FEMALE TALK

Καρυοφυλλιά Καραμπέτη: «Ο σεξισμός είναι διάχυτος»

Γιώργος Παπαδάκης/ Papadakis Press

Με αφορμή τον πρωταγωνιστικό της ρόλο στην ταινία Φόνισσα, η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη παραχώρησε συνέντευξη στην εκπομπή Καλύτερα δε γίνεται του Alpha και τη δημοσιογράφο, Ναταλία Αργυράκη. Η ηθοποιός μίλησε για την έξαρση της έμφυλης βίας, τον διάχυτο σεξισμό, αλλά και για τη διαφορά του φεμινισμού με τον μισανδρισμό που οι άντρες νομίζουν ότι μας συμβαίνει.

«Βλέπουμε ότι ενώ οι γυναίκες πραγματικά μέσα από τους αγώνες τους έχουν πλέον κατακτήσει πολλά πράγματα, πολλά δικαιώματα και στην πολιτική και στην κοινωνική και στην προσωπική τους ζωή, παρ’ όλα αυτά όμως ο σεξισμός είναι διάχυτος. Το βλέπουμε αυτό και στον δημόσιο λόγο, βλέπουμε τα σχόλια, τα κουτσομπολιά», είπε αρχικά η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη.

«Το χειρότερο απ’ όλα βέβαια είναι η έξαρση της έμφυλης βίας. Δεν μπορεί δηλαδή ένας άντρας να είναι κακοποιητικός στη σχέση με τη σύζυγό του, τη σύντροφό του και όταν εκείνη διεκδικεί την ελευθερία της να φτάνει στο σημείο να την σκοτώνει», επεσήμανε η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη θέλοντας στη συνέχεια να ζητήσει από τους άντρες να μην αισθάνονται ότι οι γυναίκες είναι εναντίον τους.

«Εκείνο πάντως που θέλω να διευκρινίσω, είναι ότι μέσα σε όλη αυτή τη μεγάλη κουβέντα που γίνεται για την έμφυλη βία και για τον πόλεμο των φύλων κλπ., να μην αισθάνονται οι αγαπημένοι μας, φίλοι άνδρες ότι εμείς είμαστε εναντίον τους. Καθόλου. Το αντίθετο, αγαπάμε τους άντρες», είπε η ηθοποιός.

Αυτό που συνήθως συμβαίνει στις προνομιούχες ομάδες αυτού του κόσμου, όταν οι λιγότερο προνομιούχες διεκδικούν ισοτιμία, είναι να νιώθουν ότι κάποια από τα προνόμιά τους απειλούνται να εκλείψουν, ότι τα δικά τους δικαιώματα θα αφαιρεθούν, ότι κάποιος τέλος πάντων πάει να ταράξει την «τάξη και ασφάλεια» που ένιωθαν ως τώρα. Αυτό που επισημαίνει η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη μιλώντας για τις «αληθινές γυναίκες» όπως είπε, είναι ότι η πραγματική ισότητα δεν απειλεί κανέναν.

«Χρειαζόμαστε τους άντρες στη ζωή μας. Θέλουμε να τους ερωτευόμαστε, να μας ερωτεύονται, να συμπορευόμαστε μαζί στη ζωή, να είναι σύντροφοί μας. Δεν απειλούνται από εμάς οι άντρες, πρέπει να το καταλάβουν αυτό και να μην μας αντιμετωπίζουν ως εχθρές», σημείωσε.

Η ίδια ανέφερε ότι δεν συνάντησε κακοποιητικές συμπεριφορές στην πορεία της στο θέατρο και τον κινηματογράφο, χαρακτηρίζοντας τον εαυτό της τυχερό που βρέθηκε ανάμεσα σε αυτές τις «λίγες γυναίκες» που δεν έχουν βιώσει τέτοια φαινόμενα στην εργασιακή τους ζωή.

«Ήμουν από τις λίγες γυναίκες που στάθηκα τυχερή. Γιατί από νέο κορίτσι στα καλλιτεχνικά μου βήματα βρέθηκα σε συνεργασίες με πολύ ωραίους ανθρώπους και όταν πια ήρθε η τηλεόραση ήμουν ήδη μια ώριμη γυναίκα και έπειτα ήμουν η Καρυοφυλλιά. Δεν έτυχε δηλαδή να συναντήσω αυτά τα φαινόμενα που δυστυχώς βίωσαν άλλοι συνάδελφοι μου», εξήγησε.

Μιλώντας για τον ρόλο της Φόνισσας και τη μεταμόρφωσή της σε ηλικιωμένη Φραγκογιαννού, η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη εξήγησε ότι ήταν κάτι «πάρα πολύ απελευθερωτικό» για εκείνη.

«Από τα νεανικά μου βήματα, όταν έπρεπε να παίξω την ωραία γυναίκα, τη μοιραία, δεν αισθανόμουν καθόλου άνετα μέσα σ’ αυτό. Αντίθετα, όταν η ηρωίδα μου πέρναγε σε πιο κατεστραμμένες περιόδους της, εκεί ήμουν ευτυχής. Γιατί, εκεί συναντούσα τον εαυτό μου», εξήγησε η ηθοποιός.

Για εκείνη, η Φραγκογιαννού: «Ακροβατεί ανάμεσα σε αντιφατικά συναισθήματα. Είναι μια γυναίκα που φτάνει σε αυτές τις φριχτές πράξεις, να σκοτώνει μικρά κοριτσάκια, λόγω της βίας που έχει υποστεί και η ίδια στη ζωή της, αυτής της πολύ σκληρής και κακοποιητικής ζωής και θεωρεί ότι σκοτώνοντας αυτά τα παιδιά τα σώζει. Φυσικά έπρεπε να προσέξουμε τόσο εγώ όσο και η Εύα (Νάθενα) στη σκηνοθεσία της να μην φανεί ότι πρόθεσή μας είναι να δικαιώσουμε αυτές τις εγκληματικές πράξεις. Όχι, στόχος μας ήταν να δείξουμε τον ηθικό αυτουργό πίσω από όλα αυτά, που δεν είναι παρά η ίδια η κοινωνία».