ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΑΚΕΛΛΑΡΟΠΟΥΛΟΥ

Κατερίνα Σακελλαροπούλου προς Σπύρο Μπιμπίλα: «Κέρδος για το θέατρο η αποτίναξη του φόβου»

Γιώργος Παπαδάκης/Papadakis Press

Την έντονη ανησυχία της για τις καταγγελίες στον χώρο του θεάτρου εξέφρασε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Πρόεδρο του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών, Σπύρο Μπιμπίλα. Οι δυο τους συζήτησαν για την τεταμένη κατάσταση που επικρατεί στον χώρο του θεάτρου.

«Μέσα στο τεταμένο κλίμα των ημερών, επικοινώνησα με τον πρόεδρο του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών, Σπύρο Μπιμπίλα. Μου εξέθεσε τα προβλήματα του κλάδου, λόγω της πανδημίας. Συμπληρώνεται σχεδόν ένας χρόνος με τα θέατρα κλειστά, με αποτέλεσμα να εντείνεται η επαγγελματική ανασφάλεια και η αγωνία για την επόμενη μέρα. Ειδική αναφορά κάναμε στην αναστάτωση που επικρατεί στον χώρο και απειλεί να τον απαξιώσει συνολικά στην αντίληψη του κοινού» ανέφερε στη δήλωσή της η Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Κατερίνα Σακελλαροπούλου: «Τους παροτρύνω να σπάσουν το φράγμα της σιωπής, να μιλήσουν δίχως φόβο»

«Του εξέφρασα τη μεγάλη ανησυχία που αισθάνομαι βλέποντας τον κόσμο του θεάτρου να πλήττεται βίαια από τις αποκαλύψεις για κατάχρηση εξουσίας, σεξουαλική εκμετάλλευση, σωματική ή λεκτική βία. Αναφέρθηκα στη συνάντησή μου με τη Σοφία Μπεκατώρου, η οποία έγινε για να της εκφράσω την ενεργό συμπαράστασή μου στην προσπάθεια αποκάλυψης και καταδίκης κάθε κακοποιητικής συμπεριφοράς».

«Στο πρόσωπό της συναντήθηκα με όλους εκείνους, γυναίκες και άντρες. Από οποιοδήποτε επαγγελματικό ή κοινωνικό χώρο, που βρίσκονται αντιμέτωποι με κάθε μορφή σεξουαλικής ή εξουσιαστικής κατάχρησης. Για να τους παροτρύνω να σπάσουν το φράγμα της σιωπής. Να μιλήσουν δίχως φόβο» ανέφερε σχετικά με τη συνάντησή της με τη Σοφία Μπεκατώρου.

«Από εκεί και πέρα, όμως, υπάρχουν οι θεσμοί και οι εγγυήσεις του Κράτους Δικαίου. Που διασφαλίζουν τις νόμιμες διαδικασίες και τα δικαιώματα των εμπλεκομένων» πρόσθεσε η Κατερίνα Σακελλαροπούλου, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στον ρόλο του κράτους.

«Ας κρατήσουμε ως σημαντικό κέρδος αυτής της δύσκολης περιόδου για το θέατρο. Αλλά και για άλλους καλλιτεχνικούς και μη χώρους, την αποτίναξη του φόβου. Και το αίτημα για απόδοση δικαιοσύνης, ώστε να αποκατασταθεί η αξιοπρέπεια και το κύρος προσώπων και θεσμών που τόσο τους χρειάζεται η κοινωνία» κατέληξε η Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Σπύρος Μπιμπίλας: «Δεν έχει σημασία αν γκρεμίζονται σαν χάρτινοι πύργοι κάποιοι υψηλά ιστάμενοι άνθρωποι»

Πριν από τη συνομιλία του με την Κατερίνα Σακελλαροπούλου, o Σπύρος Μπιμπίλας μίλησε στον ΣΚΑΪ για το μπαράζ καταγγελιών. «Δεν έχει σημασία αν γκρεμίζονται σαν χάρτινοι πύργοι κάποιοι υψηλά ιστάμενοι άνθρωποι. Σημασία έχει να διορθωθεί η κοινωνία, γιατί εμείς δίνουμε μήνυμα στην κοινωνία. Το έδωσε πρώτα ο αθλητισμός. Τώρα το θέατρο. Μπορεί μεθαύριο να μεταφερθεί στο δικό σας χώρο. Δεν είναι μια διαδικασία μία ή δύο ημερών, οι καταγγελίες είναι αρκετές, για αρκετούς, οπότε θα πάρει χρόνο», ανέφερε ο Σπύρος Μπιμπίλας.