WOMEN TODAY

Η Meghan Markle αποκαλύπτει πως ήταν έγκυος και απέβαλε. Η εξομολόγησή της και η σημασία της ερώτησης «Είσαι καλά;»

AP Photo Matt Dunham

Η Meghan Markle μόλις υπέγραψε μια εξομολόγηση σοκ για τους New York Times. Σοκ γιατί παρά το γεγονός ότι περιγράφει μια εμπειρία που έχουν ζήσει αναρρίθμητες γυναίκες στον πλανήτη, το ότι ταυτόχρονα είναι μια τόσο προσωπική εμπειρία κάνει το γεγονός ότι την εξιστόρησε ένα έστω πρώην μέλος της βασιλικής οικογένειας της Αγγλίας, πραγματικά αναπάντεχη. Η Meghan Markle μίλησε όχι σαν δούκισσα του Sussex αλλά σαν γυναίκα, για την απώλεια του αγέννητου παιδιού της. Ήταν έγκυος και απέβαλε τον περασμένο Ιούλιο. Και μιλάει γι’ αυτό γιατί ακριβώς πρέπει η συχνά ενοχική σιωπή γύρω από τέτοιες απώλειες να σταματήσει να υπάρχει.

Η Meghan Markle υπέγραψε το άρθο “The Losses We Share” (Οι απώλειες που μοιραζόμαστε) για τους “The New York Times”. Σε αυτό αναφέρεται στην απώλεια του δεύτερου παιδιού της. Κατάλαβε ότι απέβαλε ένω είχε στην αγκαλιά της τον γιο της Archie. Ένιωσε μια έντονη κράμπα και κατάλαβε ότι κάτι δεν πήγαινε καθόλου καλά.

«Ήξερα καθώς έσφιγγα το πρωτότοκο παιδί μου ότι έχανα το δεύτερο», σημειώνει η Meghan Markle στο άρθρο της, στο οποίο δεν αποκαλύπτει πόσων εβδομάδων έγκυος ήταν όταν συνέβη η αποβολή. Όπως περιγράφει ενώ άλλαζε την πάνα του Archie ένιωσε τον πόνο. «Ένιωσα μια έντονη κράμπα. Έπεσα στο πάτωμα με εκείνον στα χέρια μου, μουρμουρίζοντας ένα νανούρισμα για να κρατηθούμε και οι δύο ήρεμοι. Ο χαρωπός ρυθμός ερχόταν σε έντονη αντίθεση με την αίσθησή μου ότι κάτι πήγαινε στραβά», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Η Meghan Markle με αυτή την κίνησή της θέλησε να μιλήσει για το στίγμα που συνοδεύει την αποβολή. «Το να χάνεις ένα παιδί σημαίνει ότι κουβαλάς ένα σχεδόν ανυπόφορο πένθος, που πολλοί έχουν βιώσει αλλά λίγοι μιλούν γι’ αυτό», τόνισε. Όπως είπε όταν βρέθηκε στο νοσοκομείο μαζί με τον πρίγκιπα Harry και κοίταξαν γύρω τους συνειδητοποίησαν πώς: «Σε ένα δωμάτιο με 100 γυναίκες, 10 με 20 από αυτές είχαν βιώσει αποβολή. Ωστόσο, παρά το ότι ο πόνος αυτός είναι τρομακτικά κοινός, η συζήτηση παραμένει taboo, μπερδεμένη με (αδικαιολόγητη) ντροπή και ο κύκλος του μοναχικού πένθους διαωνίζεται».

Η αναφορά στον συντετριμμένο πρίγκιπα Harry

«Ώρες αργότερα, είμαι ξαπλωμένη στο κρεβάτι ενός νοσοκομείο, κρατώντας το χέρι του συζύγου μου. Ένιωσα την υγρή του παλάμη και φίλησα τις αρθρώσεις του χεριού του, υγρές από τα δάκρυα και των δυο μας. Καθώς κοίταζα στους κρύους, λευκούς τοίχους, τα μάτια μου θόλωσαν. Προσπάθησα να φανταστώ πώς θα το διαχειριζόμασταν», είπε η Meghan Markle. Η δούκισσα του Sussex πρόσθεσε ότι βλέποντας την καρδιά του συζύγου της να σπάει καθώς προσπαθούσε να γιατρέψει τη δική της ραγισμένη καρδιά κατάλαβε ότι ο μόνος τρόπος να ξεκινήσει να γιατρεύει τις πληγές από μια τέτοια απώλεια ήταν «να ρωτήσω: “Είσαι καλά;”».

Meghan Markle O πρίγκιπας Harry και η Meghan Markle κατά τη διάρκεια της πρώτης εγκυμοσύνης της, τον Φεβρουάριο του 2019. / AP Photo/ file / Kirsty Wigglesworth
O πρίγκιπας Harry και η Meghan Markle κατά τη διάρκεια της πρώτης εγκυμοσύνης της, τον Φεβρουάριο του 2019.

Η συνέντευξή της στη Νότιο Αφρική που τη βοήθησε

Η σημασία του «Είσαι καλά;», μιας απλής ερώτησης, είναι σπουδαία για τη Meghan Markle. Η ίδια αναφέρθηκε στην περιβόητη συνέντευξη που είχε παραχωρήσει κατά τη διάρκεια περιοδείας της με τον πρίγκιπα Harry στη Νότιο Αφρική. Εκεί που ο δημοσιογράφος Tom Bradly τη ρώτησε αν ήταν καλά. Η Meghan Markle ήταν εξαντλημένη από τις επίσημες υποχρεώσεις της περιοδείας ενώ ταυτόχρονα ήταν σε περίοδο θηλασμού. «”Ευχαριστώ που με ρωτάς”, του είπα. “Δεν με έχουν ρωτήσει πολλοί άνθρωποι αν είμαι καλά”», θυμάται στο άρθρο της η Meghan Markle. Η συνέντευξη, που προβλήθηκε σε ντοκιμαντέρ του ITV, είχε επικριθεί απο τον βρετανικό Τύπο, καθώς έσπαγε το δόγμα του Στέμματος «μην παραπονιέσαι, μην εξηγείς».

«Του απάντησα ειλικρινά, χωρίς να ξέρω ότι αυτό που έλεγα θα έκανε πολλά άτομα να ταυτιστούν μαζί μου – νέες και έμπειρες μαμάδες, ή άλλους ανθρώπους που υπέφεραν σιωπηλά. Η αυθόρμητη απάντησή μου φαίνεται πως έδωσε σε κάποιους το κίνητρο να αποκαλύψουν την δική τους αλήθεια. Όμως αυτό που με βοήθησε πιο πολύ δεν ήταν η ειλικρινής απάντηση, αλλά η ίδια η ερώτηση», έγραψε η Meghan Markle.

H Meghan Markle αναρωτιέται αν είμαστε καλά

«”Είσαι καλά;”. Είμαστε; Αυτή η χρονιά έχει φέρει τόσο πολλούς από εμάς στα όριά μας. Καθένας από εμάς έχει βιώσει απώλεια και πόνο το 2020, στιγμές γεμάτες ένταση και συναισθήματα που σε παραλύουν. Όλοι έχουμε ακούσει ανάλογες ιστορίες: Μια γυναίκα ξεκινά τη μέρα της φυσιολογικά όπως κάθε πρωί, αλλά μετά λαμβάνει ένα τηλεφώνημα ότι έχασε την ηλικιωμένη μητέρα της από Covid-19. Ένας άνδρας ξυπνάει νιώθωντας καλά, ίσως λίγο κουρασμένος, αλλά τίποτα το παράξενο. Κάνει τεστ για κορονοϊό, βγαίνει θετικός και μετά από μερικές εβδομάδες – όπως γίνεται με εκατοντάδες χιλιάδες άτομα – πεθαίνει», σημείωσε η Meghan Markle.

Η δέσμευση που μας καλεί να κάνουμε

Η δούκισσα του Sussex εκτός από τα θύματα του κορονοϊού, δεν παρέλειψε να μιλήσει και για τους Breonna Taylor και George Floyd, τα θύματα της αστυνομικής βίας που αποτέλεσαν τον καταλύτη για τη γιγάντωση του κινήματος Black Lives Matter. Όπως επισημαίνει ο κόσμος βιώνει την πόλωση περισσότερο από ποτέ.

«Αυτή η πόλωση σε συνδυασμό με την κοινωνική απομόνωση που χρειάζεται για να πολεμήσουμε αυτή την πανδημία, μας έχει αφήσει να νιώθουμε πιο μόνοι από ποτέ», τόνισε η δούκισσα του Sussex. Η παράκλησή της ήταν αυτές τις γιορτές των Ευχαριστιών που πολλά αγαπημένα πρόσωπα παραμένουν χωριστά λόγω της πανδημίας «μόνα, άρρωστα, φοβισμένα, διχασμένα και ίσως παλεύοντας να βρουν έστω κάτι για το οποίο να νιώθουν ευγνωμοσύνη, ας δεσμευτούμε ότι θα ρωτάμε ο ένας τον άλλο “Είσαι καλά”;», σημείωσε.