ROLE MODELS

Jane Campion: To #MeToo ήταν σαν το τέλος του apartheid για τις γυναίκες

@2021 Domenico Stinellis/AP Images

Μετά από μία δεκαετία η σκηνοθέτης Jane Campion επιστρέφει στις ταινίες και παρουσιάζει το δράμα, The Power of the Dog, στο Φεστιβάλ Βενετίας. Μαζί με τις ταινίες της επιστρέφει και το λαμπρό μυαλό της.

Η Jane Campion μίλησε πριν την πρεμιέρα της ταινίας της για την αισιοδοξία της για τον ρόλο των γυναικών στην κινηματογραφική βιομηχανία και είπε μία φράση που θα μας μείνει σίγουρα αλησμόνητη. «Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι όταν συνέβη το κίνημα #MeToo ένιωσα τον καιρό να αλλάζει. Ήταν σαν την πτώση του τοίχους του Βερολίνου ή σαν το τέλος του apartheid για τις γυναίκες».

(Μια απαραίτητη παρένθεση. Το apartheid ήταν η πολιτική των λευκών ανθρώπων που καθόριζε και επέβαλλε τη διάκριση των ομάδων ανθρώπων σε ένα κράτος βάσει φυλετικών κριτηρίων. Είναι δηλαδή ο φυλετικός διαχωρισμός που είχε επιβληθεί από την εποχή της αποκιοκρατίας στη Νότια Αφρική και έληξε το 1994).

Η Jane Campion που μέχρι φέτος ήταν η μόνη γυναίκα που έχει κερδίσει τον Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ των Καννών (με την ταινία της, The Piano το 1993), είπε ότι ενθουσιάστηκε με τις νίκες της Chloé Zhao στα Όσκαρ με τον Nomadland αλλά και αυτή της Julia Ducournau με το Titane στις Κάννες τον Ιούλιου του 2021.

@2021 Domenico Stinellis/AP Images

«Τα κορίτσια τα πάνε πολύ καλά. Αλλά γνωρίζω ότι ακόμα οι στατιστικές δεν μας ευνοούν», σημείωσε σχετικά η Jane Campion. Η ταινία της, The Power of the Dog, είναι η πρώτη της μετά το Bright Star του 2009. Είναι βασισμένη στο γουέστερν μυθιστόρημα του Thomas Savage και στο επίκεντρό της είναι ένας βίαιος ιδιοκτήτης φάρμας που ξεσπά τον θυμό του στη νέα σύζυγο και τον γιο του αδερφού του. Το πρωταγωνιστικό cast αποτελείται από τους Benedict Cumberbatch, Kirsten Dunst, Kodi Smith – McPhee και Jesse Plemons.

Η σκηνοθέτης Jane Campion ακόμα και σε μία εποχή που κάτι τέτοιο δεν ήταν συνηθισμένο για τις γυναίκες δημιουργούς επέλεγε να πει τις δικές της ιστορίες. Κι έχει καταφέρει να αφήσει την παρακαταθήκη της με ταινίες φεμινιστικού περιεχομένου που έχουν ρίξει φως στις πατριαρχικές κοινωνίες από τον 19ο αιώνα μέχρι σήμερα. Από την ταινία Sweetie, που αναφερόταν στο στίγμα της ψυχικής ασθένειας, μέχρι το The Piano και την γυναικεία σεξουαλικότητα και τους αναγκαστικούς γάμους, το Portrait of A Lady και την ανάγκη για ανεξαρτησία ως το Bright Star και την πολυπλοκότητα των σχέσεων μεταξύ ανδρών και γυναικών, η Jane Campion πάντα έβαζε τη γυναίκα στο επίκεντρο. Ο φεμινισμός στο έργο της Jane Campion εκφράστηκε ακόμα περισσότερο στη σειρά Top Lake την οποία δημιούργησε. Εκεί η κεντρική ηρωίδα Robin Griffith χρειάστηκε να αντιμετωπίσει τον μισογυνισμό και ένα πατριαρχικά δομημένο σύστημα σε κάθε της βήμα.

«Ένα από τα πράγματα που μαθαίνουμε από τις ταινίες που σκηνοθετούν άνδρες είναι πώς είναι η “φανταστική γυναίκα”. Αυτό που μαθαίνουμε από ταινίες σκηνοθετημένες από γυναίκες είναι πώς είναι οι πραγματικές γυναίκες. Δεν πιστεύω ότι οι άνδρες βλέπουν τα πράγματα λάθος και οι γυναίκες σωστά, απλά ότι τα βλέπουμε διαφορετικά», έχει πει η ίδια. Και στις δικές της ταινίες κάπου θα αναγνωρίσεις τον εαυτό σου. Αν και στη νέα της ταινία ο πρωταγωνιστής είναι ξεκάθαρα άνδρας.

Ο πρωταγωνιστής της ταινίας, Benedict Cumberbatch, μίλησε επίσης στη Βενετία για τον θυμό του ήρωα που υποδύεται και τόνισε ότι προέρχεται από το κοινωνικό περιβάλλον και τη συγκυρία στην οποία ζούσε (η ιστορία διαδραματίζεται στη Montana το 1925). Σε ό,τι αφορά το θέμα της τοξικής αρρενοπώτητας, όπως είπε: «Το να προσπαθήσεις να την καταλάβεις και να την αναγνωρίσεις είναι ο μόνος τρόπος να την αλλάξεις».

Jane Campion Με τους πρωταγωνιστές της νέας ταινίας της, Benedict Cumberbatch και Kirsten Dunst. / @2021 Joel C Ryan/Invision/AP Images
Με τους πρωταγωνιστές της νέας ταινίας της, Benedict Cumberbatch και Kirsten Dunst.

«Είναι ένα ζήτημα που πρέπει να μας απασχολήσει και να το καταπολεμήσουμε αλλά επίσης πρέπει να γίνει κατανοητό. Δεν έχει να κάνει μόνο με το να κλειδώσεις το τέρας και να πετάξεις το κλειδί. Αλλιώς συνέχεια θα ανακυκλώνεται», επεσήμανε. Η ταινία γυρίστηκε στην πατρίδα της Jane Campion, τη Νέα Ζηλανδία.