FEMALE TALK

Λίνα Σακκά: Στέλνει μήνυμα σε όλες τις μητέρες αγοριών μιλώντας για τον γιο της. Υπόκλιση βαθιά

Instagram.com/linasakkaofficial

Ζούμε σε μία εποχή που αλλάζει, ευτυχώς, προς το καλύτερο. Μια εποχή που τη φράση «Μάθετε τα κορίτσια σας να προστατεύονται» το αντικαθιστά αργά, αλλά σταθερά μια άλλη. Αυτή που λέει «Εκπαιδεύστε τους γιους σας». Η εκπαίδευση είναι το κλειδί, αλλά τι ακριβώς σημαίνει; Τι είναι αυτό που περισσότερο έχουμε ανάγκη; Έναν τρόπο ανατροφής των αγοριών μακριά από τα στερεότυπα της πατριαρχικής κοινωνίας που τα μαθαίνει να επικεντρώνονται στα προνόμια που πιστεύουν ότι δικαιούνται (όπως οι περισσότερες ευκαιρίες, η μερίδα του λέοντος στους μισθούς, το σεξ ακόμα και με πίεση κ.α.). Έναν τρόπο ανατροφής με γνώμονα την ενσυναίσθηση, τον σεβασμό και την ισότητα. Η Λίνα Σακκά μεγαλώνει το γιο της, Μάριο, εδώ και 9 χρόνια προς την κατεύθυνση αυτή.

Η Λίνα Σακκά έφερε στον κόσμο τον γιο της, Μάριο, στις 16 Ιανουαρίου του 2012. Ο γιος της σήμερα είναι 9 ετών και η ίδια θέλησε να μιλήσει για τον τρόπο που τον μεγαλώνει και να στείλει μαζί το μήνυμά της σε όλες τις μητέρες αγοριών, που θα διαβάσουν τις σκέψεις της. Στο πλαίσιο του κινήματος #MeToo που ξέσπασε το προηγούμενο διάστημα στον χώρο της τέχνης, η Λίνα Σακκά επεσήμανε μια διαφορετική πτυχή του θέματος, αυτήν της εκπαίδευσης της νέας γενιάς υπό το πρίσμα του ανθρωπισμού, αυτή που έχει ίσως μια ελπίδα να αλλάξει εκ βάθρων τον κόσμο όπου ζούμε.

«Αυτό το αγόρι είναι ο γιος μου, τον μαθαίνω να σέβεται τον συνάνθρωπο, είτε είναι άντρας, είτε γυναίκα, είτε είναι ο έξυπνος της τάξης είτε ο “τελευταίος”, να σέβεται βαθιά και να κατανοεί την διαφορετικότητα, σε όλα τα επίπεδα, να συνυπάρχει αρμονικά αλλά και να υπερασπίζεται το δικαίωμά του να είναι ο εαυτός του και να απολαμβάνει τη ζωή του, να μην αφήνει κανένα να τον θεωρεί τρωτό και έρμαιο των ορέξεών του, να μοιράζεται αγάπη, να βρει συνοδοιπόρους στα όνειρά του, να χαίρεται και να υπερασπίζεται τα δικαιώματά του, χωρίς να επεμβαίνει στην ελευθερία έκφρασης των γύρω του», έγραψε με μία ανάσα η Λίνα Σακκά, δημοσιεύοντας μία καλοκαιρινή φωτογραφία από την εποχή που ο γιος της ήταν ακόμα βρέφος.

«Αν αδικηθεί να βρει το θάρρος να υπερασπιστεί τον εαυτό του, να βγει δυνατά να εκφραστεί. Να τιμά το ταίρι, που θα επιλέξει, σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής του», πρόσθεσε και καταλήγοντας έστειλε το μήνυμά της σε όλες τις μητέρες αγοριών.

«Εμείς οι μανάδες αγοριών έχουμε χρέος να διδάξουμε τον σεβασμό, τον θαυμασμό, την εκτίμηση, την αποδοχή και τη συγχώρεση στους μελλοντικούς συζύγους, φίλους, επαγγελματίες, μαστόρους και επιστήμονες, καλλιτέχνες, και μη», ανέφερε η Λίνα Σακκά συνοδεύοντας την ανάρτησή της με τα hashtag #metoo και #ΚανέναςΜόνος, #ΚαμίαΜόνη. Στέλνοντας την αγάπη της σε όλους και όλες κατέληξε: «Αγορομάνες, αναλάβετε δράση για ένα καλύτερο αύριο. Κοριτσομάνες, επίσης».

Η Λίνα Σακκά έπαψε να είναι ζευγάρι με τον πατέρα του γιου της, πριν τη γέννηση του Μάριου, ενώ από την αρχή της ζωής του, ο γιος της ήξερε ότι μεγαλώνει «σε μια άλλου τύπου οικογένεια από από τις συνηθισμένες», όπως είχε αναφέρει σε πρόσφατη συνέντευξή της στην εκπομπή «Καλύτερα δε γίνεται» του Alpha. «Aπό μικρό τον έχω μάθει ότι δεν είναι μόνο η κλασική οικογένεια μαμά, μπαμπάς και παιδιά. Είναι εκείνες που το παιδί ζει με την μητέρα και βλέπει τον πατέρα ή ζει με τον πατέρα του. Έτσι έγινε και με εμένα. Εγώ με τον πατέρα μου μεγάλωσα», συμπλήρωνε σχετικά η Λίνα Σακκά.