ROLE MODELS

Πελαγία – Ειρήνη Γκούμα: Η Ελληνίδα που δημιούργησε το πρώτο τεστ αναπνοής που ανιχνεύει τον κορονοϊό

Πελαγία - Ειρήνη Γκούμα

Το πρώτο τεστ αναπνοής που ανιχνεύει τον κορονοϊό, δημιούργησε η ελληνίδα ερευνήτρια Πελαγία – Ειρήνη Γκούμα. Η επιστήμονας που διδάσκει στο Τμήμα Επιστήμης και Μηχανικής Υλικών και στο Τμήμα Μηχανολόγων και Αεροδιαστημικής Μηχανικής στο Πανεπιστήμιο του Ohio, κατάφερε να δημιουργήσει με την ερευνητική ομάδα της οποίας ηγείται, μία συσκευή με ειδικούς αισθητήρες που αναγνωρίζει αν κάποιος έχει προσβληθεί από τον κορονοϊό ή όχι.

«Είναι ένα τεστ αναπνοής που μετράει βιοδείκτες, αέρια τα οποία υπάρχουν στην αναπνοή μας τα οποία μας λένε αν κάποιος έχει ασθένεια και τι ασθένεια έχει. Με την επιστημονική ομάδα που ηγούμαι δουλέψαμε πολύ σκληρά απ’ όταν μας πήρε ο Λευκός Οίκος τηλέφωνο για να μας ζητήσει αν μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα τεστ αναπνοής για τον Covid – 19», ανέφερε η Πελαγία – Ειρήνη Γκούμα, στην εκπομπή Ώρα Ελλάδος του Open.

Η Πελαγία – Ειρήνη Γκούμα, μίλησε για την τεχνολογία που βρίσκεται πίσω από το τεστ που ανέπτυξε, την επιτυχία του, αλλά και το γεγονός ότι είναι ένας πιο οικονομικός τρόπος να εξετάζεται κανείς για Covid-19.

«Χτίστηκε πάνω σε ένα άλλο τεστ που είχα βγάλει το 2017 για τη γρίπη. Μετράει αέρια. Κάποιος εκπνέει για 10 δευτερόλεπτα μέσα σε μία συσκευή, παρόμοια με αυτή του αλκοτέστ και μέσα σε 15 δευτερόλεπτα έχουμε πάρει την υπογραφή του Covid- 19», σημείωσε η ερευνήτρια και ακαδημαϊκός.

«Βρήκαμε 88% αποτελέσματα και μέχρι 96% σε άλλες περιπτώσεις», είπε για την αποτελεσματικότητα του τεστ. «Η τεχνολογία αυτή είναι κεραμικά υλικά, την έχω αναπτύξει τα τελευταία 20 χρόνια. Δεν έγινε ξαφνικά αυτή η ανακάλυψη, έχω 18 πατέντες πάνω στην τεχνολογία. Αυτό που είναι χαρακτηριστικό, είναι ότι μπορούμε να μετράμε με ακρίβεια ποιο είναι το αέριο το οποίο δείχνει την ασθένεια», εξήγησε στη συνέχεια η Πελαγία – Ειρήνη Γκούμα.

«Η τεχνολογία αυτή ξεκίνησε σαν αισθητήρες που βάζαμε στα αυτοκίνητα για να μετράμε τα αέρια, είναι πολύ οικονομική. Είναι γύρω στα 18 ευρώ ο κάθε αισθητήρας για προσωπική μέτρηση για 300 μετρήσεις σε έναν χρόνο», τόνισε η επιστήμονας εξηγώντας ότι υπάρχει ενδιαφέρον για τη μαζική παραγωγή του τεστ σε όλο τον κόσμο.

Ποια είναι η Πελαγία – Ειρήνη Γκούμα

Η Πελαγία – Ειρήνη Γκούμα ξεκίνησε τις σπουδές της στην Εφαρμοσμένη Φυσική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης. Συνέχισε με την Επιστήμη των Υλικών και την Οργανωτική Διοίκηση σε μεταπτυχιακό πρόγραμμα στο Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ κι έπειτα σπούδασε Επιστήμη των Υλικών και Μηχανολογία στο Birmingham.

Από εκεί βρέθηκε στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Επί 16 χρόνια ήταν καθηγήτρια στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, έπειτα συνέχισε την καριέρα της ως καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Texas κι από εκεί βρέθηκε στο Πανεπιστήμιο του Ohio.

Η έρευνα της είναι επικεντρωμένη στους βιοχημικούς αισθητήρες και την κατασκευή συσκευών όπως το τεστ αναπνοής για τον κορονοϊό που ίσως αποτελέσει την πιο οικονομική λύση στο θέμα της ανίχνευσης του COVID- 19.

Η Πελαγία – Ειρήνη Γκούμα, υπήρξε επίσης αποφασισμένη στην ακαδημαϊκή καριέρα της, να ανοίγει δρόμους στην επιστήμη για όλους. «Κατά τη διάρκεια της καριέας μου, έχω επικεντρωθεί στις προσπάθειές μου να φέρω γυναίκες και υποεκπροσωπούμενες μειονότητες στην ερευνητική ομάδα μου και να ενθαρρύνω τα μέλη της να επιμείνουν στις σπουδές τους στα κεραμικά υλικά και να ενισχύσουν το προφίλ τους», λέει στη σελίδα της στο πανεπιστήμιο του Ohio η καθηγήτρια. «Έχω αποκτήσει μεγάλη εμπειρία στην προώθηση της ισότητας φύλων, εθνών και κοινωνικοπολιτικών status μέσω των μεθόδων διδασκαλίας και έρευνας μου», προσθέτει.

Η επιστήμονας που μοιάζει με εμένα, με σένα, με κάποια που ξέρεις

Στην ίδια σελίδα η Πελαγία Ειρήνη – Γκούμα μοιράζεται όλα όσα αγαπά. Η γυναίκα που σήμερα γράφει χρυσές σελίδες με τις επιστημονικές της έρευνες δεν απέχει πολύ από κάθε μία από εμάς. «Έχω πίστη στο Θεό και συνήθιζα να τραγουδώ στην χορωδία της εκκλησίας. Αγαπώ τη μόδα, το σχέδιο και την αρχιτεκτονική και φτιάχνω lookbooks με όσα βλέπω και μου αρέσουν», αναφέρει.

«Μεγαλώνοντας στην Ελλάδα, ονειρευόμουν να γίνω επιστήμονας, να μετακομίσω στην Αμερική, να γυρίσω τον κόσμο και να μάθω βιολί. Έχω πετύχει τους τρεις πρώτους στόχους», σημειώνει η Πελαγία – Ειρήνη Γκούμα.

Τον τέταρτο στόχο τον βλέπει να εκπληρώνεται μέσω του γιου της. «Ο γιος μου μαθαίνει βιολί και με κάνει χαρούμενη. Έχω δουλέψει σκληρά στη ζωή μου για να κάνω πραγματικότητα τα όνειρά μου και πάντα προσπαθώ να κρατήσω την πίστη μου όταν τα πράγματα δεν πάνε όπως θέλω. Το motto μου είναι “Μην παραιτηθείς ποτέ”», σημειώνει.

Ευτυχώς για όλους μας, η Πελαγία – Ειρήνη Γκούμα ακολουθεί πιστά το motto της σε αυτή τη ζωή.