WOMAN TODAY

Κυτταρίτιδα: Tο trend που όλες μας ενώνει

instagram.com/karinairby

«Κορμί, από ‘δω η εικόνα σου, ή τουλάχιστον αυτό που εγώ ονομάζω έτσι όταν σε κοιτάζω στον καθρέφτη μου. Αν μου αρέσει; Είμαι με τις μέρες μου. Πάντως σίγουρα απέχει πολύ από την πλειονότητα των εικόνων που βλέπω στα social media. Κυρίως γιατί όλες αυτές οι γυναίκες δεν έχουν κυτταρίτιδα».

Έναν αντίστοιχο εσωτερικό μονόλογο, ίσως κάνω κάθε μέρα – μπορεί με διαφορετική σειρά στις λέξεις, με λιγότερη ή περισσότερη ενέργεια, με διάθεση για αυτοσαρκασμό ή και αυτολύπηση. Μετά, κάνω άλλη μια βόλτα στα social media και επιλέγω την πιο αληθινή και αφιλτράριστη πλευρά τους, αυτή που έχει και κυτταρίτιδα.

Στο instagram θα βρεις πολλές γυναίκες που «επηρεάζουν» τον κόσμο για τους σωστούς λόγους. Ποιοι είναι αυτοί; Η αποδοχή της εικόνας μας ως έχει και όχι όπως θα θέλαμε να είναι σε έναν κόσμο φτιαγμένο από ιλουστρασιόν χαρτί και airbrush. Λυπάμαι, αλλά εδώ δεν είναι το εξώφυλλο ενός περιοδικού.

Αυτό φροντίζει να μας υπενθυμίσει και η Karina Irby, μια influencer, η οποία «σπάει τα στερεότυπα» και αποκαλύπτει μια σοκαριστική αλήθεια: ότι έχει κι εκείνη κυτταρίτιδα και σημάδια, παρόλο που κάνει πάρα πολλή γυμναστική.

«Αυτό μπορεί να σας σοκάρει επειδή ίσως βλέπετε μόνο λεία δέρματα στα social media, αλλά η επιδερμίδα μας έχει υφή. Η δική μου συγκεκριμένα κυρίως στο κάτω μέρος του σώματός μου, λόγω του εκζέματος και της πιτυρίασης κλπ. Έχω κατηγορηθεί ότι επεξεργάζομαι και λειαίνω μόνο το δέρμα στο πάνω μέρος του κορμιού και του προσώπου μου… βασικά επειδή η διαφορά μεταξύ του άνω και του κάτω μέρους μου είναι σαφώς αισθητή. Για να το ξεκαθαρίζουμε, λοιπόν. Το δέρμα έχει υφή, εξογκώματα, γουβίτσες, πόρους, τραχιά και λεία σημεία. Επομένως, την επόμενη φορά που θα αποφασίσετε να πείτε τη γνώμη σας, χωρίς να σας την έχουν ζητήσει, για την εμφάνιση κάποιου, απλά μην το κάνετε!»

«Τα fit κορίτσια έχουν κι αυτά κυτταρίτιδα! Ο αριθμός των ανθρώπων που μου λένε ότι δεν είμαι γυμνασμένη, δυνατή ή υγιής εξαιτίας της κυτταρίτιδάς μου, αφορά…Σόρι, τι; Πρώτον, ποτέ μην υποθέτετε πράγματα για την υγεία κάποιου. Δεύτερον, οι πιο γυμνασμένες γυναίκες στον πλανήτη έχουν κυτταρίτιδα. Το πρόβλημα είναι ότι πάρα πολλοί άνθρωποι καλύπτουν, επεξεργάζονται ή λειαίνουν τις πανέμορφες, σέξι, γυναικείες καμπύλες τους. Είναι ένας τόσο φαύλος κύκλος. Σε κοροϊδεύουν για την κυτταρίτιδα. Την επεξεργάζεσαι και την αφαιρείς. Ο κόσμος θεωρεί ότι το λείο και καθαρό δέρμα είναι φυσιολογικό. Ο κόσμος βλέπει κυτταρίτιδα και πάλι σε κοροϊδεύει. Την επεξεργάζεσαι και την αφαιρείς κλπ κι έτσι πάει πάλι από την αρχή! Οι άνθρωποι που αφήνουν τέτοιου είδους σχόλια είναι όσοι έχουν στο μυαλό τους τις λανθασμένες εικόνες του μάρκετινγκ ή ενδεχομένως εικόνες από πορνό hentai».

Αντί, λοιπόν, να βλέπουμε την κυτταρίτιδα σαν πρόβλημα, γιατί να μην αρχίσουμε να την βλέπουμε σαν ένα διαχρονικό trend που μας καθιστά αιωνίως fashionable χωρίς καθόλου προσπάθεια; Αφού όλες την έχουμε ας τη χρησιμοποιήσουμε για να μας ενώσει, αντί να την κρύψουμε και να την αφαιρέσουμε με επεξεργασία. Κάνε mute και unfollow στα προφίλ που δεν ακολουθούν τις τάσεις της «δικής μας μόδας» και ξεκίνα να ακολουθείς γυναίκες σαν εσένα. Ξεκίνα να ανεβάζεις εικόνες που δείχνουν ποια είσαι στ’ αλήθεια: μια γυναίκα που ακολουθεί τη μόδα και έχει κυτταρίτιδα σαν όλες τις άλλες.