ROLE MODELS

H Jane Fonda μίλησε για το προνόμιο του να είναι κανείς λευκός και κάλεσε τους Αμερικανούς να ψηφίσουν σωστά

@2022 Arthur Mola Invision/AP Images

H Jane Fonda δεν είναι μια τυπική 82χρονη γυναίκα. Όχι μόνο επειδή είναι σταρ του σινεμά. Oύτε επειδή είναι μία γυναίκα που δείχνει να αψηφά πεισματικά το πέρασμα του χρόνου στην εξωτερική της εμφάνιση. Κυρίως επειδή δεν έχει κουραστεί να μάχεται για τα δικαιώματα όσων βρίσκονται σε αδύναμη θέση σε αυτόν τον πλανήτη. Δεν έχει κουραστεί να ασχολείται με τον ακτιβισμό, ούτε να συλλαμβάνεται. Το κάνει με στιλ και το κάνει με σθένος. Το κάνει ως μία γυναίκα που δεν σταμάτησε ποτέ να εκπαιδεύει τον εαυτό της στην ιστορία των κινημάτων τα οποία πρεσβεύει με τα λόγια της. Και το κάνει αναγνωρίζοντας ότι στο θέμα του ρατσισμού ίσως είναι το λευκό χρώμα στο δέρμα της που της επέτρεψε να έχει όλες τις ευκαιρίες στη ζωή της, να τη ζήσει όπως θα ήθελε. Πρωτίστως να ζήσει.

Η Jane Fonda είναι ένας βαθιά πνευματικός άνθρωπος. Είναι και μια δραστήρια γυναίκα. Μία γυναίκα που βλέπει τη χώρα της να βιώνει πρωτόγνωρες ταραχές από τη στιγμή που ο George Floyd έχασε τις αισθήσεις του και τη ζωή του κάτω από το γόνατο του λευκού αστυνομικού που τον δολοφονούσε επί 8 λεπτά και κάμποσα δευτερόλεπτα. Και είχε πολλά να πει για το θέμα του συστημικού ρατσισμού που αναδείχθηκε στην επικαιρότητα των ΗΠΑ και του κόσμου. Το έκανε μέσα από το site της αλλά και μέσα από την εμφάνισή της σε ενημερωτική εκπομπή του αμερικανικού CNN. Εκεί ήταν που μίλησε για το εκ γενετής πρόνομιο όλων των λευκών. Ένα τυχαίο προνόμιο που όμως παίζει τεράστια σημασία στη ζωή τους. Και καλό θα είναι να αναγνωρίζεται.

Η προνομιούχα, λευκή Jane Fonda

Ντυμένη με μαύρο ζιβάγκο και μαύρο μπερέ, το σύμβολο των Μαύρων Πανθήρων που υποστήριζε με σθένος στα ’70s, η Jane Fonda μίλησε στον παρουσιαστή Don Lemon. «Επειδή είμαστε λευκοί είχαμε πάντα προνόμια. Ακόμα και οι πιο φτωχοί από εμάς ήταν προνομιούχοι. Και πρέπει να το αναγνωρίσουμε. Πρέπει να καταλάβουμε τι είναι αυτό που κρατά τον ρατσισμό εδώ. Τις πολιτικές, την άρνηση παροχής υπηρεσιών σε κατοίκους συγκεκριμένων περιοχών, τις πολιτικές των τραπεζών, των στεγαστικών δανείων. Όλα αυτά τα πράγματα που κάνουν πραγματικά πολύ δύσκολο για τους μαύρους ανθρώπους το να ανελιχθούν», είπε χαρακτηριστικά η Jane Fonda.

«Οι πολιτικές πρέπει να αλλάξουν. Έπειτα οι λευκοί πρέπει να καταλάβουν την ιστορία του πώς οδηγηθήκαμε εδώ. Πρέπει να προσπαθήσουμε να αλλάξουμε μέσα μας. Πρέπει να γνωρίσουμε τους ανθρώπους της μαύρης κοινότητας και να αντιληφθούμε την πραγματικότητα στην οποία ζουν. Και πρέπει να το κάνουμε τώρα», συμπλήρωσε. Η Jane Fonda στα ’70s είχε υιοθετήσει άτυπα την κόρη δύο ακτιβιστών των Μαύρων Πανθήρων, τη Mary Luana Williams. Αργότερα εκείνη έγραψε την εμπειρία της ζωής της μαζί της στη βιογραφία “The Lost Daugther: A Memoir”.

«Οι λευκοί αρχίζουν και το πιάνουν»

«Νομίζω ότι αυτό που έχει σημασία είναι ότι όλο και περισσότεροι άνθρωποι, λευκοί άνθρωποι, αρχίζουν και το πιάνουν. Όταν ο Donald Trump εκλέχθηκε το τσιρότο τραβήχτηκε και οι άνθρωποι μπορούσαν να δουν καθαρά ότι ο ρατσισμός σε αυτή την χώρα ήταν πάντα εδώ. Αποκαλύφθηκε όμως με έναν νέο και πιο άμεσο τρόπο σε εμάς και ενισχύθηκε από την παρούσα ηγεσία. Νομίζω ότι πολλοί άνθρωποι το κατάλαβαν. Και ίσως σαν εμένα να κατάλαβαν ότι δεν αντιλαμβάνονταν αρκετά την ιστορία του ρατσισμού, της δουλειάς, της ανοικοδόμησης, των νόμων του Jim Crow, το νέο Jim Crow» είπε στη συνέχεια. Όπως αποκάλυψε, τα τελευταία τρία χρόνια έχει αρχίσει να μελετά όλο και περισσότερα πράγματα για να καταλάβει.

Η ιστορία του ρατσισμού από την Jane Fonda

Στο site της η Jane Fonda εντρύφυσσε στο θέμα της ιστορίας του ρατσισμού στις ΗΠΑ. Μίλησε για τον τρόπο που η ίδια βιώνει τη δολοφονία του George Floyd. Ανέλυσε το πώς οι ζωές των μαύρων και των λευκών Αμερικανών διαφέρουν πολύ αισθητά και ουσιαστικά ακόμα και εν έτει 2020.

«Η καρδιά μου ραγίζει για ό, τι συμβαίνει, για τον πόνο, τη θλίψη και την οργή που προκλήθηκε από τη δολοφονία του George Floyd, και νιώθω την οικογένειά του. Ζητώ από τους ανθρώπους που το διαβάζουν να καταλάβουν ότι η δολοφονία του είναι ένας αγώνας απέναντι στο στεγνό ρατσισμό», λέει αρχικά η Jane Fonda. «Προφανώς, ο George Floyd είχε προσπαθήσει να αγοράσει τσιγάρα με πλαστό λογαριασμό όταν κλήθηκαν αστυνομικοί. Εν τω μεταξύ, η γερουσιαστής Kelly Loeffler (R-GA) ερευνήθηκε για ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με τον COVID -19. Αλλά ο σύζυγός της έδωσε 1 εκατομμύριο δολάρια σε ένα Trump PAC και το Υπουργείο Δικαιοσύνης διέκοψε την έρευνα. Φανταστείτε ότι είστε μαύροι και βιώστε το γεγονός σαν να είναι πραγματικότητά σας», σημειώνει στη συνέχεια.

«Εκατοντάδες μαύρων ανδρών και αγοριών και γυναικών έχουν δολοφονηθεί από τα χέρια αστυνομικών που ποτέ δεν αντιμετώπισαν συνέπειες για τις πράξεις τους. Προσθέστε το αυτό στις δεκαετίες κατά τις οποίες μαύροι φυλακίζονται για πράγματα για τα οποία ποτέ δεν έχουν διωχθεί οι λευκοί – όπως η κατοχή μιας ουγγιάς μαριχουάνας ή το να κρατούν το κινητό τους με λάθος τρόπο – . Αυτό είναι ο νέος Jim Crow που προστίθεται στον αιώνα κατά τον οποίο ισχύουν οι παλιοί νόμοι του Jim Crow, σύμφωνα με τους οποίους μαύροι συνελήφθησαν για ψευδή εκγλήματα για να δουλψουν καταναγκαστικά σε εργοστάσια και ορυχεία υπό απίστευτα βάναυσες και απάνθρωπες συνθήκες και οι Μαύροι στερήθηκαν οποιαδήποτε δικαιώματα. Και αυτό ήταν μετά την παράνομη δουλεία. Προσθέστε όλα αυτά στους αιώνες που οι Μαύροι δεν θεωρούνταν άνθρωποι, πουλήθηκαν σαν ζώα – ξυλοκοπήθηκαν, βασανίστηκαν, βιάστηκαν, ευνουχίστηκαν» γράφει η Jane Fonda.

«Πρέπει να ψηφίσουμε και να διασφαλίσουμε ότι όλοι όσοι γνωρίζουμε σχεδιάζουν να ψηφίσουν»

«Αν οι λευκοί είχαν υποβληθεί σε αυτή την ιστορία ανείπωτης βίας τότε θα έκαιγαν πράγματα ή θα δρούσαν και χειρότερα», τονίζει η Jane Fonda. «Τούτου λεχθέντος, υπάρχουν στοιχεία ότι η πλειοψηφία των Αφρικανών Αμερικανών στη Μινεάπολη διαμαρτύρονται ειρηνικά και ότι δεξιοί ταραχοποιοί έχουν εμπλακεί σκόπιμα σε βία προκειμένου να δικαιολογήσουν την αστυνομική βία – το είδος, στο οποίο αναφέρεται ο Trump όταν λέει, “Εάν υπάρχουν λεηλασίες, θα υπάρξουν πυροβολισμοί”. Διάβασα ότι ο αξιωματικός που σκότωσε τον George Floyd, πιέζοντας τον με το γόνατο στο λαιμό είχε 18 προηγούμενα περιστατικά βίας εναντίον μαύρων ανθρώπων. Οι αστυνομικές δυνάμεις σε ολόκληρη τη χώρα πρέπει να απαλλαγούν από ανθρώπους που επιδεικνύουν ρατσισμό και βία» σημειώνει. Αναφερόμενη ξανά στις πολιτικές που πρέπει να αλλάξουν καλεί τους Αμερικανούς να ψηφίσουν σωστά από εδώ και στο εξής.

«Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να ψηφίσουμε –καθένας από εμάς– και να διασφαλίσουμε ότι όλοι όσοι γνωρίζουμε σχεδιάζουν να ψηφίσουν. Και, εάν είναι απαραίτητο, να είμαστε προετοιμασμένοι να βοηθήσουμε εκείνους που δεν έχουν την ικανότητα να μεταφερθούν στις κάλπες ή δεν γνωρίζουν ανάγνωση. Εάν οι Αφροαμερικανοί δεν μπορούν να ψηφίσουν επειδή δεν διαθέτουν γραμματόσημα για να στείλουν ψηφοδέλτια – ο νέος φόρος δημοσκοπήσεων – φέρτε τους γραμματόσημα ή οτιδήποτε άλλο μπορείτε να κάνετε για να ξεπεράσετε τα εμπόδια που έχουν δημιουργηθεί και αποτρέπουν την πραγματική δημοκρατία», συμπληρώνει. Στο τέλος καλεί τους πάντες να αυτομορφωθούν για το θέμα του ρατισμού. Ιδιαίτερα τους λευκούς Αμερικανούς για να κατανοήσουν ποια είναι η «κληρονομικά του ρατσισμού» που κουβαλούν.

«Η ειρήνη δεν μπορεί να περιμένει ώστε όλοι οι λευκοί Αμερικανοί να ξεφορτωθούν τον ρατσισμό από μέσα τους. Οπότε σας παρακαλώ καταψηφίστε τους φανατικούς και τους ρατσιστές. Και φροντίστε να τους αντικαταστήσετε με ανθρώπους που κάνουν την κατάλλη δουλειά», κατέληξε η Jane Fonda. Κι αν έψαχνες παραδείγματα για το τι θέλεις να γίνεις όταν μεγαλώσεις, γίνε η Jane Fonda.