ΦΕΣΤΙΒΑΛ

Ανταπόκριση από Φεστιβάλ Βενετίας: Δίπλα στον Pedro Almodóvar η Penelope Cruz νιώθει το πιο τυχερό κορίτσι του κόσμου

@2021 Joel C Ryan/Invision/AP

Λίγο αφού προκάλεσε ένα μίνι σκάνδαλο λόγω μιας παράλογης -και ευτυχώς προσωρινής- λογοκρισίας που υπέστη στο Instagram η αφίσα της ταινίας, το νέο φιλμ του Pedro Almodóvar έκανε πρεμιέρα ανοίγοντας το φετινό, 78ο Φεστιβάλ Βενετίας.

Το Φεστιβάλ επιστρέφει φέτος δυναμικά γεμάτο αστέρες και μεγάλους τίτλους ύστερα από την σχετικά χαμηλών τόνων περσινή εκδοχή του (που και πάλι βέβαια, έβγαλε το περσινό Οσκαρικό νικητή, Nomadland), και τον χορό ανοίγει ο Almodóvar μαζί με τη μούσα του, Penelope Cruz.

Στις Παράλληλες Μητέρες η Cruz παίζει μια από τις δύο μητέρες του τίτλου, δύο γυναίκες που συναντιούνται για πρώτη φορά στο μαιευτήριο λίγο πριν γεννήσουν σχεδόν ταυτόχρονα- και πολύ πριν διαπιστώσουν πως η μοίρα πρόκειται να τους παίξει ένα απίστευτο παιχνίδι.
Σύμφωνα με την ίδια, η ταινία ήταν «ένα δυσβάσταχτο ταξίδι, ένα δώρο. Ήταν τιμή μου να είμαι μέρος ενός τόσο σημαντικού πράγματος».

Φυσικά δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό. Η βραβευμένη με Όσκαρ ηθοποιός συνεργάζεται για 8η φορά με τον Pedro Almodóvar, ενώ παραδέχεται πως ήταν κι ο λόγος που ήθελε να γίνει ηθοποιός. «Στα 16 μου είδα το Δέσε Με, βγήκα από το σινεμά και αποφάσισα να ψάξω για ατζέντη και να προσπαθήσω να δουλέψω ως ηθοποιός, ελπίζοντας μια μέρα να δουλέψω μαζί του».

Το όνειρό της έγινε πραγματικότητα και με το παραπάνω, έχοντας πια δουλέψει μαζί του σε 8 ταινίες, ανάμεσά τους το Volver και οι Ραγισμένες Αγκαλιές. «Νιώθω το πιο τυχερό κορίτσι του κόσμου, δουλεύοντας μαζί του για τόσα πολλά χρόνια. Μου έχει δώσει τόσες πολλές ευκαιρίες, τόσους πολλούς χαρακτήρες που είναι διαφορετικοί μεταξύ τους αλλά και διαφορετικοί από εμένα», είπε η Cruz.

«Καταλαβαινόμαστε, μιλάμε την ίδια γλώσσα», εξηγεί ο Almodóvar. «Είμαι ένας πολύ απαιτητικός σκηνοθέτης και εκείνη μου δίνει ό,τι της ζητάω. Είναι πολύ όμορφη, αλλά επίσης με εμπιστεύεται απόλυτα, κι αυτό σε κάνει γενναίο». Εκείνη τον χαρακτηρίζει ως «το δίχτυ ασφαλείας μου. Μπορεί να μου ζητήσει να κάνω κάτι που με φοβίζει πραγματικά, αλλά ξέρω ότι θα είναι εκεί για μένα».

Σύμφωνα με την Cruz, ο Pedro Almodóvar, βοηθά τους ηθοποιούς για μήνες πριν καν ξεκινήσουν τα γυρίσματα ώστε μαζί να μπορέσουν να χτίσουν τους χαρακτήρες τους εκ του μηδενός, κάτι πάρα πολύ σημαντικό σε κάτι τόσο απαιτητικό όσο ο ρόλος τις στις Παράλληλες Μητέρες. Όταν διάβασε το σενάριο παραδέχτηκε πως «Είναι ένας πολύ δύσκολος χαρακτήρας», μια μητέρα κάθε άλλο παρά τέλεια, που όμως λατρεύει ένα παιδί με το οποίο η σχέση τους δεν είναι αυτή που φαίνεται. «Είναι ένας από τους πιο δύσκολους χαρακτήρες που έχω ερμηνεύσει. Αλλά ποτέ δεν ένιωσα πως ήμουν μόνη».

Pedro Almodóvar: «Αυτή τη στιγμή με ενδιαφέρουν πολύ οι μητέρες που δεν είναι τέλειες»

Από την πλευρά του, ο Pedro Almodóvar λέει πως «αυτή τη στιγμή, με ενδιαφέρουν πολύ οι μητέρες που δεν είναι τέλειες, μητέρες που βιώνουν περίπλοκες καταστάσεις, που υποφέρουν. Οι μητέρες που έχω αποτυπώσει στις προηγούμενες ταινίες μου ήταν όλες διαφορετικές, και εμπνευσμένες από τις δυναμικές γυναίκες που έχω γνωρίσει στη ζωή μου».
Οι Παράλληλες Μητέρες είναι η ταινία έναρξης της φετινής Βενετίας, σε ένα Διαγωνιστικό όπου 5 από τις 21 ταινίες είναι γυρισμένες από γυναίκες. Το περσινό Χρυσό Λιοντάρι κέρδιζε η Chloe Zhao για το μετέπειτα οσκαρικό “Nomadland”, ενώ φέτος μεταξύ άλλων διαγωνίζονται η Maggie Gyllenhaal (για το γυρισμένο στην Ελλάδα Lost Daughter) και η Jane Campion (Top of the Lake, Μαθήματα Πιάνου) στην πρώτη της ταινία μετά από 12 χρόνια.