ΕΜΦΥΛΗ ΒΙΑ

Καρυοφυλλιά Καραμπέτη: Το δυνατό μήνυμα για την έμφυλη βία στην πρεμιέρα της Φόνισσας

Papadakis Press

Ως μία κραυγή διαμαρτυρίας κατά του κακού που βασανίζει τον κόσμο μας, τη διχασμένη μας ανθρωπότητα, αυτή στην οποία συχνότερα από ποτέ μοιάζει να κυριαρχεί η βία, χαρακτήρισε την ταινία Φόνισσα στην οποία πρωταγωνιστεί η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη.

Η ηθοποιός βρέθηκε στην επίσημη πρεμιέρα της ταινίας Φόνισσα στο Θέατρο Παλλάς τη Δευτέρα 13 Νοεμβρίου κι ανάμεσα στους αγαπημένους της συντελεστές της ταινίας απηύθυνε το δικό της μήνυμα στο κοινό. Η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, υποδύεται τη Φραγκογιαννού, την ηρωίδα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, που ζώντας σε μία κοινωνία που η απόκτηση κοριτσιών έμοιαζε με κατάρα για τις οικογένειες, πίστευε ότι τα «απάλλασε» από μία ζωή κακοποίησης σκοτώνοντάς τα.

Η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, περιτριγυρισμένη από το cast της ταινίας, και με τη σκηνοθέτη της, Εύα Νάθενα, κοντά της, μίλησε στο κοινό κι έστειλε ένα δυνατό μήνυμα για τις γυναικοκτονίες, την έμφυλη βία και τη βία του πολέμου.

«Σ’ αυτές τις εποχές της έμφυλης βίας, που στα χρόνια της πανδημίας αυξήθηκε τόσο πολύ και σχεδόν καθημερινά ακούμε γι’ αυτά τα απίστευτα περιστατικά, τις γυναικοκτονίες, κάποιοι δεν δέχονται καν τον όρο», είπε αρχικά η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη. Το LadyLike ήταν εκεί και κατέγραψε το μήνυμά της κατά της βίας από τηγ σκηνή του θεάτρου Παλλάς.

«Η ταινία μας ήρθε απλώς να υψώσει κι αυτή τη φωνή της, όλοι αυτοί οι υπέροχοι άνθρωποι γύρω μου, όλες αυτές οι υπέροχες γυναίκες, η Εύα (Νάθενα) πρώτα απ’ όλα, ήρθαμε να υψώσουμε αυτή την κραυγή διαμαρτυρίας. Είναι καιρός να σταματήσει πια αυτό το κακό. Ας αγαπηθούμε. Και τα φύλα μεταξύ μας, οι άνθρωποι μεταξύ μας, να σταματήσει πια το κακό. Όχι άλλη βία, όχι άλλοι πόλεμοι, όχι άλλα παιδιά να σκοτώνονται», τόνισε η ηθοποιός που καταχειροκροτήθηκε από τους συνεργάτες της κι από το κοινό που βρέθηκε στην επίσημη πρεμιέρα της Φόνισσας.

To περασμένο Σάββατο 11 Οκτωβρίου, η πρωταγωνίστρια της ταινίας είχε μιλήσει για το πώς παρόλους τους αγώνες των γυναικών για την κατάκτηση των δικαιωμάτων τους, ο σεξισμός είναι διάχυτος στην κοινωνία, στην εκπομπή Καλύτερα δε γίνεται και τη δημοσιογράφο Ναταλία Αργυράκη.

«Βλέπουμε ότι, ενώ οι γυναίκες πραγματικά μέσα από τους αγώνες τους έχουν πλέον κατακτήσει πολλά πράγματα, πολλά δικαιώματα και στην πολιτική και στην κοινωνική και στην προσωπική τους ζωή, παρ’ όλα αυτά όμως ο σεξισμός είναι διάχυτος. Το βλέπουμε αυτό και στον δημόσιο λόγο, βλέπουμε τα σχόλια, τα κουτσομπολιά», είχε πει η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη.

«Το χειρότερο απ’ όλα βέβαια είναι η έξαρση της έμφυλης βίας. Δεν μπορεί δηλαδή ένας άντρας να είναι κακοποιητικός στη σχέση με τη σύζυγό του, τη σύντροφό του και όταν εκείνη διεκδικεί την ελευθερία της να φτάνει στο σημείο να τη σκοτώνει», είχε πει. «Εκείνο πάντως που θέλω να διευκρινίσω, είναι ότι μέσα σε όλη αυτή τη μεγάλη κουβέντα που γίνεται για την έμφυλη βία και για τον πόλεμο των φύλων κλπ., να μην αισθάνονται οι αγαπημένοι μας, φίλοι άνδρες ότι εμείς είμαστε εναντίον τους. Καθόλου. Το αντίθετο, αγαπάμε τους άντρες», διευκρίνιζε η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη.

«Χρειαζόμαστε τους άντρες στη ζωή μας. Θέλουμε να τους ερωτευόμαστε, να μας ερωτεύονται, να συμπορευόμαστε μαζί στη ζωή, να είναι σύντροφοί μας. Δεν απειλούνται από εμάς οι άντρες, πρέπει να το καταλάβουν αυτό και να μην μας αντιμετωπίζουν ως εχθρές», πρόσθετε.