που ξεκίνησε τη φυλομετάβασή της προκειμένου να γίνει τρανς άνδρας, αλλά που αγωνιζόταν ως τότε με τη γυναικεία ομάδα του Dartmouth & Yale. Ο τρανς αθλητής Isaac Henning, που δεν είχε ξεκινήσει ακόμα τη θεραπεία του με τεστοστερόνη, ώστε να αλλάξει την ομάδα με την οποία αγωνιζόταν, είχε κερδίσει τη Lia Thomas σε αγώνες 100 και 400 μέτρων ελέυθερο, σε κολεγιακούς αγώνες τον Ιανουάριο του 2022.

Σκοπός βέβαια της Ομοσπονδίας Κολύμβησης της Αμερικής με τους νέους της κανόνες είναι να συνεχίσει «να υπερασπίζεται την ισότητα των φύλων και τη συμπερίληψη όλων των cisgender και transgender γυναικών και το δικαίωμά τους να συμμετέχουν στο άθλημα, ενώ υποστηρίζει ένθερμα την ανταγωνιστική ισότητα στο επίπεδο ελίτ αγώνων». Οπότε η Lia Thomas θα συνεχίσει ασπρόκοπτα να κολυμπάει κι ελπίζουμε να συνεχίζει να αγνοεί τους επικριτές της και να χαίρεται τις νίκες της.