ROLE MODELS

Lana Del Rey: Το Sad Girl της pop, έγινε πανεπιστημιακό μάθημα

Michael Kovac/WireImage

Οι θαυμαστές της Lana Del Rey δεν θα αναλύουν πλέον τη μουσική της αγαπημένης τους pop star στον ελεύθερο χρόνο τους, καθώς τώρα μπορούν να το κάνουν «επιστήμη» παρακολουθώντας ένα πανεπιστημιακό μάθημα.

Ειδικότερα, το Ινστιτούτο Μουσικής Clive Davis του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, ανακοίνωσε την έναρξη ενός ειδικού μαθήματος για την Lana Del Rey, όπως έκανε και με την Taylor Swift νωρίτερα φέτος.

Το μάθημα με τίτλο «Θέματα στην ηχογραφημένη μουσική: Lana Del Rey», θα διδάξει η δημοσιογράφος και συγγραφέας Kathy Iandoli, και θα διαρκέσει από τις 20 Οκτωβρίου έως τις 8 Δεκεμβρίου. Eκπρόσωπος του NYU δήλωσε στο Variety ότι οι φοιτητές θα έχουν την ευκαιρία να αναλύσουν τη συνεισφορά της Lana Del Rey στην pop κουλτούρα του 21ου αιώνα, τη σχέση της με τον φεμινισμό, τις προσωπικές της καλλιτεχνικές επιρροές, καθώς και τη σύνδεσή της με διάφορα κινήματα κοινωνικής δικαιοσύνης, συμπεριλαμβανομένων των Black Lives Matter, Me Too και Time’s Up.

Σύμφωνα με την περιγραφή του μαθήματος:

«Κατά τη διάρκεια 8 άλμπουμ που έχουν αναγνωριστεί από τους κριτικούς, η 6 φορές υποψήφια για Grammy καλλιτέχνης, εισήγαγε μια μελαγχολική και μπαρόκ εκδοχή της dream pop, που με τη σειρά της βοήθησε να αλλάξει και να ανακαλυφθεί εκ νέου ο ήχος (και η διάθεση) της mainstream μουσικής μετά τη δεκαετία του 2010. Μέσω των συναρπαστικών εικαστικών και της θεματικής που έστρεψε την προσοχή στην ψυχική υγεία και σε ιστορίες τοξικής αγάπης, η Del Rey παρείχε μια νέα πλατφόρμα σε καλλιτέχνες όλων των φύλων για να δημιουργήσουν «αντι-ποπ» έργα ουσίας, που άνθισαν σε μια mainstream σκηνή που κάποτε χαρακτηριζόταν ως τσιχλόφουσκα».

Από τη μεριά της, η καθηγήτρια του μαθήματος υπογραμμίζει:

«Η Lana Del Rey είναι με πολλούς τρόπους, ταυτόχρονα ένα σχέδιο και μια προειδοποιητική ιστορία. Μια μια περίπλοκη pop star, με τεράστια απήχηση στους θαυμαστές της, όχι μόνο για τη μουσική της. Νιώθουν τα συναισθήματα που τους επικοινωνεί, αλλά ταυτόχρονα τους κάνει να αξιολογούν τον εαυτό τους. Έχει αλλάξει τις παραμέτρους της μπαρόκ pop και πιο συγκεκριμένα της «sad girl pop» μέσα από τη μουσική της, διευρύνοντας το θέμα, που μερικές φορές είναι αμφιλεγόμενο και προκλητικό. Υπάρχουν τόσα πολλά κομμάτια σε αυτό το μωσαϊκό που έχουμε πλέον γνωρίσει ως Lana Del Rey. Kαι αυτό το μάθημα εξετάζει κάθε διάστασή του».

Το Ινστιτούτο Clive Davis συχνά προσφέρει μαθήματα αφιερωμένα στην εξέταση του συνόλου της δουλειάς ενός μεμονωμένου, ιδιαίτερα σημαντικού καλλιτέχνη και στο παρελθόν έχει διοργανώσει ακόμη και ειδικά μαθήματα, τα οποία διδάσκουν οι ίδιοι διάσημοι μουσικοί, συμπεριλαμβανομένων των Questlove και Q-Tip.

 

Ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου Clive Davis, εξήγησε στο Variety:

«Όταν προσφέρουμε μαθήματα με θέμα έναν καλλιτέχνη στο Ινστιτούτο Clive Davis, πάντα ρωτάμε: Πώς βοηθάει το έργο αυτού του καλλιτέχνη τους φοιτητές να σκεφτούν, μέσα από μεγαλύτερα και περίπλοκα πολιτιστικά, κοινωνικά ή πολιτικά θέματα ή κινήματα; Η Lana Del Rey εκπροσωπεί τόσες πολλές αλλαγές στη σύγχρονη κουλτούρα, ειδικά καθώς ο ρόλος των σύγχρονων γυναικών στην pop μουσική διαρκώς αλλάζει.

Η μελέτη της Lana Del Rey, σημαίνει να σκεφτείς πιο κριτικά την αυξανόμενη δημοτικότητα της λεγόμενης anti-pop. Σημαίνει να βρούμε τρόπους να εξετάσουμε το αυξημένο ενδιαφέρον για την ψυχική υγεία και τα ζητήματα ψυχολογικής βλάβης και να αξιολογήσουμε τις αλλαγές στον τρόπο που σκεφτόμαστε την ταυτότητα, ειδικά όσον αφορά τη φυλή, το φύλο, το έθνος και την τάξη. Η Lana είναι ιδιαίτερα αμφιλεγόμενη, σε ό,τι έχει να κάνει με την αλλαγή ιδεών στον φεμινισμό την τελευταία δεκαετία».

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο σκοπός των μαθημάτων με θέμα συγκεκριμένους καλλιτέχνες, είναι να ενθαρρύνουν τους φοιτητές να σκεφτούν πιο βαθιά και κριτικά τα είδωλα που θαυμάζουν και να κατανοήσουν το έργο τους μέσα σε συγκεκριμένα κοινωνικά και ιστορικά πλαίσια:

«Οι φοιτητές καλούνται να προσεγγίσουν το έργο της Lana Del Rey, με τον ίδιο κριτικό φακό, με τον οποίο προσεγγίζουν τους Led Zeppelin, του Bob Marley, του Stevie Wonder ή της Joni Mitchell. Υπάρχει επίσης ένας αυξανόμενος όγκος ακαδημαϊκής έρευνας και ακαδημαϊκού λόγου για τη Lana Del Rey, που επιδιώκει να αξιολογήσει το πολιτισμικό νόημα και τον αντίκτυπό της».