ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ

Η Μαίρη Συνατσάκη δείχνει τον εαυτό της με και χωρίς φίλτρα τιμώντας τις γυναίκες με τον δικό της τρόπο

Instagram.com/mairiboo

Σε έναν ανδροκρατούμενο κόσμο, η ισότητα των φύλων είναι υπόθεση που μας αφορά όλες κι όλους. Και η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας είναι μία μέρα αρκετά σημαντική προς αυτήν την κατεύθυνση. Μία μέρα για να μας υπενθυμίζει τα αυτονόητα. Μία μέρα που αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία εν μέσω πανδημίας, η οποία σε πολλές περιπτώσεις αποδείχθηκε επιζήμια για το γυναικείο φύλο.

Αρκετοί είναι αυτοί, λοιπόν, που σήμερα τιμούν την προσφορά, τα κατορθώματα, τους αγώνες και τα δεινά του γυναικείου φύλου πάνω σε αυτόν τον κόσμο. Και η Μαίρη Συνατσάκη, η οποία ως γυναίκα έχει δώσει τον δικό της προσωπικό αγώνα, βρίσκεται ανάμεσά τους. Με μία εύστοχη ανάρτηση στον προσωπικό της λογαριασμό στο Instagram τίμησε με τον δικό της μοναδικό τρόπο τον εαυτό της. Αλλά και όλες τις γυναίκες.

Η φιλτραρισμένη και αφιλτράριστη Μαίρη Συνατσάκη έχει έναν σκοπό

Χρησιμοποιώντας ένα φίλτρο, που έχει γίνει γνωστό στους κύκλους του Instagram, η Μαίρη Συνατσάκη αγκάλιασε όλες τις ανασφάλειες των γυναικών. Ανασφάλειες που έχουν τις καταβολές τους σε κοινωνικές παθογένειες και θέλουν τη γυναίκα εξωτερικά αψεγάδιαστη. Η συγκεκριμένη φωτογραφία, λοιπόν, έχει «κοπεί» στα δυο. Η μία πλευρά, δείχνει τον εαυτό της φτιαγμένο και μακιγιαρισμένο και η άλλη πλευρά δείχνει τον φυσικό, τον πραγματικό της εαυτό, χωρίς προσθήκες φίλτρων και makeup.

Μία εικόνα χίλιες λέξεις, λένε. Και η φωτογραφία συνοδεύτηκε από λόγια συμβολικά. Λόγια που κρύβουν μία τεράστια δύναμη μέσα τους και αποκαλύπτουν πικρές αλήθειες. «Πιο πολλή αλήθεια για τις γυναίκες. Λιγότερη πίεση να ταιριάξουν σε μικρά κουτάκια που εξυπηρετούσαν για αιώνες την κοινωνία. Περισσότερη ελευθερία. Περισσότερη συμπόνια. Πιο πολύ οι εαυτές μας. Πιο πολύ μαζί. Όλες μας μαζί. Σας αγαπάω γυναίκες και σας ευγνωμονώ για τους δρόμους που ανοίγετε για εμένα» έγραψε χαρακτηριστικά στην περιγραφή της φωτογραφίας η Μαίρη Συνατσάκη.

«Ο φεμινισμός δεν είναι ένα επιθετικό κίνημα εναντίον των ανδρών»

«Θα ήθελα να υπάρχει πολύ περισσότερο στις κουβέντες μας το “μαζί”. Το πώς άντρες και γυναίκες ισότιμα μπορούμε να μπούμε σε έναν αγώνα που έχει να κάνει περισσότερο με τον άνθρωπο και όχι τόσο με το φύλο. Οι ισορροπίες είναι πολύ λεπτές και σε συζητήσεις με άντρες φίλους μου πάντα προσπαθώ να εξηγήσω με τον καλύτερο δυνατό τρόπο ότι ο φεμινισμός δεν είναι ένα επιθετικό κίνημα εναντίον τους. Ότι οι γυναίκες ακόμα χρειάζεται να παλεύουν για την ισότητα. Όχι τόσο στον Δυτικό κόσμο, αλλά κυρίως σε χώρες της Ανατολής όπου ακόμη ισχύουν απάνθρωποι νόμοι, που ξεπερνούν κατά πολύ τα όρια του σεξισμού και του μισογυνισμού».

«Γι’ αυτό είναι αναγκαίο να παλεύουμε ακόμα. Όχι για να εναντιωθούμε απέναντι στους άντρες, αλλά για να προσπαθήσουμε να κάνουμε νόρμα κάτι που θα έπρεπε από πάντα να ισχύει. Ότι είμαστε όλοι μαζί. Ενωμένοι. Ισότιμοι. Άνθρωποι» είχε δηλώσει η Μαίρη Συνατσάκη τον προηγούμενο Μάρτιο στο Elle.