ΕΡΕΥΝΑ

Οι single γυναίκες χωρίς παιδιά ζουν περισσότερο και είναι πιο ευτυχισμένες

Pexels

Υπάρχει μια ηλικία εκεί γύρω στα 30 που η κοινωνία αρχίζει να χτυπά με μανία ό,τι καμπανάκι βρεθεί κοντά σε μια γυναίκα. Ο χρόνος τελειώνει, πότε θα παντρευτεί, πότε θα γίνει μάνα; Τι ισχύει όμως πίσω από αυτές τις ερωτήσεις; Μήπως απλά υποκύπτουμε στις κοινωνικές πιέσεις και δημιουργούμε ψευδείς κανόνες και «πρέπει», τη στιγμή που μπορούμε να είμαστε αληθινά ευτυχισμένες, χωρίς να τσεκάρουμε όλα αυτά τα στενά χρονικά κοινωνικά κουτάκια;

Η επιστήμη, λοιπόν, έρχεται να βάλει τη σφραγίδα της στην χρόνια πεποίθησή μας, ότι αυτά τα πολύ αργά βήματα κοινωνικής προόδου και μυαλών και οριζόντων που ανοίγουν και σπάνε στερεότυπα και πρέπει που αφορούν στις γυναίκες, όντως επηρεάζουν θετικά τη ζωή μας. Τι θα πει αυτό; Ότι πράγματι, το να επιλέξει μια γυναίκα να μην έχει σύντροφο και να μην κάνει παιδιά, μπορεί να την ωφελήσει ποικιλοτρόπως.

Οι γυναίκες είναι πιο ικανοποιημένες παραμένοντας single από τους άνδρες

Σύμφωνα με την καθηγήτρια Emily Grundy, του Πανεπιστημίου του Essex, «Υπάρχουν στοιχεία ότι οι γυναίκες ξοδεύουν περισσότερο χρόνο σε οικιακές εργασίες από τους άνδρες και νομίζω ότι κάνουν επίσης περισσότερη συναισθηματική δουλειά – επομένως εξακολουθούν να κάνουν περισσότερες δουλειές του σπιτιού, μαγειρική και πράγματα καθώς και περισσότερη συναισθηματική εργασία».

Έρευνες επίσης δείχνουν πως είναι όλο και πιο δημοφιλές μια γυναίκα να προτιμά να είναι single. Σύμφωνα με μελέτη ανάλυσης δεδομένων της Mintel, οι γυναίκες είναι πιο ικανοποιημένες με το να είναι single, σε σχέση με τους άνδρες κι έτσι είναι λιγότερο πιθανό εκείνες να αναζητήσουν σχέση.

Ακόμα, η  Δρ. Grundy σημειώνει ότι οι γυναίκες αναπτύσσουν περισσότερα κοινωνικά δίκτυα σε σύγκριση με τους άνδρες, οι οποίοι συχνά βασίζονται στις συζύγους τους για όλα και έτσι δεν έχουν και πολλούς, εναλλακτικούς, κοινωνικούς δεσμούς.

Οι single γυναίκες χωρίς παιδιά είναι ευτυχισμένες και υγιείς

Σύμφωνα με τον ειδικό της ευτυχίας Paul Dolan, καθηγητή Επιστήμης της Συμπεριφοράς στο London School of Economics, οι γυναίκες που είναι ανύπαντρες χωρίς παιδιά είναι οι πιο ευτυχισμένες. Αυτό προκύπτει καθώς ενώ οι άντρες αντλούν πολλά οφέλη όταν μπαίνουν σε συνθήκη γάμου, δεν ισχύει το ίδιο και για τις γυναίκες.

Ο Dolan εξηγεί ότι οι άντρες ωφελούνται όταν παντρεύονται, επειδή «ηρεμούν». «Παίρνουν λιγότερα ρίσκα, βγάζουν περισσότερα χρήματα στη δουλειά και ζουν λίγο περισσότερο. Οι γυναίκες από την άλλη, πρέπει να το ανεχτούν αυτό και στατιστικά πεθαίνουν και πιο γρήγορα απ’ ό,τι αν δεν είχαν παντρευτεί ποτέ. Ο Dolan σημειώνει ότι οι παντρεμένοι άνδρες τείνουν να είναι πιο υγιείς επειδή παύουν να αναλαμβάνουν ρίσκα. Ο γάμος όμως, δεν επηρεάζει την υγεία των γυναικών, πέρα από το ότι οι μεσήλικες παντρεμένες γυναίκες έχουν αυξημένο κίνδυνο ψυχικών και σωματικών παθήσεων σε σύγκριση με τις ελεύθερες συνομήλικές τους. Ο Dolan καταλήγει στο συμπέρασμα ότι «(η) πιο υγιής και ευτυχισμένη υποομάδα πληθυσμού είναι οι γυναίκες που δεν παντρεύτηκαν ποτέ ή δεν έκαναν παιδιά».

Για να διευκολύνει στην κατανόηση όσων έλεγε, ο Dolan αποφάσισε να κάνει μια μικρή σύνοψη που έχει ως εξής: «Αν είσαι άντρας, μάλλον πρέπει να παντρευτείς, αν είσαι γυναίκα, μην ασχολείσαι».