ΜΗΤΡΟΤΗΤΑ

Ο Κανόνας των Εσωρούχων: Όσα πρέπει να διδάξουμε στα παιδιά για τη σεξουαλική παρενόχληση. Τα παιδικά παραμύθια που θα βοηθήσουν

Unsplash

Η σεξουαλική παρενόχληση είναι ένα φαινόμενο που δεν κάνει διαχωρισμούς σε ηλικίες. Σιγά σιγά, γίνονται γνωστές οι ιστορίες γυναικών που έχουν παρενοχληθεί, αλλά 1 στα 5 παιδιά στην Ευρώπη δέχεται σεξουαλική βία οποιασδήποτε μορφής: σεξουαλική κακοποίηση, παιδική πορνογραφία, πορνεία παιδιών μέσω του Διαδικτύου, παιδική πορνεία και διαφθορά παιδιών.

Το Συμβούλιο της Ευρώπης πραγματοποιεί την τεράστια εκστρατεία «1 στα 5» με στόχο να προστατευτούν τα παιδιά και να ενημερωθούν οι γονείς και οι κηδεμόνες για τη σωστή εκπαίδευση των παιδιών σε ό,τι αφορά τη σεξουαλική βία. Σε αυτό βοηθά ο Κανόνας των Εσωρούχων, που όχι μόνο μαθαίνει στα παιδιά ποιες περιοχές του σώματος δεν πρέπει να αγγίζονται από κανέναν, αλλά και πώς να μην το κρατήσουν μυστικό σε περίπτωση που τους συμβεί κάτι αντίστοιχο.

Τι είναι ο Κανόνας των Εσωρούχων;

Είναι ένας πολύ απλός κανόνας. Το παιδί μαθαίνει, σε οποιαδήποτε ηλικία, ότι δεν πρέπει να επιτρέπει το άγγιγμα στην περιοχή όπου καλύπτει το εσώρουχό του. Αντίστοιχα, δεν πρέπει ούτε και το ίδιο να αγγίζει τους άλλους εκεί. Το παιδί μαθαίνει ότι το σώμα του ανήκει μόνο στο ίδιο και σε κανέναν άλλο, ότι υπάρχουν καλά και κακά μυστικά όπως και καλά και κακά αγγίγματα.

Πριν δούμε τους 5 βασικούς άξονες του Κανόνα των εσωρούχων, να σε ενημερώσω για την ύπαρξη του παιδικού παραμυθιού, η Κίκο και το Χέρι, που μπορείς να βρεις εδώ και εξηγεί στο παιδί πού πρέπει να λέει ναι και πού όχι. Η ελληνικές και animated μικρές ταινίες της ιστορίας «Το Μυστικό της Νίκης», είναι μία αναλυτική εκδοχή του παραμυθιού της Κίκο και απαντά σε απορίες των παιδιών. Παρακάτω θα βρεις ταινίες που αφορούν τόσο μικρά κορίτσια όσο και αγόρια. Μπορείτε να το δείτε μαζί, ώστε να βεβαιωθείτε ότι το παιδί δεν θα φύγει με ερωτήματα και δεν θα είναι μπερδεμένο.

Οι 5 βασικοί άξονες του Κανόνα των Εσωρούχων

Το σώμα σου σου ανήκει

Τα παιδιά πρέπει να μάθουν ότι το σώμα τους είναι δικό τους και δεν επιτρέπεται σε άλλον να το αγγίζει. Η σωστή αρχή γίνεται από πολύ μικρή ηλικία, όταν μαθαίνουμε στο παιδί πώς ονομάζεται κάθε σημείο του σώματος, πως δεν υπάρχει ντροπή για τη σεξουαλικότητα και διατηρούμε ανοιχτή επικοινωνία για κάθε είδους απορία. Τα παιδιά έχουν το δικαίωμα να αρνηθούν ένα φιλί ή άγγιγμα, ακόμα και από κάποιο πρόσωπο που γνωρίζουν και αγαπούν. Πρέπει να λένε αμέσως όχι όταν συμβαίνει κάτι ακατάλληλο, να απομακρύνονται από το σημείο και να μιλούν άμεσα σε κάποιον ενήλικα της εμπιστοσύνης τους, μέχρι να ακουστούν.

Καλό και κακό άγγιγμα

Τα παιδιά δεν μπορούν να αναγνωρίσουν εύκολα τη διαφορά μεταξύ καλού και ακατάλληλου αγγίγματος. Πείτε τους ότι δεν είναι καλό όταν κάποιος κοιτάζει ή αγγίζει τα σημεία του εσωρούχου ή τους ζητείται να τα αγγίξουν. Το εσώρουχο είναι μία καλή αρχή ώστε να μάθουν να κάνουν τον διαχωρισμό. Οι γονείς μπορούν να εξηγήσουν ότι είναι αποδεκτό αν τους αγγίξει ο γιατρός ή ο ίδιος ο γονιός, αλλά ακόμα και εκεί πρέπει να υπάρχει η παρουσία του ενήλικα που εμπιστεύονται.

Καλά και κακά μυστικά

Η μυστικότητα είναι η πιο συνηθισμένη τακτική των θυτών. Τα μυστικά που προκαλούν στο παιδί δυσφορία, άγχος ή φόβο είναι κακά και πρέπει να αποκαλύπτονται αμέσως. Αν ένα μυστικό προκαλεί μόνο χαρά, τότε θεωρείται καλό.

Η προστασία και η πρόληψη είναι στην ευθύνη του κηδεμόνα

Τα παιδιά δεν πρέπει να φοβούνται να μιλήσουν στους γονείς τους για αυτό που τους συμβαίνει. Πρέπει να νιώθουν την ανάγκη να τρέξουν να το πουν ώστε ο κηδεμόνας να τους προστατεύσει. Επίσης, η πρόληψη μέσα από τη σωστή ενημέρωση και τη συνεχή επικοινωνία με το παιδί μπορεί να αποτρέψει περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης.

Λοιπές πληροφορίες που πρέπει να θυμάσαι

Στην πλειοψηφία τους, τα περιστατικά παρενόχλησης προκαλούνται από ανθρώπους στο συγγενικό ή φιλικό περιβάλλον, ενώ είναι λιγότερες οι περιπτώσεις αγνώστου θύτη. Τα παιδιά πρέπει να γνωρίζουν πώς να φέρονται σε περίπτωση που τα πλησιάσει κάποιος άγνωστος (ή γνωστός) δελεάζοντάς τα με γλυκά ή παιχνίδια. Να ενημερώνουν άμεσα τον κηδεμόνα τους ή κάποιον που εμπιστεύονται και να θυμούνται πάντα τον Κανόνα των Εσωρούχων.

Σε καμία περίπτωση, δεν πρέπει να υποτιμήσεις τη σημασία αυτού που σου λέει το παιδί, να δείξεις δυσπιστία, θυμό ή άγχος. Άκουσέ το προσεκτικά και απευθύνσου σε κάποιον ειδικό, αν νιώθεις ότι δεν μπορείς να το διαχειριστεί μόνη σου.