ΕΡΕΥΝΑ

Οι γυναίκες χειρουργοί είναι καλύτερες από τους άντρες, σύμφωνα με τις έρευνες

gynaikes xeirourgoi iStock

Αν τυχόν χρειαστεί ποτέ να κάνεις κάποια επέμβαση, οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι είναι ιδανικό να κρατάει γυναίκα το νυστέρι.

Σύμφωνα με νέα έρευνα, τα άτομα που χειρουργούνται από γυναίκες χειρουργούς είναι λιγότερο πιθανό να εμφανίσουν επιπλοκές και να χρειαστούν επιπλέον παρακολούθηση, σε σχέση με τον να τους είχαν χειρουργήσει άνδρες.

Γιατροί στον Καναδά και τη Σουηδία εξέτασαν περισσότερα από 1 εκατομμύριο αρχεία ασθενών και διαπίστωσαν ότι οι ασθενείς που χειρουργήθηκαν από γυναίκες είχαν σημαντικά καλύτερα αποτελέσματα και λιγότερα προβλήματα τους μήνες μετά την επέμβαση.

Ο λόγος είναι ότι οι γυναίκες χειρουργοί τείνουν να χειρουργούν πιο αργά και μπορεί να επιτύχουν καλύτερα αποτελέσματα αφού παίρνουν τον χρόνο τους στο χειρουργείο.

Ο Δρ Christopher Wallis, ο οποίος ηγήθηκε μιας εκ των μελετών στο νοσοκομείο Mount Sinai στο Τορόντο, είπε: «Οι άνδρες και οι γυναίκες διαφέρουν στον τρόπο με τον οποίο ασκούν την ιατρική. Η αποδοχή ή η υιοθέτηση κάποιων πρακτικών που είναι πιο κοινές μεταξύ των γυναικών γιατρών είναι πιθανό να βελτιώσει τα αποτελέσματα για τους ασθενείς. Από τότε που ανέλαβα αυτή τη δουλειά, εγώ προσωπικά το έκανα και θα ενθάρρυνα τους συναδέλφους μου να κάνουν το ίδιο: χρησιμοποιήστε το ως μια στιγμή για ενδοσκόπηση».

Η ομάδα του Wallis εξέτασε τις ιατρικές επιπλοκές, την επανεισαγωγή στο νοσοκομείο και τα ποσοστά θανάτου μετά από χειρουργική επέμβαση σε σχεδόν 1,2 εκατομμύρια ασθενείς στο Οντάριο από το 2007 έως και το 2019. Τα αρχεία περιελάμβαναν 25 διαφορετικές χειρουργικές επεμβάσεις: στην καρδιά, τον εγκέφαλο, τα οστά, τα όργανα και τα αιμοφόρα αγγεία.

Σύμφωνα με τον The Guardian, οι ασθενείς που είχαν υποβληθεί σε επεμβάσεις από γυναίκες χειρουργούς τα πήγαν καλύτερα ένα χρόνο μετά την επέμβαση, με το 20,7% να έχει ένα δυσμενές μετεγχειρητικό συμβάν, σε σύγκριση με το 25% αυτών που χειρουργήθηκαν από άντρες. Όταν οι γιατροί εξέτασαν τους θανάτους μετά το χειρουργείο, η διαφορά ήταν ακόμη πιο έντονη: οι ασθενείς που εγχειρίστηκαν από άντρες είχαν 25% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν ένα χρόνο μετά την επέμβαση σε σχέση με εκείνους που είχαν γυναίκες χειρουργούς.

Σε μια δεύτερη μελέτη 150.000 ασθενών στη Σουηδία, τα αποτελέσματα δεν ήταν πολύ διαφορετικά. Ο Δρ My Blohm και οι συνεργάτες του στο Ινστιτούτο Karolinska στη Στοκχόλμη εξέτασαν τα αποτελέσματα των ασθενών μετά από χειρουργική επέμβαση αφαίρεσης της χοληδόχου κύστης. Διαπίστωσαν ότι οι ασθενείς που εγχειρίστηκαν από γυναίκες χειρουργούς είχαν λιγότερες επιπλοκές και μικρότερη παραμονή στο νοσοκομείο σε σχέση με αυτούς που χειρουργήθηκαν από άντρες.

Βασικές διαφορές είναι ότι οι γυναίκες χειρουργούσαν πιο αργά από τους άνδρες συναδέλφους τους και ήταν λιγότερο πιθανό να περάσουν από λαπαροσκοπική σε ανοιχτή χειρουργική επέμβαση κατά τη διάρκεια ενός χειρουργείου. «Σε ορισμένες χώρες υπάρχει μια γενική πεποίθηση ότι οι άνδρες χειρουργοί είναι ανώτεροι από τις γυναίκες χειρουργούς», σημείωσε ο Δρ My Blohm. «Είναι ενδιαφέρον ότι οι περισσότερες μελέτες που έχουν δημοσιευτεί στο παρελθόν δείχνουν ότι οι γυναίκες χειρουργοί είναι τουλάχιστον εξίσου καλές με τους άνδρες χειρουργούς ή όπως σε αυτήν την περίπτωση ακόμη και ελαφρώς καλύτερες».