WOMEN TODAY

Μία Κόλλια: Η δημοσιογράφος που έγινε μαμά στα 50 στέλνει ένα υπέροχο μήνυμα σε όλες τις γυναίκες

Η Μία Κόλλια με τον γιο της. Instagram.com/miakollia

Η Μία Κόλλια είναι ένας άνθρωπος που δεν έχεις συνηθίσει να βλέπεις στη θέση του συνεντευξιαζόμενου. Η δημοσιογράφος που έχει θητεία στους μεγαλύτερους εκδοτικούς οίκους και έντυπα της Ελλάδας, βρέθηκε στον καναπέ της εκπομπής “Pop Up” και μίλησε με την Ηλιάνα Παπαγεωργίου και την Αφροδίτη Γραμμέλη για την απόφασή της να αποκτήσει το πρώτο της παιδί στην ηλικία των 50 ετών.

«Νομίζω ούτε εγώ το περίμενα, αλλά δεν το είχα σκεφτεί κιόλας. Δεν είχα σκεφτεί ότι είμαι 50. Μόνο πρακτικά. Να είναι όλα καλά», είπε η Μία Κόλλια στο Pop Up. Η ίδια τόνισε ότι γράφοντας ένα άρθρο για την εμπειρία της, δέχθηκε μηνύματα που της προκάλεσαν σοκ. «Δεν μπορώ να πιστέψω ότι ζούμε στο 2020 και οι γυναίκες νιώθουν τόσο άσχημα. Βιώνουν μπούλινγκ, φοβούνται. Μου λένε ότι τους έδωσα θάρρος να προσπαθήσουν να κάνουν παιδί μετά τα 45. Δεν το θεωρώ τόσο τρομερό. Για μένα είναι σπουδαίο ότι έκανα παιδί, αλλά ένα παιδί έκανα. Θέλω να πω παιδιά κάνουν εκατομμύρια γυναίκες σε όλο τον κόσμο», είπε η δημοσιογράφος.

Το ζήτημα της μητρότητας σε ηλικία μεγαλύτερη από αυτή που η κοινωνία ορίζει ως «ενδεδειγμένη», είναι ένα θέμα που πρόσφατα είδαμε και πάλι να βγαίνει στην επιφάνεια, με αφορμή την τέταρτη εγκυμοσύνη της Τζένης Μπαλατσινού. Είναι ένα ζήτημα που θα μας απασχολεί ξανά και ξανά μέχρι όλοι να αποδεχτούν ότι η αυτοδιάθεση του σώματος της γυναίκας δεν είναι μια αφηρημένη έννοια αλλά ένα αναφαίρετο δικαίωμά της. Το ίδιο θα πρέπει να αποδεχτούμε κι ό,τι η μητρότητα δεν είναι μια υποχρέωση που καλείται η γυναίκα να εκπληρώσει με την ενηλικίωση της, αλλά μια συνειδητή επιλογή.

«Αυτό που καταλαβαίνω είναι ότι οι γυναίκες νιώθουν ένα κοινωνικό στίγμα. Μια κοπέλα στα 47 μου έγραψε ότι η πεθερά της είπε στον γιο της “Πού πας με την 50άρα να κάνεις παιδί;” Εγώ έλεγα είμαι 50 στα 48. Δεν το σκέφτηκα το θέμα της ηλικίας ποτέ με αυτή την έννοια. Καθόλου», τόνισε η Μία Κόλλια και στη συνέχεια ήρθε η ώρα να κρατήσεις σημείωσεις. Γιατί όσα είπε η δημοσιογράφους αφορούν όλες εμάς και την κοινωνία όπου ζούμε.

«Στενοχωριέμαι πολύ γι αυτές τις γυναίκες. Είναι πολύ σημαντικό να μιλάμε γι αυτά τα ζητήματα. Όταν σε δουν έγκυο παίρνουν όλοι ένα αυτόματα δικαίωμα να σε ρωτήσουν ό,τι υπάρχει στο κεφάλι τους. Θα θηλάσεις; Θα το στείλεις εκεί;», σημείωσε μεταφέροντας μια κατάσταση απρόκλητης και γενικευμένης αδιακρισίας που αφορά τις γυναίκες στη σύγχρονη κοινωνία. Και η αδιακρισία αυτή, τολμώ να πω πώς δεν αφορά μόνο τη μητρότητα. Αφορά κάθε σημαντική απόφαση που παίρνουμε για τη ζωή μας. Κάθε μας σημαντικό βήμα συνοδεύεται από αυτόκλητους συμβουλάτορες, που συνήθως μας επηρεάζουν. Η Μία Κόλλια μας καλεί να μην επηρεαζόμαστε και να μη φοβόμαστε.

«Υπήρχαν και υπάρχουν αντικειμενικά θέματα, όπως η πίεση που μπορείς να ανεβάσεις. Αυτό μου το είχε πει ο γιατρός. Εγώ μάλλον είμαι και τυχερή έχω καλό οργανισμό, πρόσεξα και λίγο και είχα μια εύκολη εγκυμοσύνη. Έκανα όλες τις εξετάσεις που έπρεπε για να βεβαιωθώ ότι το παιδί είναι καλά. Αυτό είναι πολύ σημαντικό, πρέπει να εξετάσεις τα πάντα και υπάρχουν εξετάσεις πολύ αναλυτικές. Νομίζω ότι δεν πρέπει να φοβούνται οι γυναίκες, να μην ακούνε τίποτα», είπε ολόσωστα στην εκπομπή “Pop Up“. Και ελπίζω να το λαμβάνεις κι εσύ υπόψη σου.