ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΜΟΔΑΣ

NYFW: Στο show του Eckhaus Latta η μόδα είναι ελεύθερη προς μετάφραση. Free the body. Free the genders

Imaxtree

Δεν υπάρχει τίποτα, θεωρητικά, καινούργιο, στην πασαρέλα του Eckhaus Latta. Υπάρχει, αλλά και δεν υπάρχει. Αυτό που στην ουσία θέλω να πω είναι ότι το diversity στις πασαρέλες, ειδικά στην Εβδομάδα Μόδας στη Νέα Υόρκη, είναι κάτι, σχετικά, σύνηθες. Κανείς δεν θέλει να το παραδεχτεί, αλλά τα social media έχουν, εν μέρει, καταφέρει κάτι. Έχουν παλέψει για ένα άτιμο inclusivity και σε συνδυασμό με ανθρώπους/πρότυπα, έχουν καταφέρει να συμβάλλουν σε αυτή την τόσο απαραίτητη «διαφορετικότητα» στη μόδα.

Πρέπει όμως, να συγχωρέσεις τον ενθουσιασμό μου, γιατί ζώντας στην Ελλάδα του σήμερα, όταν η γυναίκα ακόμα αντιμετωπίζεται ως θύμα, ως ένα υποδεέστερο ον, όταν η προσωπική έκφραση εαυτού όλων των μορφών, από το ντύσιμο μέχρι και τη σεξουαλική προτίμηση, στο μεγαλύτερο ποσοστό, δικάζεται, ένα show σαν αυτό του οίκου Eckhaus Latta, σε μια Αθηναία σαν εμένα που διψάει γι’ αυτή την απελευθέρωση, μοιάζει σαν όνειρο. Αυτό, σε συνδυασμό με το cutting-edge όραμα, ενός ανεξάρτητου brand που κλείνει τα 10 χρόνια ύπαρξης, σε έναν dog-eat-world, είναι κάτι «καινούργιο». Ναι, έχουμε δει τη διαφορετικότητα στους σωματότυπους, τα γένη, τις εθνικότητες, υπό μια έννοια, ξανά στην πασαρέλα, αλλά όταν αυτή η απελευθέρωση συνδυάζεται με τη φρέσκια ματιά στο design, τότε είναι το treat που χρειάζεται κανείς για να ξεκινήσει τη μέρα του.

Free the body. Free the gender

«Νομίζω ότι ανά τα χρόνια, το ζήτημα ήταν να βρούμε αυτοπεποίθηση σε αυτό που κάνουμε. Τώρα έχουμε αρκετή εμπειρία και αυτοπεποίθηση και μπορούμε να παίξουμε με αυτό σε πολλαπλά επίπεδα», σχολιάζει σχετικά ο Mike Eckhaus. Αυτή η αυτοπεποίθηση ήταν ξεκάθαρη σε δυο πράγματα: στην bold και «αποδομημένη» αντιμετώπιση του ενδύματος, αλλά και στο diverse καστ μοντέλων.

Imaxtree

Το φύλο, αλλά και τα “fixed” πρότυπα ομορφιάς που προστάζει η κοινωνία, δεν υπήρχαν στην παρουσίαση της Fall 2022 συλλογή των Eckhaus Latta. Η μόδα εδώ, όχι απλά δεν έχει ταμπέλες, αλλά είναι ένα concept ελεύθερο προς μετάφραση. Curvy μοντέλα όπως η Paloma Elsesser, αλλά και gender fluid πρόσωπα, όπως οι David Moses και Hari Nef, παίρνουν τα ηνία και δίνουν «ζωή» σε μια συλλογή που είναι τα πάντα, αλλά και τίποτα.

Imaxtree

Η μόδα μπορεί να είναι ό,τι θέλει κανείς να είναι. Δεν είναι ένα πράγμα. Είναι αποκλειστικά και μόνο δημιουργικότητα και αυτοέκφραση. Αυτό αποδόθηκε και στα ρούχα που ήταν τόσο επίκαιρα όσο και καινοτόμα ως προς την δημιουργία τους.

Imaxtree

Η μόδα «αποδομημένη» και ο εορτασμός των Eckhaus Latta για την 10η επέτειό τους

Ήταν μια πραγματικά celebratory παρουσίαση, μιας και η συλλογή για τη Fall 2022 Eckhaus Latta ήταν μια στιγμή-ορόσημο για τον ανεξάρτητο οίκο μόδας. Το brand, κλείνει 10 χρόνια από το έτος ίδρυσής τους, το 2012, και η συλλογή ήταν ο σωστότερος, κατά τη γνώμη μου, εορτασμός, ενός brand που έχει επιβιώσει (και ξεχωρίσει) σε μια άκρως exclusive βιομηχανία.

Imaxtree

Ένας εορτασμός που σημαίνει την ενδυματολογική απελευθέρωσή του σαν οίκος, όσον αφορά το concept των ρούχων, αλλά και το design. Αυτό επιβεβαιώθηκε (και) μέσα από τα ρούχα που είδαμε στη Fall 2022 συλλογή των Eckhaus Latta. Από τα «κλείσιμο ματιού» στην ιστορία του οίκου, και τα chain-mail φορέματα που «έφεραν» από τις πρώτες συλλογές, τα μίνι φορέματα, τα body-hugging two-piece σύνολα, τα sequin κομμάτια και φυσικά τα πλεκτά. Ή πιο σωστά, ΤΑ πλεκτά.

Imaxtree

Υπήρχε ένα μεγάλο focus στον τρόπο που το Eckhaus Latta, αντιμετώπισε τα πλεκτά που παρουσίασε στην πασαρέλα. Υπήρχε μια αποδομημένη αντίληψη των ρούχων και δη, των πλεκτών, με τα laser cut κομμάτια, όπως τα cut-out παντελόνια, τα ασύμμετρα μήκη σε φούστες από οργανικά υφάσματα τα οποία όλα απέδωσαν μια fashion forward, αλλά και πραγματικά φρέσκια συλλογή ρούχων.

Imaxtree

Όποι@ κι αν φορέσει τα ρούχα του brand, θα νιώσει αυτοπεποίθηση, θα νιώσει κουλ, θα νιώσει ο εαυτός του. Και αυτό γιατί για τους Eckhaus Latta (τον Mike Eckhaus και Zoe Latta), η μόδα είναι ελεύθερη προς μετάφραση.