PROFILE

Mira Murati: Ποια είναι η 35χρονη δημιουργός του ChatGPT για την οποία μιλούν όλοι

JP Yim/Getty Images for DVF IWD Event/Ideal Image

Όλοι μιλούν για την πιο επαναστατική ιδέα που εφαρμόστηκε στη Silicon Valley, από την εποχή του πρώτου iPhone. Όλοι μιλούν για τη Mira Murati, τον πιο ενδιαφέροντα άνθρωπο αυτή τη στιγμή στον κόσμο της τεχνολογίας.

Η Mira Murati είναι η δημιουργός του ChatGPT. Κόντρα στα στερεότυπα που θέλουν τις γυναίκες έτη φωτός μακριά από τις τεχνολογικές επιστήμες, εκείνη διαπρέπει.

Τι είναι το ChatGPT; Το ChatGPT είναι ένα μεγάλο μοντέλο γλώσσας που αναπτύχθηκε από την OpenAI που χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη για να συμμετέχει σε συνομιλίες φυσικής γλώσσας με χρήστες.

Έχει εκπαιδευτεί σε έναν τεράστιο όγκο δεδομένων κειμένου και μπορεί να κατανοήσει και να δημιουργήσει απαντήσεις σε ένα ευρύ φάσμα ερωτήσεων και θεμάτων.

Η ικανότητα του ChatGPT να κατανοεί και να δημιουργεί γλώσσα που μοιάζει με άνθρωπο έχει πολλές πρακτικές εφαρμογές, όπως εξυπηρέτηση πελατών, μετάφραση γλώσσας και εκπαιδευτικούς σκοπούς.

Ουσιαστικά, τα chat bots χρησιμοποιούν έναν τεράστιο όγκο λεξιλογίου και πληροφορίας, αντιλαμβανόμενα τη σημασία της κάθε λέξης, με αποτέλεσμα να αποκτούν εγκυκλοπαιδική γνώση.

Ποια είναι η Mira Murati

Κι αφού έμαθες για το ChatGPT, πρέπει να μάθεις και τη γυναίκα που κρύβεται πίσω από αυτό. Η Mira Murati γεννήθηκε τον Δεκέμβριο του 1988 στον Αυλώνα, στο νοτιοδυτικό άκρο της Αλβανίας στα σύνορα με την Ελλάδα.

Μέχρι τα 16 μεγάλωσε εκεί όταν και μετακόμισε στον Καναδά προκειμένου να ενταχθεί αρχικά στο Pearson United World College of the Pacific.

Η Mira Murati αποφοίτησε από το Dartmouth College το 2012. Πραγματοποίησε τα πρώτα της βήματα στην Goldman Sachs το 2011 ως ειδικευόμενη, ενώ για τρία χρόνια εργάστηκε στην Tesla.

Το ενδιαφέρον της για την τεχνητή νοημοσύνη ξεκίνησε με αυτή τη συνεργασία. Ο κολοσσός αυτός, δημιουργούσε τότε τις πρώτες εκδοχές του «αυτόματου πιλότου» και μαζί, τα πρώτα robots που λειτουργούσαν με ΑΙ για τα εργοστάσιά της. Στην Tesla, η Mira Murati, υπήρξε επικεφαλής του Model X.

Το 2016, μπήκε στη ζωή της η Leap Motion και δημιούργησε ένα σύστημα virtual reality που επρόκειτο να αντικαταστήσει τα συμβατικά πληκτρολόγια, ενώ στόχος της ήταν να μετατρέψει την αλληλεπίδραση με τον υπολογιστή σε κάτι «τόσο αυθόρμητο, όσο το παιχνίδι με μία μπάλα».

Παρά τις δοκιμαστικές προσπάθειες κατέληξε στο συμπέρασμα πως θα χρειαζόταν ένα τεράστιο, τεχνολογικό άλμα για να συμβεί κάτι τέτοιο και στράφηκε στην OpenAI, το 2018 ως Αντιπρόεδρος Εφαρμοσμένης Τεχνητής Νοημοσύνης (AI) και Συνεργασιών.

Από εκεί έγινε ανώτερη αντιπρόεδρος έρευνας και προϊόντος και τον Μάιο του 2022, ανέλαβε ως Chief Technology Officer της εταιρείας τεχνολογίας με έδρα την Καλιφόρνια και ηγήθηκε της ανάπτυξης ChatGPT.

«Η τεχνολογία καθορίζει εμάς κι εμείς εκείνη»

Για τη Mira Murati η τεχνητή νοημοσύνη δεν πρέπει να είναι ανεξέλεγκτη, ενώ σε συγκεκριμένα, κοινωνικά ζητήματα καλό θα ήταν να μην χρησιμοποιηθεί.

«Υπάρχει μία μοναδική στιγμή στον χρόνο που έχουμε την επιλογή να επιλέξουμε πώς η τεχνητή νοημοσύνη θα καθορίσει την κοινωνία. Κι αυτό είναι αμφίδρομο. Η τεχνολογία καθορίζει εμάς κι εμείς εκείνη.

Είναι επίσης το ζήτημα γύρω από τον κοινωνικό της αντίκτυπο, μαζί με πολλά φιλοσοφικά και ηθικά ερωτήματα που πρέπει να λάβουμε υπόψη.

Και είναι σημαντικό να ακούσουμε διαφορετικές φωνές. Φωνές φιλοσόφων, κοινωνικών επιστημόνων και ατόμων που ασχολούνται με τις ανθρωπιστικές επιστήμες.

Μπορεί να γίνει κατάχρηση της τεχνητής νοημοσύνης ή να χρησιμοποιηθεί με δόλιους τρόπους. Επομένως, υπάρχουν ερωτήματα σχετικά με το πώς ρυθμίζεται η χρήση αυτής της τεχνολογίας παγκοσμίως.

Πώς ρυθμίζεται η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης με τρόπο που να ευθυγραμμίζεται με τις ανθρώπινες αξίες», είχε αναφέρει η Mira Murati σε συνέντευξή της στο Time.

Αγαπημένο τραγούδι, βιβλίο, ταινία

Στην ίδια συνέντευξη μίλησε εκτός από την τεχνητή νοημοσύνη για το αγαπημένο της τραγούδι, το αγαπημένο της βιβλίο, αλλά και την αγαπημένη της ταινία.

Το ”Paranoid Android” των Radiohead είναι η απάντηση στην ερώτηση: «αγαπημένο τραγούδι». «Το τραγούδι αυτό είναι πολυεπίπεδο και αγγίζει θέματα που σχετίζονται με την κοινωνία και την τεχνολογία. Όχι πολύ ξεσηκωτικό, αλλά όμορφο και προκαλεί τη σκέψη μας», ανέφερε η Mira Murati.

Ως δώρο έφτασε στα χέρια της η συλλογή ποιημάτων της Rainer Maria Rilke, «Οι ελεγείες του Duino». «Βρήκα το βάθος και την ομορφιά των ποιημάτων πολύ εμπνευσμένη».

Όσο για την αγαπημένη της ταινία; 2001: Η Οδύσσεια του Διαστήματος. Η Mira Murati λέει: «συνεχίζει ακόμα και σήμερα να εξάπτει τη φαντασία μου με τις εικόνες και τη μουσική της, ειδικά στη συναρπαστική σκηνή που το διαστημικό λεωφορείο αποβιβάζεται υπό τους ήχους του βαλς του γαλάζιου Δούναβη του Στράους».

Mira Murati: «Είμαι ανυπόμονη να δω τους τομείς όπου θα αρχίσει να είναι χρήσιμο για τους ανθρώπους»

«Δεν περιμέναμε αυτό το επίπεδο ενθουσιασμού όταν αποφασίσαμε να φέρουμε το “παιδί” μας στον κόσμο. Στην πραγματικότητα, είχαμε ακόμη και κάποιο προβληματισμό πριν το κάνουμε.

Είμαι ανυπόμονη να δω τους τομείς όπου θα αρχίσει να είναι χρήσιμο για τους ανθρώπους και να μην παραμείνει σαν μια απλή καινοτομία ή ένα παιχνίδι που θα εξερευνά κάποιος από καθαρή περιέργεια», θα πει η Mira Murati για το ChatGPT γεμάτη ενθουσιασμό.

Όλο το μέλλον ανοίγεται μπροστά της.