FEMALE TALK

Lena Vann: Αυτή η γυναίκα καταπολεμά τη «φτώχεια της περιόδου»

Instagram.com/lenamvann

Μετά τη Σκωτία, τη χώρα που την Τρίτη 24 Νοεμβρίου ψήφισε τον νόμο «περί προϊόντων περιόδου (ελεύθερη παροχή)», κατοχυρώνοντας νομικά τη δωρεάν και καθολική χορήγηση προϊόντων περιόδου και τη Chelsea VonChaz, τη γυναίκα πίσω από το Happy Period που έχει ενεργό ρόλο στην καταπολέμηση της «φτώχειας της περιόδου» μέσω της δωρεάν παροχής προϊόντων περιόδου σε γυναίκες άστεγες και με χαμηλό εισόδημα, της διαρκούς ενημέρωσης και επιμόρφωσης, ακολουθεί η Lena Vann. Η 21χρονη τελειόφοιτη του κρατικού πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας έχει θέσει δυο στόχους στη ζωή της. Πρώτον, να βοηθήσει τις γυναίκες της Μαύρης κοινότητας και τα trans μέλη της να λαμβάνουν μία πιο ολοκληρωμένη και επαρκή ενημέρωση γύρω από θέματα εμμηνορροϊκής φύσεως και δεύτερον, να καταπολεμήσει τη φτώχεια της περιόδου που μαστίζει τον γυναικείο πληθυσμό σε παγκόσμια κλίμακα.

Και μπορεί η Lena Vann να είναι μικρή σε ηλικία, αλλά οι πράξεις της έχουν μεγάλη αξία. Κάνουν τον κόσμο να γίνει ένα καλύτερο μέρος για τις γυναίκες. Κυρίως για τις γυναίκες της Μαύρης κοινότητας και τα trans μέλη της, των οποίων οι δυσκολίες είναι διπλές. Εκτός από τον συχνό κοινωνικό αποκλεισμό, τις άδικες διακρίσεις, τις ανισότητες και τη συστηματική ρατσιστική συμπεριφορά, καλούνται να αντιμετωπίσουν και τη φτώχεια της περιόδου σε μεγαλύτερη κλίμακα σε σχέση με άλλες γυναίκες.

Ειδικότερα στην Αμερική, οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους. Σύμφωνα με σχετική μελέτη, 1 στις 10 φοιτήτριες στις ΗΠΑ αντιμετωπίζουν τη φτώχεια της περιόδου. Οι γυναίκες της Μαύρης κοινότητας και οι Λατίνες είναι πολύ πιθανό να αναφέρουν ότι δεν είναι σε θέση να αγοράσουν ταμπόν και σερβιέτες, αποκαλύπτει η έρευνα.

«Αυτό ισχύει ξεκάθαρα επειδή η εμμηνόρροια στην κοινότητα των μαύρων συνήθως περιβάλλεται από στίγμα και σιωπή, που οδηγούν σε φυσικά και ψυχολογικά προβλήματα», δήλωσε η Lena Vann στο The Lily.

Η Lena Vann παλεύει να εκπληρώσει τους στόχους που έχει θέσει μέσω του οργανισμού Black Period Project, το οποίο ιδρύθηκε το 2019. Με όπλα τη διαρκή ενημέρωση, τη συνεχή εκπαίδευση, την επιμόρφωση και την παροχή δωρεάν εμμηνορροϊκών προϊόντων, το Black Period Project είναι εδώ για να υπενθυμίσει πως οι γυναίκες της Μαύρης κοινότητας έχουν ίσα δικαιώματα με όλες τις υπόλοιπες γυναίκες και αξίζουν μία καλύτερη αντιμετώπιση.

Η Lena Vann ανέλαβε δράση όταν συνειδητοποίησε πως η φτώχεια της περιόδου επηρέαζε συνομήλικούς της

«Η φτώχεια της περιόδου είναι ένα ζήτημα που επηρεάζει συνομήλικές μου» ανέφερε η Lena Vann μιλώντας στο The Lily. Η Lena φοίτησε σε πανεπιστήμιο περιοχής χαμηλού εισοδήματος. Η συνειδητοποίηση της εν λόγω κατάστασης, όχι μόνο δημιούργησε την επιθυμία να ιδρύσει τον δικό της οργανισμό, αλλά τη βοήθησε να αντιληφθεί την τεράστια σημασία ενός τέτοιου εγχειρήματος για τις γυναίκες που βρίσκονται σε ανάγκη.

«Βλέποντας τι περνούσαν οι συμφοιτήτριές μου και τι περνούσα εγώ όταν πήγα στο πανεπιστήμιο, νομίζω ότι ήταν τότε που η κατάσταση με συγκλόνισε περισσότερο. Ήταν συγκλονιστικό το πόσο διαφέρει η φτώχεια της περιόδου ανά περίπτωση. Με την έννοια ότι δεν είναι πάντα το εάν μπορείς να αντέξεις κάτι οικονομικά ή όχι. Αλλά και το πόσο προσβάσιμο είναι κάτι», πρόσθεσε στη συνέχεια η Lena Vann.

Η κοινωνική ένταξη και η εκπροσώπηση της μαύρης κοινότητας παίζει σημαντικό ρόλο στη λύση του προβλήματος

Το inclusivity της Μαύρης κοινότητας παίζει σημαντικό ρόλο στην εξάλειψη αυτού του στίγματος γύρω από την έμμηνο ρύση και τα εμμηνορροϊκά προϊόντα. «Ιστορικά, η αυτοεκτίμηση και η αυτοπεποίθηση των γυναικών της Μαύρης κοινότητας συσχετίστηκε με την καθαρότητα της φυσικής μας εμφάνισης. Και το αίμα δεν είναι καθαρό. Οπότε, οι αδικίες που αντιμετωπίζουμε σήμερα, επιδεινώνονται όταν τέτοια ταμπού βασιλεύουν στη Μαύρη κοινότητα», ανέφερε μεταξύ άλλων η Lena Vann. Σε συνδυασμό με τη γενικότερη φτώχεια, αυτό το ζήτημα είναι δυνατόν να επιβαρύνει τις γυναίκες της Μαύρης κοινότητας τόσο σε σωματικό όσο και σε ψυχικό επίπεδο.

Τα επιτεύγματα και οι μελλοντικές δράσεις του Black Period Project

Στα δύο χρόνια δράσης του, το Black Period Project έχει καταφέρει να δωρίσει σπουδαίες ποσότητες kit υγιεινής σε κέντρα νέων, σχολεία και καταφύγια αστέγων. Παράλληλα, παλεύει για τη δημιουργία ενημερωτικών σχολικών προγραμμάτων γύρω από τη σωματική αυτονομία και τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση.

Για να συνεχίσει να εξυπηρετεί την κοινότητα κατά τη διάρκεια της πανδημίας, λέει η Lena Vann, το Black Period Project έπρεπε να γίνει δημιουργικό. Έτσι, διένειμε εμμηνορροϊκά προϊόντα σε σχολεία της Βόρειας Καρολίνας μαζί με δωρεάν γεύματα. Ο συνδυασμός ήταν διπλά αποτελεσματικός. Κι αυτό γιατί η επισιτιστική ανεπάρκεια και η φτώχεια της περιόδου συχνά συμβαδίζουν, ανέφερε η ιδρύτρια του BPP.

Lena Vann: «Οι περίοδοι δεν είναι αηδιαστικές»

Αυτό που θέλει η Vann για τις γυναίκες της Μαύρης κοινότητας είναι να αισθάνονται ενδυναμωμένες και γεμάτες αυτοπεποίθηση. «Οι περίοδοι δεν είναι αηδιαστικές. Δεν είναι κάτι το περίεργο. Νομίζω ότι όσο περισσότερο εμείς ως κοινότητα κανονικοποιούμε τη συζήτηση γύρω από την περίοδο, τόσο πιο γρήγορα θα μπορούμε να εξαλείψουμε το στίγμα και να ευαισθητοποιηθούμε γύρω από το ζήτημα της φτώχειας της περιόδου» κατέληξε.