ROLE MODELS

Noella: Ένα 10χρονο τρανς μοντέλο στην πασαρέλα της NYFW

Jemal Countess/Getty Images for Runway 7

Στην πασαρέλα του brand Trans Clothing Company, που πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια της Εβδομάδας Μόδας της Νέας Υόρκης, ανάμεσα στα άλλα trans μοντέλα, υπήρχε και ένα 10χρονο trans κορίτσι.

Το ανήλικο τρανς μοντέλο, λέγεται Noella “Ella” McCord και κατάγεται από το Σικάγο. Έχει περπατήσει κι άλλες φορές σε πασαρέλα, αλλά ποτέ μέχρι σήμερα στο πλαίσιο του θεσμού του NYFW.

Σε ηλικία 2 ετών, η Noella άρχισε να εκφράζει την επιθυμία της να αναγνωριστεί ως κορίτσι. «Οι άνθρωποι έλεγαν, τι χαριτωμένο αγοράκι που έχεις, και εκείνη τους διόρθωνε και τους έλεγε: «Όχι, είμαι κορίτσι», λέει το Dee Beth, γονέας και κύριος κηδεμόνας της Noella, που αυτοπροσδιορίζεται ως non binary. Αναγνωρίζοντας τα σημάδια ενός τρανσέξουαλ παιδιού, ο γονέας της ζήτησε την υποστήριξη της κλινικής ανάπτυξης του φύλου του νοσοκομείου Lurie, για να επιβεβαιώσει αυτό που ήδη υποψιαζόταν. Όταν η Noella ήταν 4 ετών, είχε επίσημα μεταβεί από «αρσενικό σε θηλυκό» και είχε επιλέξει ένα νέο όνομα για τον εαυτό της.

Η Noella, που είχε οριστεί αρσενικό κατά τη γέννηση, μετατράπηκε κοινωνικά σε θηλυκό στα 4 ½ ενώ στην ηλικία των 6 άλλαξε νομικά το κοινωνικό της φύλο.

Αυτό σηματοδότησε μια κομβική στιγμή στη ζωή της Noella. Από ένα ντροπαλό, αποτραβηγμένο παιδί, άνθισε σε ένα χαρισματικό, εξωστρεφές κορίτσι. Την εποχή της μετάβασής της, η Noella ήταν ένα από τα μικρότερα παιδιά που έγιναν δεκτά στην κλινική ανάπτυξης φύλου. Το πρόγραμμα προορίζεται συνήθως για εφήβους, αλλά όλο και περισσότερα τρανς παιδιά, αναγνωρίζονται από την ιατρική κοινότητα.

Μεγαλώνοντας ένα τρανς παιδί

Ενώ σήμερα η Noella θριαμβεύει, τα πράγματα δεν ήταν πάντα εύκολα για εκείνη.

Όταν ήταν στο νηπιαγωγείο και τα άλλα παιδιά έμαθαν ότι είχε πέος, η δασκάλα αρνήθηκε αρχικά να διαβάσει το παιδικό βιβλίο I Am Jazz, για να μην εξηγήσει τι σημαίνει να είσαι τρανς στους συμμαθητές της Ella. Όλο αυτό το διάστημα, την επέλεξαν, την φώναζαν και την άφηναν εκτός παιχνιδιών, καθώς πολλοί γονείς ένιωθαν άβολα με το να γίνουν τα παιδιά τους φίλοι με ένα τρανς παιδί. Ταυτόχρονα, η διοίκηση του σχολείου αρνήθηκε να αλλάξει το όνομα της.

Η μετάβαση της Noella, δεν ήταν θετική ούτε στο σπίτι της. Ο βιολογικός της πατέρας, Timothy McCord, πάλευε να αποδεχτεί τη νέα της ταυτότητα φύλου. «Ήταν πολύ διστακτικός», λέει το Dee. «Την φώναζε με λάθος όνομα συνέχεια και προσπαθούσε να την αναγκάσει να φοράει τα ρούχα του αδερφού της».

Λόγω του ιστορικού του McCord για θέματα κατάχρησης ουσιών, το Dee έλαβε την πλήρη επιμέλεια και των δύο παιδιών τους, της κόρης Noella και του γιου τους, Levi. Εκτός από την Noella και το Dee έχει ξεκινήσει τη διαδικασία αλλαγής φύλου. Όπως όμως αναφέρει το Dee: «Η Noella ξεκίνησε την αλλαγή φύλου, πολύ καιρό πριν από εμένα. Είναι μάλιστα τόσο σίγουρη με τον εαυτό της. Της λέω συνέχεια, ότι θέλω να γίνω σαν κι εκείνη “όταν μεγαλώσω”».

Παρά τα συντριπτικά στοιχεία για τους παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται με την ομοφοβία στο οικογενειακό περιβάλλον, υπάρχουν ελάχιστη -αν όχι μηδενική- νομική προστασία για τους νέους της queer κοινότητας. Ομοίως, μελέτες δείχνουν ότι η απόρριψη και η έλλειψη υποστήριξης για τους τρανς νέους μπορεί να οδηγήσει σε δυσφορία φύλου και να αυξήσει τους παράγοντες κινδύνου για αυτοκτονία. Ένα μεγάλο μέρος του γιατί οι νέοι LGBTQ βιώνουν δυσανάλογα την έλλειψη στέγης, οφείλεται στο γεγονός ότι συχνά αναγκάζονται να ξεφύγουν από κακοποιητικές καταστάσεις στο σπίτι.

«Όλα τα παιδιά πρέπει να αισθάνονται ασφαλή»

Το Dee ανυπομονεί να παρακολουθήσει την Ella να συνεχίζει να μεγαλώνει και να μετατρέπεται στο άτομο που είναι και έπρεπε να είναι. Στα επόμενα χρόνια, θα ξεκινήσει αναστολείς ανάπτυξης εφηβείας και ορμόνες. Στα 16 της θα ξεκινήσει τη διαδικασία φυσικής μετάβασης με χειρουργικές επεμβάσεις φύλου.

«Είναι τόσο γενναία και ατρόμητη. Μια αληθινή δύναμη που πρέπει να την υπολογίσουμε», λέει το Dee.

H Ella αγαπά τους φίλους της, να χρησιμοποιεί ηλεκτρονικά είδη και να διαγωνίζεται στο χορό. Τα αγαπημένα της μαθήματα στο σχολείο είναι τα μαθηματικά και η φυσική. «Θέλω οι άνθρωποι να με βλέπουν ως ένα έξυπνο και ευγενικό κορίτσι», λέει η Ella. «Θέλω να ξέρουν ότι μου αρέσει να διασκεδάζω και είμαι όπως όλα τα παιδιά. Είμαι περήφανη που είμαι τρανς και ανήκω σε μια queer οικογένεια».

Σύμφωνα με το Forbes, η Noella θέλει όταν μεγαλώσει να γίνει ακτιβίστρια για τα δικαιώματα των trans ατόμων, αλλά και μοντέλο. Η Noella λέει επίσης ότι της αρέσει να βοηθά άλλα παιδιά και θέλει κάθε παιδί -τρανς ή όχι- να ξέρει ότι μπορεί να είναι πάντα φίλος της. «Όλα τα παιδιά πρέπει να αισθάνονται χαρούμενα και ασφαλή για να είναι ακριβώς αυτό που αισθάνονται», λέει η Ella.

Αλήθεια ποι@ μπορεί να διαφωνήσει μαζί της;