PROFILE

Molly Baz: Η μόνη μαγείρισσα του Instagram που θα σε μάθει να μαγειρεύεις σε 10 λεπτά

Instagram.com/mollybaz

Η Molly Baz μόλις κυκλοφόρησε το νέο της βιβλίο μαγειρικής, More Is More . Η αγαπημένη μαγείρισσα της Αμερικής απέκτησε για πρώτη φορά πιστό fan club, ενώ δημιουργούσε viral περιεχόμενο με τα βίντεο της στην κουζίνα του περιβόητου περιοδικού Bon Appétit και εμφανιζόταν (στο επίσης) viral κανάλι στο YouTube. Tο 2020 αποχώρησε και έκτοτε κυκλοφόρησε δύο βιβλία μαγειρικής, έχει δημιουργήσει μια σελίδα εύκολων και πεντανόστιμων συνταγών μόνο για συνδρομητές, μια σειρά κρασιών, ακόμη και μια συλλογή Crate & Barrel. Η Molly Baz έγινε mini celebrity, το όνειρο κάθε millenial που βαριέται στο γραφείο τη ρουτίνα 9-5.

Εννοείται ότι η Molly Baz ξεκίνησε ως σερβιτόρα

Η πρώτη της δουλειά ήταν σερβιτόρα σε ένα εστιατόριο μπάρμπεκιου στη γενέτειρά της όταν ήταν περίπου 16 ετών. Έχει μιλήσει ανοιχτά για την επαγγελματική εξουθένωση που βίωσε όταν εργάζεσαι σε εστιατόρια. Η δουλειά στις κουζίνες για εκείνη άρχισε να γίνεται όλη της η ζωή με έναν τρόπο που την έκανε να νιώθει αποκομμένη από την πραγματική ζωή. Ρώτησε τον εαυτό της, «Ποιο μονοπάτι θέλω να ακολουθήσω; Θέλω να γίνω ο επικεφαλής σεφ, ο εκτελεστικός σεφ, ο ιδιοκτήτης ενός εστιατορίου κάποια μέρα; Όταν δεν μπόρεσα να απαντήσω καταφατικά στην ερώτηση, επειδή δεν μου φαινόταν ακριβώς ότι ταιριάζει στον τρόπο ζωής μου, τότε σκέφτηκα ότι ήρθε η ώρα να αλλάξω δουλειά». 

Εννοείται ότι ερωτεύτηκε τη μαγειρική στην Ιταλία 

Έκανε κάτι σαν erasmus στην Ιταλία. Εκεί, έζησε με μια οικογένεια αντί να μείνει σε έναν αμερικανικό κοιτώνα και τότε ήταν που πραγματικά έμαθε τι σημαίνει η μαγειρική στο σπίτι.

Έμεινε μαζί με μια 80χρονη  γυναίκα την Graciela. Πήγαινε στην αγορά κάθε μέρα και μετά μαγείρευε κάτι υπέροχο το βράδυ — υπέροχο με τον πολύ παράλογο τρόπο που μαγειρεύουν οι Ιταλοί, που είναι τόσο ρουστίκ, τόσο απλό, (με) τόσο πολύ ελαιόλαδο. Και φυσικά κόλλησε το μικρόβιο της μαγειρικής. 

Έτσι ξεκίνησε την πορεία της σε εστιατόρια, περιοδικά και στη δημοφιλή εκπομπή μαγειρικής στο YouTube, Bon Appétit Test Kitchen. Έφυγε από το Bon Appétit το 2020, αφού όλο το προσωπικό σοκαρίστηκε από τις καταγγελίες συναδέλφων τους για ανισότητα στις αμοιβές και ρατσισμό.

Πώς έγινε τόσο διάσημη η Molly Baz στην Αμερική; 

Αυτό που είναι πιο σημαντικό για την Molly Baz είναι να μάθει στους ανθρώπους πώς να μαγειρεύουν (ούτε 10 λεπτά δεν διαρκούν τα βίντεο στο κανάλι της και είναι απολαυστικά #diplis). Δεν είναι η μαγείρισσα που θα φτιάξει πεντανόστιμα φαγητά με απαιτητικά (και ακριβά) υλικά που κανείς δεν φτιάχνει ποτέ σπίτι του για να αποδείξει ότι είναι η καλύτερη σεφ. Το πρώτο βιβλίο Cook This Book  αφορούσε τη διδασκαλία καλής τεχνικής και την παροχή εξαιρετικής εκπαίδευσης.

Στο δεύτερο βιβλίο της Molly Baz, υπάρχει μια συνταγή, το Drunken Cacio e Pepe, που είναι σίγουρα το καλύτερο πιάτο που θα σερβίρεις σε dinner party σπίτι σου. Ναι, προσθέτει ένα ολόκληρο μπουκάλι κόκκινο κρασί σε μια παραδοσιακή συνταγή.