WOMAN TODAY

Η Alica Schmidt είναι πολλά παραπάνω από ένα «η πιο σέξι αθλήτρια στον κόσμο»

Instagram.com/alicasmd

Αυτό δεν είναι το πρώτο παράδειγμα και – δυστυχώς – ούτε το τελευταίο, που αποκαλύπτει με τον χειρότερο τρόπο πως η εξωτερική εμφάνιση μίας γυναίκας έχει τη δύναμη να καθορίζει επιμέρους παράγοντες της κοινωνικής και επαγγελματικής της ζωή της, χωρίς η ίδια να έχει κανέναν λόγο σε όσα συμβαίνουν, σε όλα εκείνα που αποφασίζονται ερήμην της, παρόλο που αφορούν τον ίδιο της τον εαυτό. Είσαι όμορφη; Δεν θα εξελιχθείς επαγγελματικά. Απλά τα πράγματα.

Πόσα παραδείγματα γυναικών έχεις ακούσει που η εξωτερική τους εμφάνιση κρίνει και καθορίζει την επαγγελματική πορεία και εξέλιξή τους; Πόσες φορές έχεις ακούσει, έχεις η ίδια ζήσει ή έχεις βρεθεί μάρτυρας σε σεξιστικές συμπεριφορές που οφείλονται στην εξωτερική εμφάνιση μίας συναδέλφου σου; Συμπεριφορές που όχι μόνο δύνανται να οδηγήσουν σε μισθολογικές διαφορές μεταξύ των δυο φύλων, αλλά επισκιάζουν και μειώνουν κατακόρυφα την επαγγελματική αξία και τον σεβασμό που λαμβάνουν οι εργαζόμενες γυναίκες. Γιατί, δυστυχώς, στην κοινωνία που ζούμε η ομορφιά είναι το μέτρο σύγκρισης και το βασικό κριτήριο που ορίζει οικονομικά, κοινωνικά και επαγγελματικά τη γυναίκα. Αυτό το οποίο θα έπρεπε να την βοηθά να βελτιώσει τον κόσμο, τελικά στέκεται τροχοπέδη στην εξέλιξη, αλλά και στην κοινωνική ανέλιξή της.

Εάν γνωρίζεις την Alica Schmidt ως την «πιο σέξι αθλήτρια του κόσμου», πραγματικά δεν μου κάνει καμία εντύπωση. Μία αναζήτηση στη μηχανή της Google αρκεί να καταλάβεις το γιατί. Τα περισσότερα άρθρα που εμφανίζονται στην αναζήτηση εμπεριέχουν στον τίτλο τους τον χαρακτηρισμό «πιο σέξι αθλήτρια». Το επίθετο «σέξι» ακολουθεί σταθερά το όνομά της.

Η Alica Schmidt δεν είναι απλά «η πιο σέξι αθλήτρια». Είναι πολλά παραπάνω

Η 22χρονη Γερμανίδα Alica Schmidt, η «πιο σέξι αθλήτρια», σπουδάζει Εφαρμοσμένα Μαθηματικά και Φυσική στο Πανεπιστήμιο Fresenius. Μπήκε δυναμικά στον χώρο του επαγγελματικού αθλητισμού το 2017, σε ηλικία 19 ετών. Τότε ήταν που σημείωσε την πρώτη της αναγνώριση. Μπήκε στην εθνική ομάδα σκυταλοδρομίας, χαρίζοντας στη Γερμανία το ασημένιο μετάλλιο στα 4Χ400 στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κάτω των 20 ετών, μαζί με τις αθλήτριες Vanessa Aniteye, Meike Gerlach και Corinna Schwab. Η ένταξή της στη γερμανική εθνική ομάδα και η εκπροσώπηση της χώρας της στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα νέων δεν άργησαν να προστεθούν στα κατορθώματα της καριέρας της.

Η συστηματική τριβή της με τον στίβο δεν της χάρισε μόνο διακρίσεις και μετάλλια. Ήταν, ουσιαστικά, το κλειδί για την είσοδό της στον διεθνή στίβο. Από εκεί κι έπειτα, η καριέρα της απογειώθηκε, με την απόδοσή της να σημειώνει συνεχώς ανοδική πορεία. Πλέον, η ίδια βρίσκεται στην κορυφή του γερμανικού στίβου ως δρομέας στα 400 μέτρα.

Και τα κατορθώματα δεν τελειώνουν εδώ για την Alica Schmidt. Μετά από 4 χρόνια σκληρών και αδιάκοπων προπονήσεων, ταξίδια ανά τον κόσμο για συμμετοχή σε διοργανώσεις, αγώνες και πρωταθλήματα, πολύωρης καθημερινής γυμναστικής και αυστηρού προγράμματος διατροφής, η 22χρονη αθλήτρια παίρνει το χρυσό εισιτήριο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Τόκιο. Το όνειρό της γίνεται πραγματικότητα.

Ωστόσο, ο χαρακτηρισμός της ως η «πιο σέξι αθλήτρια» δεν αργεί να κάνει την εμφάνισή του. Χαρακτηρισμός που επισκιάζει τις κατακτήσεις της, σε αυτήν τη σημαντική καμπή της αθλητικής καριέρας της. Το όνομά της βρίσκεται παντού, αλλά για τον λάθος λόγο. Η ίδια παρουσιάζεται ως αντικείμενο ομορφιάς, τη στιγμή που ο στόχος της είναι να πετύχει την αθλητική αρτιότητα.

Η καριέρα της Alica Schmidt δεν λαμβάνει την αναγνώριση που της αξίζει, γιατί απλά είναι όμορφη

Το αγγελικό πρόσωπο και το αψεγάδιαστο κορμί της Alica Schmidt, λοιπόν, εγκλώβισαν την καριέρα της στον φαύλο κύκλο όπου η γυναίκα επαγγελματίας κρίνεται αυστηρά με βάση την ομορφιά της. Αυτός ο φαύλος κύκλος που πηγάζει από τα mainstream μέσα μαζικής ενημέρωσης και συνεχίζεται δυναμικά στα social media καταστρέφει την καριέρα της Alica Schmidt και η ίδια απορεί.

«Δεν ξέρω γιατί με θεωρούν την πιο σέξι αθλήτρια στον κόσμο. Για εμένα αυτό δεν έχει καμία σημασία. Ο αθλητισμός είναι το μόνο που με ενδιαφέρει. Υπάρχουν τόσες προκαταλήψεις. “Πού τρέχεις; Και γιατί;”. Τι πάει να πει γιατί τρέχω; Ας ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα. Ρωτάτε κανένα λουλούδι γιατί ανθίζει την άνοιξη; Ένα νεογέννητο πουλί γιατί ανοίγει τα φτερά του;  Δε θα ρωτούσατε τη Γη γιατί γυρνά γύρω από τον Ήλιο. Αλλά εμένα με ρωτάτε γιατί τρέχω» είχε αναφέρει σε παλαιότερες δηλώσεις της.

Ως πότε τα πρότυπα ομορφιάς θα υποβιβάζουν την επαγγελματική αξία της γυναίκας;

Για ποιον λόγο, λοιπόν, τα εξωτερικά χαρακτηριστικά της εν λόγω αθλήτριας και της κάθε γυναίκας που κυνηγά τα όνειρά της, να βάζουν αναγκαστικά τις επαγγελματικές επιτυχίες τους σε δεύτερη μοίρα, υποβιβάζοντας το επίπεδο του επαγγελματισμού τους; Για ποιον λόγο η κοινωνία να διδάσκει πως μία γυναίκα δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα όμορφη και επαγγελματικά καταξιωμένη; Γιατί τα εξωτερικά χαρακτηριστικά μίας γυναίκας να αποτελούν δείκτη ευφυΐας; Πολλά τα γιατί.

 

Ας ξανασυστηθούμε

Την λένε Alica Schmidt, είναι επαγγελματίας αθλήτρια σκυταλοδρομίας και στα 22 της χρόνια κατάφερε να λάβει μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Ας την πούμε, λοιπόν, με το όνομά της και ας αναρωτηθούμε: Ως πότε η εξωτερική εμφάνιση θα καθορίζει την επαγγελματική εξέλιξη μίας γυναίκας;

Το βέβαιο είναι πως το μέλλον της Alica Schmidt είναι αρκετά φωτεινό. Και θα φωτίσει ακόμα περισσότερο όταν οι περιττοί επιθετικοί προσδιορισμοί πάψουν να συνοδεύουν το όνομά της.