#METOO

«Κάποτε ήταν συναινετικά»: Η άλλη διάσταση της Kathy Bates για τις υποθέσεις σεξουαλικής παρενόχλησης

Invision/AP Jordan Strauss

Η Kathy Bates αναζήτησε και βρήκε τη θέση της στο Χόλιγουντ τη δεκαετία του 1970. Έχει ζήσει μεγάλες δόξες, έχει παίξει σε συγκλονιστικές ταινίες- με πρώτη και καλύτερη το “Misery”- γνώμη μου. Όσα ξέρει η Kathy για την αμερικανική βιομηχανία του θεάματος, δεν τα ξέρει ο κόσμος όλος. Η άποψή της για όσα συμβαίνουν πίσω από τις κλειστές πόρτες των ξενοδοχείων χρόνια τώρα και οδήγησαν στην ανάδυση του κινήματος #metoo έχει ενδιαφέρον.

«Άλλοι καιροί»

Η Bates βρίσκεται ξανά στην επικαιρότητα χάρη στην ερμηνεία της στην αστυνομική ταινία “Richard Jewell”, για την οποία διεκδικεί το Όσκαρ Β’ Γυναικείου Ρόλου. Πρόκειται για την 4η υποψηφιότητά της για Χρυσό Αγαλματίδιο και στην περίπτωση που το κερδίσει, θα είναι η 2η φορά που χρίζεται νικήτρια. Σε μία από τις πρόσφατες συνεντεύξεις της στον Guardian, η Bates έθιξε το κεφάλαιο «σεξουαλική παρενόχληση στον πλανήτη Χόλιγουντ» . Και να τι είπε: «Έχω μία εξομολόγηση να κάνω. Στις μέρες μου αν πήγαινες στο δωμάτιο ξενοδοχείου ενός ατόμου, ήξερες ακριβώς γιατί πήγαινες και εκείνες τις ημέρες ήταν συναινετικό».

Η 72χρονη ηθοποιός ουσιαστικά αποτυπώνει στη φράση της αυτό που έχει ειπωθεί σε διάφορους τόνους- από μερίδα του κόσμου- επί του θέματος. Η άποψη πως όταν κάποια ή καποιος επιλέγει να απομονωθεί με κάποιον ισχυρότερο/η από εκείνον/η σ’ ένα δωμάτιο, ξέρει πολύ καλά πού μπορεί να οδηγήσει όλο αυτό. Κι αυτό, σύμφωνα με την λογική αυτή, θεωρείται συναίνεση.

Η αλήθεια σώζει το #metoo

Ουσιαστικά η Bates επιβεβαιώνει πως κάποτε- χωρίς αυτό να αποκλείει και το τώρα- για να πάρεις τον ρόλο, έπρεπε να πεις κάποια «ναι» παραπάνω. Κι αυτό είναι κάτι που έχει συμβεί πολύ, όσο κι αν θέλουμε να μην το βλέπουμε. «Οι καιροί ήταν διαφορετικοί, αλλά υποστηρίζω πραγματικά τις γυναίκες που μιλούν τώρα και δεν είμαι χαρούμενη για τους άνδρες που κατηγορούνται ψευδώς – αλλά για όσους το αξίζουν τα αισθήματά μου είναι “προχωρήστε, πάνω τους”» λέει η Bates επιδιώκοντας με τον τρόπο της να βάλει μία ισορροπία ανάμεσα στις πραγματικές κατηγορίες για σεξουαλική παρενόχληση και σ’ εκείνες που θέλουν να λέγονται έτσι εκμεταλλευόμενες τον υψηλό και πολύτιμο λόγο ύπαρξης του κινήματος #metoo.