ROLE MODELS

Jameela Jamil: Η ακτιβίστρια- εχθρός των Kardashians και υπέρμαχος των αμβλώσεων είναι το feminist icon που χρειαζόμαστε σήμερα

Invision/AP Willy Sanjuan

Η Jameela Jamil είναι πανέξυπνη. Είναι αστεία. Είναι ακτιβίστρια. Είναι επιδραστική και ταλαντούχα. Αυτοαποκαλείται «φεμινίστρια σε εξέλιξη». Δεν συμπαθεί τις αδερφές Kardashians και φωνάζει δυνατά κατά του οργανωμένου diet culture που πρεσβεύουν. Έχει πολλές δύσκολες κι άκρως διδακτικές προσωπικές ιστορίες να αφηγηθεί. Η εκστρατεία της, το “Ι Weight”, έχει στο επίκεντρο τη θετική αποδοχή του γυναικείου σώματος. Είναι icon ολόσωστο. Ε, και είναι και κούκλα, πώς να το κάνουμε τώρα;

Jameela has a Good Place

Η 34χρονη ηθοποιός της κωμικής σειράς “Good Place” είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα περίπτωση. Έχοντας αντιμετωπίσει και η ίδια την πίεση μέσα στις συμπληγάδες του body image και των διατροφικών διαταραχών ξέρει από πρώτο χέρι πόσο επώδυνο κι επικίνδυνο είναι για τα νέα κορίτσια να ακολουθούν τα λάθος πρότυπα ομορφιάς.

Έχει μιλήσει ανοιχτά για τις περιπέτειες με το βάρος της λόγω χορήγησης κορτιζόνης για δύο χρόνια, λόγω άσθματος. Ξέρει από πρώτο χέρι πώς είναι να γίνονται οι ατέλειες του σώματος και τα «περιττά κιλά», χρόνια εμμονή. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που με την πρώτη ευκαιρία τα βάζει με τις αδερφές Kardashian κι όλα αυτά τα αδυνατιστικά ζουμιά που προωθούν.

Invision/AP / Willy Sanjuan

Το κορίτσι που είπε «αδίστακτο και μισογύνη» τον Karl Lagerfeld

Αξιοσημείωτη η τοποθέτησή της για την επεξεργασία των φωτογραφιών. Σε άρθρο της στο BBC η Jamil έχει πει για το photoshop: «Σκέφτομαι ότι είναι ένα σιχαμένο εργαλείο που είναι οπλισμένο κατά των γυναικών και είναι υπεύθυνο για τόσα πολλά προβλήματα απ΄όσα μπορούμε να καταλάβουμε γιατί είμαστε τυφλωμένοι από τα media, την κουλτούρα και την κοινωνία μας» γράφει και συμπληρώνει: «Υπέφερα από διατροφική διαταραχή όταν ήμουν έφηβη και γνωρίζω, πολύ καλά, πόσο κακό μπορούν να κάνουν οι “τέλειες” εικόνες στα περιοδικά»

Έχοντας περάσει αρκετά προβλήματα υγείας στην παιδική κι εφηβική ηλικία- μεταξύ των οποίων και νευρική ανορεξία- όταν ήταν 17 ετών, η Jameela χτυπήθηκε από αμάξι καθώς έτρεχε να ξεφύγει από μία μέλισσα. Οι γιατροί της είπαν πως μπορεί να μην ξαναπερπατήσει ποτέ.

Το περιστατικό που της άλλαξε τη ζωή. Ο βιασμός

Η πακιστανικής καταγωγής Βρετανίδα καλλιτέχνης, μοντέλο, συγγραφέας και ραδιοφωνική παραγωγός (για την ακρίβεια είναι η πρώτη σόλο γυναίκα παραγωγός του BBC Radio 1 Chart Show) έχει επίσης εξομολογηθεί πως βιάστηκε όταν ήταν 22 ετών στο πρώτο ραντεβού μ’ έναν άντρα. «Δεν γνώριζα τίποτα για την συναίνεση ή για το πως να προστατέψω τον εαυτό μου ως νεαρή γυναίκα. Τότε στα 22 μου δέχτηκα σεξουαλική κακοποίηση χωρίς να μπορώ να το καταλάβω.

«Ήταν στο τέλος ενός ραντεβού. Βιάστηκα από κάποιον που δεν γνώριζα σχεδόν καθόλου. Δεν ήξερα πως να αισθανθώ για αυτό. Δεν ήξερα σε ποιον να μιλήσω. Ένιωθα ότι ήταν δικό μου λάθος. Θέλω λοιπόν να βοηθήσω τους νέους, παρέχοντας τους σημαντικές πληροφορίες. Θέλω να τους μιλήσω για πράγματα που εμένα δεν μου είπε ποτέ κανείς».

Η Jameela και η άμβλωση που δεν μετάνιωσε ποτέ

Αν έχει κάτι πραγματική ανάγκη το κίνημα του woman power είναι οι γυναικείες φωνές που μιλούν ρεαλιστικά και με ειλικρίνεια για τα ζητήματα που αντιμετωπίζει το φύλο σε κάθε επίπεδο. Από τα προβλήματα καθημερινότητας, όπως είναι τα περιστατικά συγκαλυμμένου μισογυνισμού και πρακτικής ανισότητας μέχρι τις αποφάσεις ζωής που πρέπει να πάρει μία γυναίκα χωρίς να λογοδοτήσει σε κανέναν. Ένα απ’ αυτά, επίκαιρο και πολυσυζητημένο είναι το δικαίωμα στην άμβλωση.

Στο τελευταίο της post η Jameela Jamil τοποθετήθηκε για άλλη μια φορά υπέρ της γυναικείας αυτοδιάθεσης. Η ίδια έχει μιλήσει πολλές φορές για την άμβλωση επιλέγοντας για άλλη μια φορά να το κάνει μέσα από μια προσωπική τοποθέτηση/βίωμα.

View this post on Instagram

If it isn’t your uterus. It isn’t your opinion. My abortion saved MY life. And MY life is my priority. And I am not in the tiniest bit sorry. I wasn’t emotionally, physically or financially stable enough to undergo pregnancy and birth, nor was I ready to go through the trauma of forced motherhood or the potentially extremely traumatic experience of giving a baby away. So I had an abortion, which was painless, quick and I have remained nothing but RELIEVED ever since. I had a fetus interrupted before it was able to grow into a person, and I took my life back. As a result I am a happier and more stable human, in better physical health for my decision. I also have my independence and sense of complete autonomy. We have to protect this absolute right for those with uteruses. We are not ovens to bake humanity in. We have dreams, we have needs, we have lives of our own to navigate that are hard enough without this HEIGHT of oppression. If we roll back on this, birth control will be next, and then we are on a slippery slope back to the dark ages. I can’t fucking believe we are still having this conversation when 77% of Americans say they don’t want to see Roe v. Wade overturned. The new short film “Ours to Tell” is a call for compassion and shows us the world we’re fighting for — one where ALL people have FREEDOM over their own bodies. Watch. Share. And stand up for abortion access. Full film: ourstotell.org — link in bio #OursToTell #ROEvsWADE TAG THESE HANDLES: @PPFA @WeTestify

A post shared by Jameela Jamil (@jameelajamilofficial) on

«Η άμβλωση μου έσωσε τη ζωή», γράφει η Jamila

«Αν δεν είναι η μήτρα σου, δεν είναι γνώμη σου. Η ζωή μου είναι η προτεραιότητά μου. Και δεν λυπάμαι στο ελάχιστο, sorry. Δεν ήμουν επαρκώς συναισθηματικά, σωματικά ή οικονομικά σταθερή για να υποστώ μία εγκυμοσύνη και μία γέννα. Ούτε ήμουν έτοιμη ν’ αντεπεξέλθω το τραύμα μιας αναγκαστικής μητρότητας ή ενδεχομένως την εξαιρετικά τραυματική εμπειρία της απομάκρυνσης ενός μωρού. Έτσι, έκανα έκτρωση, η οποία ήταν ανώδυνη, γρήγορη και έκτοτε δεν νιώθω τίποτα άλλο παρά ανακούφιση». Γράφει η Jameela στο post της, κάτω από μια συμβολική φωτογραφία.

Παρακάτω, προσθέτει πως αρνείται να πιστέψει ότι εξακολουθούμε να κάνουμε αυτή τη συζήτηση όταν το 77% των Αμερικανών (ένα ποσοστό που αντανακλά τη γενικότερη τοποθέτηση του σύγχρονου κόσμου απέναντι στις αμβλώσεις) δεν θέλει να ανατραπεί ο σχετικός αμερικανικός νόμος περί εκτρώσεων. Η υπόθεση Roe Vs Wade ήταν ορόσημο για την αποποινικοποίηση των εκτρώσεων στις ΗΠΑ.

Αυτοί είναι μερικοί από τους λόγους που η Jameela Jamil έχει ξεχωριστή θέση στην εξέλιξη του woman power στη βιομηχανία του θεάματος.