WOMAN POWER

Καρυοφυλλιά Καραμπέτη: Υπερασπίστηκε δημόσια τη Βίκυ Καγιά στα βραβεία Ίρις. Το άγνωστο τηλεφώνημα

NDPPHOTO / ΕΛΛΗ ΠΟΥΠΟΥΛΙΔΟΥ

Τα Βραβεία Ίρις της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου (ΕΑΚ) έγιναν 15 ετών και γιόρτασαν με μία ακόμα τελετή απονομής, η οποία πραγματοποιήθηκε στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση την Τετάρτη 27 Ιουνίου. Εκεί έδωσαν το παρών οι υποψήφιοι για τα κινηματογραφικά βραβεία, από τον star του Hollywood, Willem Dafoe, μέχρι και τις υποψήφιες για το βραβείο Α’ Γυναικείου Ρόλου, που μίλησαν στο LadyLike λίγο πριν την απονομή, ήταν όλοι εκεί. Η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη και η Βίκυ Καγιά διεκδίκησαν αυτό το βραβείο, το οποίο τελικά κατέκτησε η Δήμητρα Βλαγκοπούλου για την ταινία Animal της Σοφίας Εξάρχου.

Η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, που ερμήνευσε τη Φραγκογιαννού στη Φόνισσα της Εύας Νάθενα, και η Βίκυ Καγιά, που υποδύθηκε τη μητέρα στην ταινία Πολύδροσο του The Boy, ήταν συνυποψήφιες στην ίδια κατηγορία. Η πρώτη έχει διανύσει χιλιόμετρα στον κινηματογράφο και το θέατρο, η δεύτερη έχει συμμετάσχει κατά καιρούς σε κινηματογραφικές ταινίες και σε μιούζικαλ χωρίς να δηλώνει ως βασική της ιδιότητα αυτή της ηθοποιού. Η ανακοίνωση των υποψηφιοτήτων, είχε φέρει αντιδράσεις και σχόλια όπως εκείνο της σεναριογράφου Άννας Χατζησοφιά που έκρινε αρνητικά το γεγονός ότι οι 2 γυναίκες ήταν υποψήφιες στην ίδια κατηγορία και ζητούσε εξηγήσεις από την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου.

Η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη μιλώντας στις τηλεοπτικές κάμερες τοποθετήθηκε απέναντι σε αυτά τα αρνητικά σχόλια και αποκάλυψε ότι είχε μιλήσει από την πρώτη στιγμή με τη Βίκυ Καγιά για να της εκφράσει ότι είναι άδικες αυτού του τύπου οι συγκρίσεις. Η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη δίδαξε γυναικεία αλληλεγγύη σε μία δημόσια τοποθέτηση.

«Εκτιμώ αφάνταστα την Βίκυ Καγιά, είδα την ταινία, είναι εξαιρετική. Θεωρώ ότι είναι πολύ άδικος αυτός ο πόλεμος που της έγινε, δεν στηρίζεται πουθενά, σε καμία βάση. Την κάλεσε ένας εξαιρετικός σκηνοθέτης και της ανέθεσε αυτόν τον ρόλο, πιστεύοντας πως θα τον κάνει καταπληκτικά, όπως και τον έκανε. Ήταν εξαιρετική στον ρόλο. Της εύχομαι καλή επιτυχία και πραγματικά λυπάμαι για την κοινωνία μας που κάνει τέτοιου είδους συγκρίσεις. Είναι άδικο. Πήρα τηλέφωνο την Βίκυ Καγιά για να της πω ότι είναι άδικο είναι αυτό που γίνεται εναντίον της», είπε η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη πριν την απονομή των βραβείων Ίρις.

Στη συνέχεια η Βίκυ Καγιά ενημερώθηκε για τον τρόπο που η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη τοποθετήθηκε δημόσια για εκείνη και μίλησε επίσης στις κάμερες με τα πιο θετικά λόγια για τη σπουδαία ηθοποιό.

«Αυτό δείχνει πόσο γενναιόδωρη και μεγάλη ηθοποιός και γενναία γυναίκα είναι. Δεν γνωριζόμασταν να πω ότι ήμασταν φίλες για να το κάνει αυτό. Με πήρε τηλέφωνο και κατ’ ιδίαν και δεν ήξερα ότι θα το δήλωνε και δημόσια. Αυτό το κάνει ακόμα πιο μεγάλο στα μάτια μου. Δεν είναι εύκολο οι άνθρωποι να λειτουργούν τόσο γενναιόδωρα και να δίνουν αγάπη απλόχερα γιατί ζούμε σε μία πολύ περίεργη εποχή με πολύ ιδιαίτερες συμπεριφορές. Είμαι ευγνώμων, την ευχαριστώ και είμαι εδώ για οτιδήποτε χρειαστεί. Μόνο που βρίσκομαι εδώ, είναι βραβείο για εμένα», είπε μεταξύ άλλων η Βίκυ Καγιά.

Η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη είχε μοιραστεί τις σκέψεις της με τη Ζωή Δημητρίου και το LadyLike λίγες ώρες πριν, εκφράζοντας την αδυναμία της να ξεχωρίσει μία από όλες τις συναδέλφους της, εξάροντας τις ερμηνείες τους.

«Θα μου επιτρέψετε και τώρα να εξάρω την αρτιότητα των ερμηνειών όλων ανεξαιρέτως των συνυποψηφίων μου, να τις συγχαρώ για την υποψηφιότητά τους -αυτό και μόνο αποτελεί για όλες μας υπέρτατη τιμή- και να υπενθυμίσω σε όλους μας ότι στόχος μας δεν είναι ο ανταγωνισμός, αλλά η συλλογική μας προσπάθεια να στηρίξουμε και να ενδυναμώσουμε τον ελληνικό κινηματογράφο, που προσπαθεί απεγνωσμένα να υπάρξει μέσα σε τόσο αντίξοες συνθήκες, και παρ’ όλ’ αυτά καταφέρνει με τους κόπους και τις θυσίες όλων μας να διακριθεί ακόμα και διεθνώς. Εκείνο που έχει σημασία είναι να δημιουργούμε εξαιρετικές ταινίες, που να προσφέρουν στο κοινωνικό σύνολο», είχε πει η υπέροχη για την κοινωνία μας, Καρυοφυλλιά Καραμπέτη.

Οι νικητές των βραβείων Ίρις

Βραβείο Μεγάλου Μήκους Ταινίας Μυθοπλασίας: Animal

Βραβείο Α΄ Γυναικείου Ρόλου: Animal, Δήμητρα Βλαγκοπούλου

Βραβείο Α΄ Ανδρικού Ρόλου: Inside, Willem Dafoe

Βραβείο Β΄ Γυναικείου Ρόλου: Animal, Φλομαρία Παπαδάκη

Βραβείο Β΄ Ανδρικού Ρόλου: Εξέλιξη, Βασίλης Κολοβός

Βραβείο Ειδικών και Οπτικών Εφέ: Η Αόρατη Μάχη, Αντώνης Κοτζιάς

Βραβείο Σχεδιασμού Μακιγιάζ, Κομμώσεων και Ειδικών Εφέ: Φόνισσα, Εύη Ζαφειροπούλου, Χρόνης Τζήμος

Βραβείο Ήχου: Animal, Odo Grötschnig, Sebastian Watzinger, Thomas Pötz Kava, Rudolf Gottsberger, Βάλια Τσέρου, Κώστας Βαρυμποπιώτης, Χρήστος Γούσιος

Βραβείο Ενδυματολογίας: Φόνισσα, Εύα Νάθενα

Βραβείο Σκηνογραφίας: Φόνισσα, Εύα Νάθενα

Βραβείο Πρωτότυπης Μουσικής: Φόνισσα, Δημήτρης Παπαδημητρίου

Βραβείο Σεναρίου: Animal, Σοφία Εξάρχου

Βραβείο Σκηνοθεσίας: Animal, Σοφία Εξάρχου

Βραβείο Ταινίας Ελληνικής Μειοψηφικής Συμπαραγωγής: How to Ηave Sex, Κωνσταντίνος Κοντοβράκης