ROLE MODELS

Lady Gaga: Η ομιλία της στα MTV VMAs 2020 ήταν τόσο απαραίτητη όσο και οι μάσκες της

Getty Images Kevin Winter

Μπορεί η Lady Gaga να είναι φύσει εκκεντρική, αλλά στα φετινά MTV Video Music Awards, τα πιο ασυνήθιστα στην ιστορία τους λόγω της πανδημίας, η ανατρεπτική ύπαρξή της ήταν πιο οικεία και απαραίτητη από κάθε άλλη φορά.

Ένα σόου περίεργο, απόμακρο αλλά αναζωογονητικό για την εποχή του. Τα MTV Video Music Awards ήταν ένα «ζωντανό» πείραμα, μία αναγκαία συνθήκη ώστε η ποπ κουλτούρα να πάει ένα βήμα παρακάτω, ύστερα από τόσο καιρό στασιμότητας. Η Lady Gaga ήταν η βασίλισσα της βραδιάς. Κερδίζοντας πέντε βραβεία στις πιο σημαντικές κατηγορίες- μεταξύ των οποίων εκείνο για τον Καλλιτέχνη και το Τραγούδι της Χρονιάς επιβεβαίωσε πως ο ρόλος της σε όλο αυτό που περνάμε είναι στα αλήθεια επιδραστικός.

View this post on Instagram

⚔️ #VMAs 💓

A post shared by Lady Gaga (@ladygaga) on

Lady Gaga: Η νύχτα με τις μάσκες και η ευχαριστήρια ομιλία της

Η Gaga είχε την τιμητική της κι όπως συμβαίνει παραδοσιακά με τον/την καλλιτέχνη που αποσπά το βραβείο του Καλύτερου Τραγουδιστή στα MTV MVAs. Η αρχιτεκτονική του σόου είχε υπολογίσει κατά πολύ την παρουσία της κι «έχτισε» πάνω σ’ αυτήν, με εξαιρετική ευκολία αφού η Gaga είναι έτσι κι αλλιώς βούτυρο στο ψωμί της ποπ δημιουργικότητας. Οι συνολικά 9 φουτουριστικές της εμφανίσεις είχαν σημείο αναφοράς τη μάσκα. Μια ευφάνταστη προπαγάνδα υπέρ της χρήσης της. Από την «εξωγήινη» εμφάνισή της στο red carpet με  space bubble στο κεφάλι, μέχρι την post- apocalyptic μάσκα με τα κέρατα όλες ήθελαν να περάσουν το μήνυμα. Η σταρ πρωτοστατεί μεταξύ των καλλιτεχνών που επαναλαμβάνουν σε όλους τους τόνους πόσο απαραίτητη είναι η χρήση της μάσκας λόγω κορονοϊού. Και μπορεί φαινομενικά το στόμα να κρύβεται, αλλά η Gaga έτσι κι αλλιώς ποτέ δεν φιμώνεται. Στα highlights της βραδιάς, η live performance με την Ariana Grande στο “Rain On Me”, που κατέληγε σε one woman show. Δώσε λίγη προσοχή στο πιάνο που είχε- literally- σχήμα καρδιάς.

 

Παραλαμβάνοντας το βραβείο Tricon μέσα στη μεταλιζέ εξτραβαγκάντζα της, η Gaga είπε τα εξής: «Θεέ μου. Παιδιά, αυτό είναι τόσο υπέροχο. Αυτό σημαίνει πολλά για μένα. Περισσότερα από όσα μπορείτε να φανταστείτε. Κάνω μουσική από τότε που ήμουν κοριτσάκι και παρόλο που έκανα μεγάλα όνειρα, πραγματικά δεν θα μπορούσα ποτέ να φανταστώ ότι κάποια μέρα θα έπαιρνα ένα βραβείο σαν αυτό που με τιμά για τόσα πολλά από τα πράγματα με τα οποία παθιάζομαι. Θέλω να ξέρετε πως απέτυχα ξανά και ξανά σαν ηθοποιός και σας μουσικός όταν ήμουν μικρή». Η Gaga αφιέρωσε το βραβείο της «σε κάθε άνθρωπο που βρίσκεται σπίτι του αυτό το βράδυ».

«Πάρτε μια στιγμή για να ανταμείψετε τον εαυτό σας για τη γενναιότητά σας. Δεν είναι μία εύκολη χρονιά για πολλούς ανθρώπους και αυτό που βλέπω στον κόσμο είναι ένας μαζικό θρίαμβος θάρρους. Μπορεί να είμαστε χωριστά αυτή τη στιγμή και ο πολιτισμός ίσως να μοιάζει λιγότερο ζωντανός κατά κάποιον τρόπο, γνωρίζω όμως πως έρχεται μια αναγέννηση, και η οργή της pop κουλτούρας θα σας εμπνεύσει και η οργή της τέχνης θα σας δυναμώσει» είπε στο κοινό της ολοκληρώνοντας πως «δεν θέλω τίποτα άλλο από το να είμαι η καλλιτέχνης σας για το 2020, είναι το απόλυτο προνόμιο. Μείνετε ασφαλείς, πείτε ελεύθερα τη γνώμη σας και μπορεί να ακουστώ σαν δίσκος που κόλλησε η βοελόνα, αλλά φορέστε μάσκα- είναι ένδειξη σεβασμού». Δεν περιμέναμε τίποτα λιγότερο από εκείνη.

View this post on Instagram

⚔️ #VMAs 💓

A post shared by Lady Gaga (@ladygaga) on