PROFILE

Kaja Kallas: Η νέα «σιδηρά κυρία» της Ευρώπης

© 2023 Raul Mee/AP IMAGES

Πρώτη δύναμη αναδείχθηκε στις βουλευτικές εκλογές στην Εσθονία το φιλελεύθερο Μεταρρυθμιστικό Κόμμα της πρωθυπουργού Kaja Kallas, με την πρώτη γυναίκα που ανέλαβε επικεφαλής της κυβέρνησης να εξασφαλίζει πρακτικά τη δεύτερη θητεία της στο αξίωμα.

Η Kaja Kallas κατέγραψε ρεκόρ στην εκλογική της περιφέρεια, συγκεντρώνοντας πάνω από 31.000 ψήφους, τον υψηλότερο αριθμό που έχει λάβει ποτέ οποιοσδήποτε υποψήφιος, αφότου η Εσθονία ανεξαρτητοποιήθηκε από τη Σοβιετική Ένωση το 1991.

«Οι ψηφοφόροι αναμένουν ότι το Μεταρρυθμιστικό Κόμμα θα ηγηθεί της νέας κυβέρνησης. Αυτό είναι σίγουρο», δήλωσε η Kaja Kallas λίγο μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, ευχαριστώντας τους ψηφοφόρους για την εμπιστοσύνη τους.

Kaja Kallas: Δεύτερη θητεία για την πρωθυπουργό της Εσθονίας με φόντο τη ρωσική εισβολή

Η Kaja Kallas, που ανέλαβε την εξουσία το 2021, συγκαταλέγεται στους πιο σθεναρούς υποστηρικτές της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Τάχθηκε μεγαλόφωνα υπέρ των παραδόσεων δυτικών όπλων και της επιβολής σκληρών κυρώσεων στη Ρωσία, με την οποία η χώρα της έχει σύνορα μήκους 300 χιλιομέτρων.

Kaja Kallas © 2023 Sergei Grits/AP IMAGES

«Θα μπορούσαμε να είμαστε οι επόμενοι», βροντοφωνάζει η Kaja Kallas και χαρακτηρίζει τον Βλαντίμιρ Πούτιν «τρομοκράτη» και «εγκληματία», καλώντας τη Δύση να μην διαπραγματευτεί μαζί του, αλλά να οδηγήσει τον ρώσο πρόεδρο σε δίκη για εγκλήματα πολέμου.

«Η μητέρα μου ήταν μόλις έξι μηνών όταν απελάθηκε μαζί με τη μητέρα της και τη γιαγιά της σε αυτό που οι Εσθονοί αποκαλούν Ψυχρή Γη», είπε τον περασμένο Μάρτιο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δύο εβδομάδες μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

«Θα μπορούσατε να πείτε ότι εμείς οι Εσθονοί έχουμε εμπειρία με τη Ρωσία, την οποία προσπαθούμε να μοιραστούμε με την Ευρωπαϊκή Ένωση από τότε που ενταχθήκαμε».

«Είναι ο αέρας της ελευθερίας που έρχεται από την άλλη πλευρά»

Η Kaja Kallas γεννήθηκε στο Ταλίν στις 18 Ιουνίου 1977 και είναι κόρη του Siim Kallas, ο οποίος υπήρξε πρωθυπουργός της Εσθονίας και αργότερα διετέλεσε Ευρωπαίος Επίτροπος.

Κατά τη διάρκεια των σοβιετικών εκτοπισμών από την Εσθονία, η μητέρα της, Kristi απελάθηκε στη Σιβηρία με τη μητέρα και τη γιαγιά της σε ένα αυτοκίνητο βοοειδών και έμεινε εκεί μέχρι την ηλικία των 10 ετών.

Παππούς της ήταν ο Eduard Alver, ένας από τους ιδρυτές της Δημοκρατίας της Εσθονίας στις 24 Φεβρουαρίου 1918 και πρώτος αρχηγός της Εσθονικής Αστυνομίας από το 1918 έως τις 24 Μαΐου 1919.

«Πάρε μια βαθιά ανάσα», παρότρυνε το 1988 την 11χρονη Kaja Kallas ο πατέρας της καθώς στέκονταν μπροστά από την Πύλη του Βρανδεμβούργου, στην ανατολική πλευρά του ακόμη διχασμένου Βερολίνου.

«Είναι ο αέρας της ελευθερίας», της είπε, «που έρχεται από την άλλη πλευρά». Η φωτογραφία από εκείνη την επίσκεψη συνοδεύει πολύ συχνά τις ομιλίες της εντός κι εκτός χώρας.

«Γεννημένη υπό σοβιετική κατοχή, δεν είχα βιώσει ποτέ την ελευθερία. Τώρα μπορώ να στέκομαι εδώ και να αναπνέω τον ίδιο αέρα ελευθερίας», γράφει στη λεζάντα, με αφορμή μια παλαιότερη επίσκεψή της στο Βερολίνο.

«Αν κάνουμε τα πάντα για να βοηθήσουμε την Ουκρανία, δεν θα υπάρχουν 11χρονα παιδιά για τα οποία ο αέρας της ελευθερίας είναι κάτι που βιώνουν μόνο από απόσταση», συμπληρώνει.

Μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μέχρι το 2018

Το 2010, η Kaja Kallas αποφάσισε να συμμετάσχει στο Εσθονικό Μεταρρυθμιστικό Κόμμα. Διετέλεσε υποψήφια για το Κοινοβούλιο της Εσθονίας (Riigikogu) το 2011 για την επαρχία Χάργιου και την επαρχία Ράπλα, λαμβάνοντας 7.157 ψήφους. Ήταν μέλος του 12ου Κοινοβουλίου της Εσθονίας και προήδρευσε της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων από το 2011 έως το 2014.

Στις ευρωεκλογές του 2014 ήταν υποψήφια για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και έλαβε 21.498 ψήφους. Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η Kaja Kallas υπηρέτησε στην Επιτροπή Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας και ήταν αναπληρώτρια της Επιτροπής Εσωτερικής Αγοράς και Προστασίας των Καταναλωτών.

Kaja Kallas © 2023 Geert Vanden Wijngaert/AP IMAGES

Ήταν αντιπρόεδρος της Αντιπροσωπείας στην Επιτροπή Κοινοβουλευτικής Συνεργασίας ΕΕ-Ουκρανίας, καθώς και μέλος της Αντιπροσωπείας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση Euronest και Αντιπροσωπεία για τις σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Εκτός από τα καθήκοντα της επιτροπής της ήταν μέλος της Διακομματικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Ψηφιακή Ατζέντα και αντιπρόεδρος της Ομάδας Νεολαίας.

Κατά τη διάρκεια της θητείας της στο Κοινοβούλιο, η Kaja Kallas ασχολήθηκε με τη στρατηγική για την ψηφιακή ενιαία αγορά, την ενέργεια και τις καταναλωτικές πολιτικές, καθώς και για τις σχέσεις με την Ουκρανία.

Είναι υποστηρικτής της καινοτομίας και συχνά τονίζει ότι οι κανονισμοί δεν μπορούν και δεν πρέπει να εμποδίζουν την τεχνολογική επανάσταση.

Kaja Kallas, η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός στην ιστορία της Εσθονίας

Στις 13 Δεκεμβρίου 2017, ο αρχηγός του Κόμματος Μεταρρυθμίσεων, Hanno Pevkur, ανακοίνωσε ότι δεν θα έβαζε υποψηφιότητα για την ηγεσία του κόμματος τον Ιανουάριο του 2018 και πρότεινε να τον αντικαταστήσει η Kaja Kallas.

Στις 3 Μαρτίου 2019, το Κόμμα Μεταρρύθμισης, με επικεφαλής την Kaja Kallas, κέρδισε τις γενικές εκλογές με περίπου το 29% των ψήφων, με το κυβερνών κόμμα του Εσθονικού Κεντρώου Κόμματος να λαμβάνει το 23%.

Kaja Kallas © 2023 Petr David Josek/AP IMAGES

Τον Ιανουάριο του 2021, μετά την παραίτηση του Πρωθυπουργού, η Kallas σχημάτισε κυβέρνηση συνασπισμού υπό την ηγεσία της Μεταρρύθμισης με το Κεντρώο Κόμμα. Η Kaja Kallas έγινε η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός στην ιστορία της Εσθονίας.

Τον Σεπτέμβριο του 2022 το περιοδικό Time συμπεριέλαβε την Εσθονή πρωθυπουργό στην ετήσια λίστα ”Time100 Next”.

Πρόκειται για τη λίστα με τους «100 ανερχόμενους αστέρες από διάφορους τομείς και από όλον τον κόσμο». Το έργο των προσωπικοτήτων που έχουν συμπεριληφθεί σε αυτή περιγράφουν φίλοι ή συνάδελφοί τους με μία παράγραφο.

Τη ρωτούν πολύ συχνά ποιον ή ποια πολιτικό θαυμάζει. «Η Margaret Thatcher είναι πηγή έμπνευσης. Είχε δίκιο σε πολλά πράγματα». Διαφέρουν σε πολλά όμως ο θαυμασμός της για εκείνη και τα βήματά της στον πολιτικό στίβο μάχης είναι κάποιοι από τους λόγους που την αποκαλούν «νέα Σιδηρά Κυρία» της Ευρώπης.