ROLE MODELS

O Tom Hardy, ο Chris Hemsworth και 10 ακόμα διάσημοι άνδρες που δηλώνουν φεμινιστές

Invision/AP Joel Ryan

Αφορμή για να θυμηθούμε στάσεις και δηλώσεις γνώριμων ανδρών υπέρ του woman power, η πρόσφατη απόφαση του Benedict Cumberbatch, ο οποίος δήλωσε πως δεν πρόκειται να δεχθεί κανέναν ρόλο στο μέλλον αν η συμπρωταγωνίστριά του δεν λάβει τον ίδιο μισθό μ’ εκείνον. Οι παρακάτω διάσημοι άνδρες αντιλαμβάνονται την ανάγκη να δηλώνουν δημόσια φεμινιστές και να υπερασπίζονται την ισότητα.

Benedict Cumberbatch

BENEDICT CUMBERBATCH Invision/AP IMAGES / Danny Moloshok

Ακούγεται πολύ προφανές μια γυναίκα ηθοποιός και εργαζόμενη γενικότερα να αμείβεται το ίδιο με τον άνδρα συνάδελφό της, αλλά στην πράξη δεν είναι, από τη στιγμή που το μισθολογικό χάσμα χάσκει ακόμα σε επαγγελματικά περιβάλλοντα όπως αυτό του Χόλιγουντ. Ο Cumberbatch στην τελευταία του συνέντευξη ήταν πολύ συγκεκριμένος: «Η μισθολογική ισότητα είναι μία από τις κεντρικές θέσεις του φεμινισμού». Κατόπιν απευθύνθηκε στους άνδρες ηθοποιούς προτρέποντάς τους να ρωτήσουν τις γυναίκες με τις οποίες δουλεύουν μαζί και αν δεν πληρώνονται το ίδιο με τους εκείνους, να μην δέχονται τον ρόλο.

Tom Hardy

Tom Hardy Invision/AP) / Joel C Ryan

O Tom της καρδιάς μας μάς έκανε περήφανες όταν δήλωσε πως επιτέλους, ώρα ήταν να δοθεί σε μια γυναίκα ένας πρωταγωνιστικός ρόλος στο “Mad Max”. Εννοούσε προφανώς τη Furiosa (κι ας ήταν στα μαχαίρια με την Charlize). Σε ανάλογο ύφος κινήθηκε όταν είπε πως θα είχε εξαιρετικό ενδιαφέρον να δώσουμε τους πιο δυναμικούς ρόλους στις γυναίκες, σε ανδροκρατούμενα είδη όπως το crime.

Joseph Gordon-Levitt

Πριν δύο χρόνια, ο γλυκύτατος Joseph ανέβασε αυτό το βίντεο, το οποίο ενθαρρύνει συζητήσεις γύρω από τον φεμινισμό. Το έκανε σοφά, ξεκαθαρίζοντας τι ακριβώς σημαίνει αυτός ο ομολογουμένως πολύπαθος, σχεδόν αμφιλεγόμενος όρος. «Αυτοαποκαλούμαι φεμινιστής. Αξίζει να δίνουμε προσοχή στους ρόλους που μας υπαγορεύονται και να συνειδητοποιούμε ότι δεν πρέπει να μπαίνουμε σε καλούπια».

Daniel Craig

Daniel Craig Invision/AP / Evan Agostini

Τίποτα δεν είναι άσπρο ή μαύρο στη ζωή. Για παράδειγμα ο Daniel Kraig, εξέχον μέλος στη χρυσή λίστα με τους ηθοποιούς που έχουν υποδυθεί τον James Bond (ο καλύτερος λες; θα συμφωνήσω). Στον οποίο James Bond κάποιοι κι όχι λίγοι κρεμούν την ταμπέλα του πιο στιλιζαρισμένου κινηματογραφικού μισογύνη. Άποψη που συμμερίζεται κι ο Daniel. «Είναι εντελώς τέτοιος» έχει πει, συμπληρώνοντας πως το παίζει επικίνδυνα μοιραίος στις γυναίκες, αλλά δεν είναι για πολλά πολλά.

Harry Styles

View this post on Instagram

SATURDAY NIGHT LIVE.

A post shared by @ harrystyles on

Το πιο cool αγόρι της pop culture αναφέρεται συχνά στα ιδεώδη του φεμινισμού, τα οποία στηρίζει έμπρακτα. «Όταν μεγαλώνεις δίπλα σε γυναίκες, η επίδραση που έχεις από τα θηλυκά είναι πολύ μεγαλύτερη» έχει πει εννοώντας τη μητέρα και την αδερφή του. Ο Styles κάνει συχνά και την απαραίτητη επισήμανση, ότι δηλαδή φεμινισμός δεν σημαίνει απαξίωση των ανδρών, αλλά απόλυτη ισότητα μεταξύ των φύλων και άρση των διακρίσεων. Χαλόου δηλαδή.

Mark Ruffalo

Πόσο συμπαθής ο Marc, δεν βρίσκεις; Τον θες για φίλο, για άντρα, για αδερφό. Στην παραπάνω συνέντευξη, η οποία μας έρχεται από το 2015 με αφορμή την προώθηση των “Avengers”, ο Mark απάντησε συμβολικά σε ερωτήσεις που τα media απευθύνουν κυρίως σε γυναίκες, όπως για παράδειγμα «ποια είναι η δίαιτα που ακολουθείς πριν το red carpet;» προκειμένου να θίξει τον σεξισμό ο οποίος επικρατεί και στον δικό του χώρο. Επίσης είπε ότι αγκαλιάζει καθημερινά τη φεμινιστική πλευρά του- ό,τι κι αν σημαίνει αυτό, από μας ένα μεγάλο ναι στον Ruffalo, ο οποίος έχει ταχθεί ανοιχτά υπέρ των αμβλώσεων, ορμώμενος από μια ευαίσθητη προσωπική ιστορία της μητέρας του.

John Legend

«Όλοι οι άνδρες πρέπει να είναι φεμινιστές. Άν εμείς οι άνδρες ενδιαφερόμαστε για τα γυναικεία δικαιώματα, ο κόσμος θα γίνει ένα καλύτερο μέρος. Γινόμαστε καλύτεροι όταν οι γυναίκες ενδυναμώνονται. Οδηγεί σε μία καλύτερη κοινωνία». Αγκαλιά και φιλί από μας στον John, τα φιλιά μας και συγχαρητήρια στην Chrissy.

Chris Martin

Chris Martin Invision/AP / Charles Sykes

O frontman των Coldplay είναι ένα από τα πιο δραστήρια διάσημα μέλη της εκστρατείας ευαισθητοποίησης Global Citizen, η οποία έχει όραμα μέχρι το 2030 ο κόσμος να έχει ξεμπερδέψει με φαινόμενα όπως είναι η ακραία φτώχεια και η ανισότητα. Ο Martin είναι αρκετά ενεργός σε ζητήματα που αφορούν τον συστημικό σεξισμό και την καταπάτηση των γυναικείων δικαιωμάτων ανά τον κόσμο. Με τι τύπο θα έκανε παιδιά η Gwyneth άλλωστε; με κανέναν μισογύνη;

Chris Hemsworth

Chris Hemsworth Invision/AP / Charles Sykes

Ένα ακόμα φωτεινό παράδειγμα ο πολύ- καλός- για- να- ‘ναι- αληθινός θα λέγαμε Chris Hemsworth. Ο 34χρονος ηθοποιός έχει δηλώσει «οπωσδήποτε φεμινιστής» και σαφέστατα επηρεασμένος από τον τρόπο σκέψης της μητέρας του, η οποία ήταν μια πολύ δυναμική γυναίκα. Μάλιστα ο τρόπος που αντιμετώπισε την επιθυμία της 4χρονης κόρης του να έχει κι εκείνη ανδρικό μόριο, όπως ο μπαμπάς της, ήταν μια γλυκιά διακήρυξη υπέρ της ισότητας των φύλων. «Της είπα ότι μπορεί να είναι ό,τι θέλει». Ως καλεσμένος στο “The Tonight Show” έχει παραδεχτεί περήφανα πως όταν ήταν μικρός έβαζε τα τακούνια και τα φορέματα της μαμάς του. «Τι; δεν το κάνατε όλοι;» ήταν η ερώτηση προς τον Jimmy Fallon.

John Hamm

John Hamm AP Images for the NFL / Aaron Doster

Μπορεί ο Don Draper να ήταν άτιμος γυναικάς, αλλά ο άνδρας που τον υποδύεται τρέφει απεριόριστο σεβασμό προς το αντίθετο φύλο. Ο John Hamm, πριν γινει ηθοποιός ήταν καθηγητής σε λύκειο. Συνδυάζοντας τις παραπάνω ιδιότητες, παίρνει πλέον μέρος ως ομιλητής σε δράσεις που αντιμάχονται την αντικειμενικοποίηση των γυναικών και τονίζουν τη σημασία της σωστής εκπαίδευσης των νέων αγοριών στην εξάλειψη φαινομένων όπως είναι η έμφυλη βία.