JAMEELA JAMIL

Jameela Jamil: Μίλησε για την αρνητική επιρροή των φίλτρων και των social media στη γυναικεία αυτοπεποίθηση και τη διαφορετικότητα

ⓒ 2021 Willy Sanjuan/Associated Press

Στις περισσότερες περιπτώσεις, το μέγεθος του προβλήματος που δημιουργούν τα φίλτρα στα social media και κυρίως στην πλατφόρμα του Instagram υποτιμάται σημαντικά ή δεν εντοπίζεται καν. Ωστόσο, αποτελεί κοινή παραδοχή, πλέον, ότι τα κάθε είδους φίλτρα, όχι μόνο προωθούν ένα ιδιαίτερο είδος ναρκισισμού, αλλά έχουν τη δύναμη να διαμορφώνουν και να επιτάσσουν ασυνείδητα οριοθετημένα πρότυπα ομορφιάς. Πρότυπα που δημιουργούν με τη σειρά τους ανασφάλειες. Και η Jameela Jamil είναι εδώ για να προωθήσει το δικό της μήνυμα υπέρ της διαφορετικότητας.

Η Jameela Jamil μίλησε στο Harper’s Bazaar και παρότρυνε τις γυναίκες να αγαπήσουν τον εαυτό τους ως έχει, μέσα από καθημερινές πράξεις φροντίδας. Μεταξύ άλλων, η ηθοποιός, μοντέλο και ακτιβίστρια αναφέρθηκε στην αρνητική επιρροή των φίλτρων και της επεξεργασίας των φωτογραφιών. Επιρροή που κυρίως εντοπίζεται στην ιδέα που πλάθουμε για τον εαυτό μας και την εμφάνισή μας ως γυναίκες.

Jameela Jamil: «Μπαίνεις στο Instagram και όλοι θέλουν να έχουν πρόσωπο που μοιάζει με κούκλα»

«Πιστεύω πως η επεξεργασία των φωτογραφιών είναι τεράστιο θέμα. Δεν είναι κάτι που συμβαίνει μόνο σε διαφημίσεις και περιοδικά, που ήταν ήδη πολύ τοξικό. Πλέον το κάνουν όλοι λόγω των editing apps.

Όλοι έχουν μία τέτοια εφαρμογή και έχουμε ξεχάσει πλέον πώς μοιάζει πραγματικά το δέρμα, πώς μοιάζουν οι γλουτοί. Μπαίνεις στο Instagram και όλοι θέλουν να έχουν πρόσωπο που μοιάζει με κούκλα, μικροσκοπική μύτη, τεράστια χείλη, μεγάλα μάτια. Υποτιμάται η βλάβη που προκαλεί η επεξεργασία φωτογραφιών» ανέφερε χαρακτηριστικά η Jameela Jamil.

Η Jameela Jamil, αναφέρθηκε, μάλιστα, στις φυλετικές διακρίσεις που μαστίζουν συθέμελα την κοινωνία και έχουν την τάση να διογκώνονται στα social media. «Κανείς δεν αποδέχεται τους ανθρώπους από διαφορετικές φυλές. Ωστόσο, όλοι θέλουν να αποκτήσουν μερικά εξωτερικά χαρακτηριστικά από αυτές. Κάτι που γίνεται μέσα από την επεξεργασία και τα φίλτρα στις φωτογραφίες» εξήγησε η ακτιβίστρια.

Φυσικά, ο πυρήνας του προβλήματος θα καταστραφεί με όπλο την εκπαίδευση που ήδη ξεκινάει από την παιδική ηλικία. «Χρειάζεται να διδάξουμε στα παιδιά τι πραγματικά είναι αυτές οι εφαρμογές επεξεργασίας των φωτογραφιών. Πόσο διαφορετικό από την πραγματικότητα είναι ό,τι βλέπουν.

Πόσο κακό για την αυτοπεποίθηση και την ψυχική τους υγεία είναι αυτό» δήλωσε στο τέλος η Jameela Jamil που πιστεύει πως η πρόωρη εκπαίδευση των μικρών παιδιών είναι το βασικό θεμέλιο της αποδοχής και της αγάπης του αυθεντικού εαυτού τους. Αλλά και των υπόλοιπων.