WATCHLIST

5 σειρές επηρεασμένες από το κίνημα #metoo και το σκάνδαλο Weinstein

Invision/AP Evan Agostini

Είναι κάποιες από τις τηλεοπτικές σειρές που στήριξαν την ύπαρξή τους, αφιέρωσαν επεισόδια κι έθιξαν άμεσα ή έμμεσα τα σοβαρά ζητήματα που αναδύθηκαν μέσα από το κίνημα #metoo με αφορμή τα σεξουαλικά χολιγουντιανά σκάνδαλα του Harvey Weinstein. Η αμερικανική (διδακτική) τηλεόραση έδειξε από την πρώτη στιγμή την ανάγκη να πάρει θέση για όλο αυτό που συμβαίνει μέσα στο σπίτι της.

Glow

Τα κορίτσια του Glow κρεπάρουν μαλλί, βάζουν το πιο έντονο κραγιόν τους και διεκδικούν τη θέση που τους ανήκει στη βιομηχανία του θεάματος. Ο σεξισμός, η ανισότητα κι η ανδροκρατία είναι διαχρονικά φαινόμενα, γι’ αυτό και μία σειρά που τοποθετείται στα 80s μπορεί να μιλάει γι’ αυτά και να δείχνει επίκαιρη. Οι Gorgeous Ladies of Wrestling το έκαναν απόλυτα σαφές στο 2ο κύκλο. Στο επεισόδιο που η Ruth καλείται από ένα μεγαλοστέλεχος καναλιού μέσα σε δωμάτιο ξενοδοχείου. Και δέχεται σεξουαλική παρενόχληση. Όπως έχει πει και η Jackie Tohn, η ηθοποιός που υποδύεται την Melanie, «Η σειρά είναι ένας μικρόκοσμος του τι σημαίνει να είσαι γυναίκα».

The Morning Show

Το πιο πρόσφατο- και το πιο ευθύ- reaction στο ζήτημα ήρθε από τη Reese Witherspoon και τη Jennifer Aniston. To “The Morning Show” δε σε αφήνει να αμφιβάλλεις για το αν κλείνει ή όχι το μάτι στο σκάνδαλο Weinstein. Το λέει ξεκάθαρα ο Steve Carell στο πρώτο επεισόδιο, «την πληρώνει για χάρη του γαμο-Weinstein». Βασικά, είναι απλό. Αν το #metoo ήταν σειρά, θα ήταν αυτή. Huge παρουσιαστής πρωινής εκπομπής που λατρεύει η μέση αμερικανική οικογένεια, κατηγορείται για ανάρμοστη συμπεριφορά και καταστρέφεται με όλους τους τρόπους. Το ωστικό κύμα παρασύρει τη μεσήλικη συμπαρουσιάστριά του (Hello Jen) και κάπου εκεί εμφανίζεται η Reese Witherspoon σε ρόλο ασυμβίβαστης ρεπόρτερ/διαδόχου/αντικαταστάτριας.Το “The Morning Show” φαίνεται απλό, αλλά δεν είναι. Αν κάνει κάτι καλά αυτή η σειρά είναι να σατιρίσει και να αμφισβητήσει όλες αυτές τις παθογόνες καταστάσεις που δημιουργεί η καταγγελτικότητα και η ματαιοδοξία. Και φυσικά ο σεξισμός.

Unbelievable

Μία από τις καλύτερες σειρές της σεζόν. Για μένα, η καλύτερη που είδα φέτος. Οι ερμηνείες; το στόρι; η προσέγγιση; Μια συγκλονιστική πραγματική ιστορία που αντανακλά εκατομμύρια σχετικές ιστορίες και ζητήματα. Ένα νεαρό κορίτσι βιάζεται από άγνωστο εισβολέα, οι αστυνομικοί «πατάνε» πάνω στο ότι α) είναι ορφανή- άρα απροστάτευτη- μένει σε κοινότητα νέων και β) ότι δείχνει αβέβαιη. Η αστυνομία θέλει να κλείσει την υπόθεση γιατί έτσι τη βολεύει, ίσως βαριέται και λίγο ν’ ασχοληθεί. Ουσιαστικά την πείθουν ότι δε συνέβη ποτέ ο βιασμός, το κορίτσι γίνεται από θύμα, φρικτός θύτης, μια ανήθικη ψεύτρα που κανείς πια δεν πιστεύει και δέχεται ασύστωλο bulling. Ωσπου κάποια στιγμή, 2 γυναίκες ντετέκτιβ, ερευνώντας μια σειρά αντίστοιχων βιασμών, χωρίς να το ξέρουν αποδεικνύουν ότι η κοπέλα είχε στ’ αλήθεια βιαστεί. Το “Unbelievable” βασίζεται στο άρθρο Αμερικανών δημοσιογράφων, για το οποίο το 2015 βραβεύτηκαν με Pulitzer.

Tuca & Bertie

H πιο σουρεαλιστική τοποθέτηση επί του #metoo ήρθε από μία εκ των δημιουργών του “Bojack Horseman”, την illustrator Lisa Hanawalt. Βασικά θεωρείται μια πιο «γυναικεία» εκδοχή του Bojack, αλλά μην πέσεις στην παγίδα ενός τόσο επιφανειακού χαρακτηρισμού. Πρόκειται για μία από τις πιο δημιουργικά ελεύθερες (είναι άραγε αυτό αποκλειστικό προνόμιο του adult animation; λέω ‘γω τώρα) σειρές, μίλια μακριά από οποιοδήποτε φεμινιστικό πατρονάρισμα (το νέο χόμπι του Χόλιγουντ). Δύο σύγχρονα θηλυκά ανθρωπόμορφα πουλιά, η Tuca και η φιλενάδα της η Bertie παθαίνουν υπαρξιακή κρίση στα 30 τους και την αντιμετωπίζουν τόσο άναρχα, τόσο έξυπνα και τόσο γλυκόπικρα.

Younger

Ανήκει στο genre της κωμωδίας, αλλά πότε στάθηκε αυτό εμπόδιο όταν έχεις να πεις κάτι πολύ σοβάρο; ίσα ίσα που όταν αυτά συνδυάζονται, πονάει πιο πολύ. Η  Liza Miller μια πολύ ικανή, εργατική και ταλαντούχα γυναίκα στα 40κάτι της παριστάνει την 26χρονη της για να πάρει τη δουλειά των ονείρων της. Τα επεισόδια φεύγουν γρήγορα (είναι 20λεπτα), ώσπου φτάνουμε στον 5ο κύκλο όπου οι σεναριογράφοι αποφασίζουν να κόψουν μερικά γελάκια και να δώσουν μια πιο σκληρή, επίκαιρη διάσταση στο ανάρμοστο ερωτικό πείραγμα στο χώρο εργασίας που για τους «ελαμωρέδες» είναι εντελώς «άκακο» κι αστείο, αλλά δεν είναι. Όλα αυτά κορυφώνονται στο επεισόδιο με τίτλο #LizaToo.