ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΒΙΑ

Σακελλαροπούλου- Μητσοτάκης: Τα μηνύματά τους για τις κακοποιημένες γυναίκες στην καραντίνα

Eurokinissi

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, μοιράστηκαν στους λογαριασμούς τους στα social media, τα δικά τους μηνύματα για τις κακοποιημένες γυναίκες, εν μέσω καραντίνας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου ανταποκρίθηκαν άμεσα στο κάλεσμα του António Guterres (γενικού γραμματέα του ΟΗΕ) ο οποίος ζήτησε από όλες τις κυβερνήσεις ανά τον κόσμο να λάβουν άμεσα μέτρα πρόληψης για να μειωθεί η ολοένα και αυξανόμενη ενδοοικογενειακή βία, εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού.

Δυστυχώς για πολλές γυναίκες εκεί έξω, καραντίνα δεν σημαίνει άραγμα στον καναπέ παρέα με τον σύντροφο/σύζυγό τους, ταινίες, φαγητά, ξεκούραση, χαμόγελα, συντροφικότητα. Δυστυχώς για πολλές γυναίκες καραντίνα σημαίνει τσακωμοί και βία. Βία προς εκείνες ή (και) τα παιδιά τους.

Με σκοπό την ευαισθητοποίηση του κόσμου και φυσικά την ενδυνάμωση των γυναικών που φοβούνται να μιλήσουν, δημιουργήθηκε το παρακάτω spot με την Ελεονώρα Μελέτη. Η παρουσιάστρια καλεί τις γυναίκες που κακοποιούνται εν μέσω καραντίνας ή τις γυναίκες που γνωρίζουν φίλες ή συγγενείς τους που κακοποιούνται, να μην μείνουν σιωπηλές και να ζητήσουν βοήθεια.

Το βίντεο αυτό, μοιράστηκε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, συνοδευόμενο από το παρακάτω μήνυμα: «Μένουμε σπίτι δεν σημαίνει υπομένουμε τη βία. Εάν υφίστασαι βία στο σπίτι, κάλεσε στη γραμμή SOS 15900 ή σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης στο 100. Εάν δεν μπορείς να μιλήσεις, στείλε email στο [email protected]».

Λίγη ώρα μετά, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, έσπευσε να κάνει retweet το post του πρωθυπουργού σημειώνοντας με τη σειρά της το εξής: «Μένουμε Σπίτι αλλά δεν Μένουμε Σιωπηλές».

Δεν είσαι μόνη, λοιπόν. Αν βιώνεις ενδοοικογενειακή βία μην φοβάσαι να μιλήσεις. Κάλεσε στη γραμμή υποστήριξης για να λάβεις υποστήριξη ή στείλε email – αν δεν μπορείς καν να μιλήσεις στο τηλέφωνο. Σε περίπτωση ανάγκης κάλεσε το 100 ή τρέξε στο κοντινότερο αστυνομικό τμήμα. Μην μένεις σιωπηλή. Μην υπομένεις τη βία.