PROFILE

Ιρίνα Καραμάνος: Η ελληνικής καταγωγής σύντροφος του προέδρου της Χιλής αρνείται να γίνει πρώτη κυρία

Instagram.com/gabrielboric

Η Ιρίνα Καραμάνος είναι η σύντροφος του νέου προέδρου της Χιλής, Gabriel Boric που εξελέγη στο ανώτερο αξίωμα της χώρας του στις 19 Δεκεμβρίου. Είναι ταυτόχρονα και πολλά περισσότερα από αυτό.

Ο Gabriel Boric υπόσχεται ότι θα αλλάξει όλα όσα δεν λειτουργούν στην χώρα του και βγήκε πρόεδρος με σύνθημα «επιδοκιμάζω την αξιοπρέπεια». Στο πλευρό του, εδώ κι 3 χρόνια μία γυναίκα με ενεργό ρόλο στο κόμμα του, Apruebo Dignidad, η ελληνικής καταγωγής Ιρίνα Καραμάνος. Ήδη πριν την εκλογή του, η Ιρίνα που είναι επικεφαλής του φεμινιστικού τομέα του κόμματος, δήλωνε ότι ο τίτλος της πρώτης κυρίας, που στο μυαλό μας είναι συνδεδεμένος με τις συζύγους των προέδρων των ΗΠΑ κατά κύριο λόγο, είναι απαρχαιωμένος.

Η Ιρίνα Καραμάνος θέλει να παλέψει για μία κοινωνία ισότητας

Στα 32 της χρόνια, η Ιρίνα Καραμάνος είναι αποφασισμένη να συνδράμει στις κοινωνικές αλλαγές που απαιτούν οι γυναίκες στη Χιλή.

«Δεν υπάρχουμε ως γυναίκες σε μια δημοκρατική κοινωνία σε θέσεις εξουσίας. Υπάρχει ακόμα δρόμος να διανύσουμε ώστε πραγματικά να έχουμε μια φεμινιστική οπτική στο πολιτικό γίγνεσθαι», δήλωσε με σπαστά ελληνικά η Ιρίνα Καραμάνος στην ΕΡΤ 3.

Όσο για τον ρόλο της πρώτης κυρίας τον οποίο αρνήθηκε, σημείωσε ότι κατά τη δική της αντίληψη μία ουσιαστικά πρώτη κυρία θα πρέπει να έχει ενεργό ρόλο στη διπλωματία και την πολιτική.

Η άρνηση να δεχτεί τον τίτλο της πρώτης κυρίας

Οι εμφανίσεις στο πλευρό του συντρόφου της, ξεκίνησαν λίγες εβδομάδες πριν τις εκλογές και σύμφωνα με τα ξένα Μέσα, το ζευγάρι κατηγορήθηκε από πολιτικούς αντιπάλους του ότι ήθελε να προσελκύσει περισσότερες ψήφους από το φεμινιστικό κίνημα. Η Ιρίνα Καραμάνος, ωστόσο, είχε δηλώσει ότι δεν θα αναλάβει τις υποχρεώσεις, αλλά ούτε και τα προνόμια μίας πρώτης κυρίας με την εκλογή του.

«Νομίζω ότι είναι ένας ρόλος που θα πρέπει να επαναπροσδιοριστεί. Ζούμε σε άλλες εποχές και πολλά έχουν αλλάξει. Πρέπει να σκεφτούμε ξανά την εξουσία και τις σχέσεις που εκπορεύονται από αυτή», σημείωσε χαρακτηριστικά σε τηλεοπτική της συνέντευξη η Ιρίνα Καραμάνος.

O Gabriel Boric συμφωνεί μαζί της. Ο πιο νέος πρόεδρος της σύγχρονης ιστορίας της Χιλής είχε πει χαρακτηριστικά: «Δεν μπορούν να υπάρχουν κρατικές θέσεις που έχουν να κάνουν με τις συγγένειες ή τις σχέσεις του προέδρου. Πρέπει να αναλειφθούν θέσεις με διαφάνεια, βασισμένες στην καριέρα και την υπηρεσία στο κοινό κι όχι σε δεσμούς αίματος».

H Ιρίνα Καραμάνος δεν είναι η πρώτη γυναίκα στη Λατινική Αμερική που αρνείται να λάβει τον τίτλο και τον ρόλο της πρώτης κυρίας. Το ίδιο έχει συμβεί στο Μεξικό το 2018.

Ιρίνα Καραμάνος H Ιρίνα Καραμάνος και ο Gabriel Boric την ημέρα της εκλογικής του νίκης. / @2021 Luis Hidalgo/ AP Images
H Ιρίνα Καραμάνος και ο Gabriel Boric την ημέρα της εκλογικής του νίκης.

Η Ιρίνα Καραμάνος, η ελληνική καταγωγή και οι σπουδές της

Η Ιρίνα Καραμάνος κατάγεται από την Κύμη της Εύβοιας, την οποία έχει επισκεφθεί και η ίδια. Συγγενείς της ζουν ακόμα στο νησί, ενώ ο πατέρας της ήταν εκείνος που με το παράδειγμά του την έκανε να θέλει να ασχοληθεί με τα κοινά. Ο Τζορτζ Καραμάνος ήταν στα 80s ο πρόεδρος της ελληνικής κοινότητας του Santiago της Χιλής.

Η 32χρονη πολιτικός θα συνεχίσει να μάχεται για τα δικαιώματα των γυναικών από τον ρόλο που μέχρι σήμερα είχε. Έναν ρόλο που προέκυψε μετά τις σπουδές της στην ανθρωπολογία και τις κοινωνικές επιστήμες. Εκτός από τις σπουδές της στο ανθρωπιστικό πεδίο, η Ιρίνα Καραμάνος έχει μάθει και 4 γλώσσες, αφού μιλά Ισπανικά, Ελληνικά, Αγγλικά και Γερμανικά.

Ο Gabriel Boric θα αναλάβει την εξουσία στις 11 Μαρτίου κι η σύντροφός του, δεν θα είναι άλλη μία φιλάνθρωπος πρώτη κυρία στο πλευρό του. Θα είναι μία μάχιμη πολιτικός, ακριβώς όπως τη γνώρισε.