LANA DEL REY

Η Lana Del Rey άστραψε και βρόντηξε. Τα οργισμένα λόγια της εναντίον όσων την κατηγορούν ότι εξιδανικεύει τη γυναικεία κακοποίηση

Getty Images Mat Hayward

Δεν το είχαμε δει να ‘ρχεται και δεν αναφέρομαι στην κυκλοφορία του επόμενου άλμπουμ της, αλλά στην επιστολή μέσα από την οποία ανακοίνωσε την κυκλοφορία του. Ένα μανιφέστο τόσο οργισμένο και αποστομωτικό που ειλικρινά το τελευταίο πράγμα που θυμάσαι στο τέλος είναι ότι η Lana Del Rey θα βγάλει δίσκο τον Σεπτέβρη.

Γιατί μπορεί η Lana, τονικά να κινείται σε ήπιες συχνότητες, στον λόγο της δεν χαρίζεται όμως. Είτε αυτός έχει τη μορφή στίχων, είτε τη μορφή κειμένου μέσα από το οποίο καταφέρεται πολύ στοχευμένα και εύστοχα κατά των επικριτών της, των μισογύνιδων ανδρών και μερικών ακόμα που μπορεί να μην τους/τις χαρακτηρίζει υποκριτές, αλλά αυτό εννοεί ξεκάθαρα. Γυναίκες και άντρες. H κατά κόσμον Lizzy Grant, αισθάνθηκε την ανάγκη να υπερασπιστεί τις επιλογές, τους στίχους, το είδος της ολόκληρο. Θα καταλάβεις σύντομα τι εννοώ.

Το οργισμένο μήνυμα της Lana Del Rey

Αφορμή για το δριμύ κατηγορώ της 34χρονης τραγουδίστριας είναι η άποψη κάποιων πως η Lana Del Rey με τους στίχους της εξιδανικεύει την κακομεταχείριση των γυναίκών. «Τώρα που οι Doja Cat, Ariana (Grande), Camila (Cabello), Cardi B, Kehlani, Nicki Minaj και Beyoncé είχαν στο Νο1 τραγούδια για το ότι είναι σέξι, δεν φορούν ρούχα, γ@@@@@@@@@, απατούν κ.λπ., μπορώ σας παρακαλώ να επιστρέψω στο να τραγουδάω για το ότι έχω σάρκα, για το ότι νιώθω όμορφη όταν είμαι ερωτευμένη, ακόμα κι αν η σχέση δεν είναι τέλεια ή για το ότι χορεύω για τα χρήματα- ή για ό,τι άλλο θέλω- χωρίς να σταυρώνομαι ή να ακούω πως εξιδανικεύω την κακοποίηση;».

Και η Lana συνεχίζει στον ίδιο έντονο τόνο λέγοντας πως έχει μπουχτίσει με τις γυναίκες στιχουργούς και τις εναλλακτικές τραγουδίστριες που την κατηγορούν ότι παρουσιάζει την κακοποίηση ως κάτι γοητευτικό, όταν στην πραγματικότητα είναι απλώς ένα λαμπερό άτομο που τραγουδά για τις αλήθειες αυτού που όλοι βλέπουμε, «είναι πολύ διαδεδομένες οι συναισθηματικά καταχρηστικές σχέσεις σε όλο τον κόσμο», αναφέρει.

«Με όλα τα θέματα που επιτρέπεται επιτέλους να εξερευνήσουν οι γυναίκες, θέλω απλά να πω ότι τα τελευταία 10 χρόνια, πιστεύω πως είναι αξιολύπητο να λέγεται πως η μικρή στιχουργική μου εξερεύνηση που περιγράφει λεπτομερώς τους μερικές φορές υποτακτικούς ή παθητικούς ρόλους μου στις σχέσεις, κάνει συχνά τον κόσμο να λέει ότι έχω πάει τις γυναίκες εκατοντάδες χρόνια πίσω».

«Στον φεμινισμό πρέπει να υπάρχει θέση και για γυναίκες όπως εγώ»

Το μακροσκελές μήνυμα Lana Del Rey κάποια στιγμή έφτασε εκεί που αναπόφευκτα θα πήγαινε. «Ας το ξεκαθαρίσω. Δεν είμαι μη φεμινίστρια, πρέπει όμως να υπάρχει θέση στο φεμινισμό για τις γυναίκες που μοιάζουν και συμπεριφέρονται όπως εγώ- για το είδος της γυναίκας που λέει όχι αλλά οι άντρες ακούν ναι- για το είδος των γυναικών που ισοπεδώνονται χωρίς οίκτο επειδή είναι ο αυθεντικός, ευαίσθητος εαυτός τους, για το είδος των γυναικών που οι ιστορίες και οι φωνές τους αφαιρούνται από ισχυρότερες γυναίκες ή από άνδρες που μισούν τις γυναίκες», εξηγεί, ενώ προσθέτει πως είναι απλά ειλικρινής και αισιόδοξη για τις δύσκολες σχέσεις που είχε, κάτι που συμβαίνει, όπως επισημαίνει σε πολλές ακόμα. «Και αυτή ήταν δυστυχώς η εμπειρία μου μέχρι το σημείο που έγιναν αυτοί οι δίσκοι».

«Θεωρήθηκα υστερική»

«Θέλω λοιπόν να πω ότι έχουν περάσει 10 χρόνια βλακωδών κριτικών και έχω μάθει πολλά από αυτές, αλλά επίσης αισθάνομαι ότι (σ.σ αυτό που έκανα) έδειξε πραγματικά τον δρόμο στις άλλες γυναίκες να σταματήσουν να “φορούν ένα χαρούμενο πρόσωπο” και να μπορούν να πουν ό,τι θέλουν στη μουσική τους, σε αντίθεση με την εμπειρία μου, όπου ακόμα κι αν εξέφρασα μια νότα θλίψης στους δύο πρώτους δίσκους μου, θεωρήθηκα κυριολεκτικά υστερική σαν να ήμασταν στη δεκαετία του 1920», λέει η Lana Del Rey προς όσους “fucked her way up to the top”  που λέει και το τραγούδι της.

Κλείνοντας, η Lana αποκάλυψε πως με όλα τα παραπάνω θέματα θα ασχοληθούν τόσο οι επόμενες δύο ποιητικές συλλογές της όσο και το νέο άλμπουμ της. Ευχαριστούμε, γεια σας.