WOMEN TODAY

Η J.K. Rowling μόλις υπερασπίστηκε τις γυναίκες με τον πιο ρατσιστικό τρόπο

AP Photo Christophe Ena

Πόλεμος ξέσπασε στο Χόγκουαρτς. Η δημιουργός του Harry Potter, J.K. Rowling, προκάλεσε την αντίδραση της LGBTQ κοινότητας για τον τρόπο που αντιμετώπισε ένα άρθρο το οποίο αναφέρεται «στα άτομα που έχουν περίοδο». Τα tweets της δήλωσαν ανοιχτά τον τρόπο που σκέφτεται για τους ανθρώπους που δεν γεννήθηκαν γυναίκες, αλλά νιώθουν και υπάρχουν σαν γυναίκες καθώς και όλες τις αντίστροφες περιπτώσεις. Η J.K. έγραψε πράγματα όχι τόσο μαγικά για τα transgender άτομα. Για την ακρίβεια, η στάση της ήταν ισοπεδωτική και απογοητευτική. Ανάμεσα σε εκείνους που της απάντησαν ευθέως είναι και ο Daniel Radcliffe.

Οι λέξεις της J.K. Rowling που πυροδότησαν αντιδράσεις

Η Βρετανίδα συγγραφέας διαχώρισε πλήρως τη θέση της από ένα άρθρο με τίτλο «Δημιουργώντας ένα πιο ισότιμο μετα- Covid 19 κόσμο για τα άτομα που έχουν περίοδο». Η εν λόγω δημοσίευση εστιάζει στο δικαίωμα των ατόμων στην ασφαλή πρόσβαση σε προϊόντα περιόδου, σε νερό, σαπούνι και ιδιωτικές τουαλέτες σε συνθήκες lockdown. «Υπολογίζεται πως 1.8 δις κορίτσια, γυναίκες και non binary gender άτομα έχουν έμμηνο ρύση και αυτό δεν έχει σταματήσει λόγω πανδημίας», επισημαίνουν οι συντάκτες του άρθρου, οι οποίοι ορθά επέλεξαν να αναφερθούν σε όλα τα άτομα που έχουν περίοδο, χωρίς να παίρνουν ως δεδομένο πως πρόκειται «αυστηρά» για εκείνα που θέλουν να δείχνουν γυναίκες . Στην εξίσωση επιβάλλεται να υπάρχει χώρος και για το κάθε άτομο που δεν θέλει να ορίζεται από το φύλο με το οποίο γεννήθηκε.

Η τοποθέτηση προκάλεσε την αντίδραση της Rowling, η οποία, την ώρα που ο κόσμος καίγεται μαχόμενος κατά των συστημικών διακρίσεων, έκρινε πως το timing είναι ok ώστε να χλευάσει δημόσια τη φράση “people who menstruate” («άνθρωποι που έχουν περίοδο» και να υπερασπιστεί τις γυναίκες με έναν τρόπο στρεβλό και υπόγεια ρατσιστικό. Η τοποθέτησή της ήρθε μέσα από τον λογαριασμό της στο Twitter, ένα account με 14,5 εκατομμύρια followers. «”Ατομα που έχουν περίοδο. Είμαι σίγουρη ότι υπήρχε μια λέξη για αυτούς τους ανθρώπους. Ας με βοηθήσει κάποιος. Wumben? Wimpund? Woomud?».

Η Rowling υπονοεί ότι η χαμένη λέξη είναι το “Women”, διαγράφοντας έτσι από τη λίστα της τα άτομα που δεν συμμορφώνονται και δεν κατηγοριοποιούνται με βάση το φύλο τους, όπως είναι οι non binary. Κι ας έχουν εξίσου δικαίωμα στην ασφαλή και υγιεινή περίοδο.

Η στάση της J.K. Rowling έφερε ποταμό αντίδρασης στο Twitter. O αντίκτυπος ήταν άμεσος και σφοδρός, όπως συμβαίνει πάντα σε τέτοιες περιπτώσεις. Πολλοί δήλωσαν σοκαρισμένοι από τις πεποιθήσεις της Rowling, η οποία μάλιστα το 2014 είχε υπερασπιστεί τον γκέι ήρωα του βιβλίου της, Albus Dumbledore προσάπτοντας ομοφοβία σε follower της. Αυτή τη φορά, οι απόψεις της κινούνται παράλληλα με αυτές που τότε επέκρινε. Η συγγραφέας απάντησε στα σχόλια με ένα ακόμα tweet:

Η J.K. Rowling υπερασπίστηκε τις γυναίκες με τον πιο λάθος τρόπο

«Αν το φύλο δεν είναι αληθινό, δεν υπάρχει έλξη με άτομο του ίδιου φύλου. Αν το φύλο δεν είναι αληθινό, η ζώσα πραγματικότητα των γυναικών παγκοσμίως διαγράφεται. Γνωρίζω και αγαπώ τα trans άτομα, αλλά σβήνοντας την έννοια του φύλου, αφαιρούν την ικανότητα από πολλούς να συζητούν ουσιαστικά τη ζωή τους. Δεν είναι μίσος να λες την αλήθεια» έγραψε ανυποχώρητα η Rowling, ρίχνοντας με τον τρόπο της κι άλλο λάδι στη φωτιά. Κάποια στιγμή κατάλαβε πως η αντίδραση ήταν μεγάλη και τα όσα έλεγε όχι και τόσο αποδεκτά, οπότε συμπλήρωσε την τοποθέτησή της με ένα ακόμα tweet σε ένα υποτιθέμενο πιο διαλλακτικό ύφος: «Σέβομαι το δικαίωμα της κάθε trans να ζήσει τη ζωή της με όποιο τρόπο νιώθει αυθεντικά και άνετα. Θα διαδήλωνα μαζί σας αν γίνονταν διακρίσεις εις βάρος σας για το ότι είστε trans. Ταυτόχρονα, η ζωή μου έχει διαμορφωθεί από το γεγονός ότι είμαι γυναίκα. Δεν πιστεύω ότι είναι μισητό να το λέω».

Φυσικά τα λεγόμενα της Rowling για ακόμα μια φορά είναι εντελώς εκτός τόπου και χρόνου. Έρευνες αναφέρουν πως οι trans είναι 3.7 φορές πιο πιθανόν να δεχτούν αστυνομική βία από έναν μέσο άνθρωπο. Φυσικά δεν περιμέναμε κάποια έρευνα να επιβεβαιώσει ότι τα διεμφυλικά άτομα τοποθετούνται στο περιθώριο και βιώνουν το κοινωνικό μίσος , όσο κι αν η Rowling τα υπερασπίζεται υποκριτικά με αυτό το «αν γίνονταν διακρίσεις εις βάρος σας». Το να κάνεις διαχωρισμούς στις διακρίσεις είναι απόλυτη μορφή ρατσισμού η οποία σε καμία περίπτωση δεν υπερασπίζεται τις γυναίκες και κανέναν απολύτως. Τοποθετήσεις σε στιλ «θάνατός σου η ζωή μου» δεν χωρούν στα ανθρώπινα δικαιώματα. Και κάπου εδώ να πούμε πως το 2018 η Rowling είχε αποκαλέσει τους trans «άντρες με φουστάνια» και πως γενικότερα η στάση της είναι ο ορισμός του transphobia.

H πληρωμένη απάντηση ήρθε (και) από τον ίδιο τον Harry Potter

O Daniel Radcliffe δεν είναι καθόλου περήφανος για την J.K. Rowling και τα όσα δηλώνει για τους transgender και τους nonbinary. Ο ηθοποιός που έγινε διάσημος μέσα από τον Harry Potter, με επιστολή του μέσω του The Trevor Project (οργάνωση για τα δικαιώματα και την ασφάλεια των νεαρών Queer) τοποθετήθηκε εκτενώς κι αν θες μια φράση που να συμπυκνώνει αυτά που είπε, κρατά την παρακάτω: «Οι transgender γυναίκες είναι γυναίκες».  Ο Radcliffe που αν είχαμε καπέλο μάγου θα του το βγάζαμε, πριν εκφράσει με στοιχεία την άποψή του, ξεκαθάρισε πως «αυτός δεν είναι ένας καυγάς ανάμεσα σε μένα και την J.K. Rowling, δεν πρόκειται για αυτό, γιατί δεν είναι αυτό το σημαντικό σ’ αυτή την υπόθεση». Αφού αναγνώρισε πως «η Jo του άλλαξε τη ζωή», συνέχισε χωρίς αγκυλώσεις δηλώνοντας πως «το 78% των trans και των nonbinary νέων υφίστανται διακρίσεις λόγω της ταυτότητας του φύλου τους. «Είναι ξεκάθαρο ότι πρέπει να κάνουμε ακόμα περισσότερα γι’ αυτούς, αντί να τους βλάπτουμε».

Ο Radcliffe είπε πολλά και χρήσιμα και έκλεισε την επιστολή τους ζητώντας συγγνώμη (για λογαριασμό της Rowling) «προς όλους τους ανθρώπους που τώρα αισθάνονται ότι η εμπειρία τους από τα βιβλία έχει αμαυρωθεί ή μειωθεί, για τον πόνο που αυτά τα σχόλια σας προκάλεσαν», μπας και με αυτόν τον τρόπο σώσει τουλάχιστον την υπόληψη του Harry Potter. Για την J.K. Rowling, η κατάσταση σώζεται μόνο με μαγικά.