WOMEN TODAY

Η Ζέτα Δούκα μιλά για τη σεξουαλική παρενόχληση στον χώρο της και δεν θέλω να πέσεις από τα σύννεφα

24MEDIA Αγγελική Καλαμαρά

Με αφορμή τον ρόλο της στη σειρά του ΑΝΤ1 «Καφέ της Χαράς», η Ζέτα Δούκα παραχώρησε πριν από λίγες ημέρες συνέντευξη στη Φαίη Σκορδά και στο Πρωινό. Εκεί σε μία συζήτηση μεταξύ γυναικών που ξεκίνησε από τον ρόλο της δυναμικής Στέλλας που υποδύεται, ειπώθηκαν πολλά για τη σεξουαλική παρενόχληση. Η Ζέτα Δούκα, όπως συνηθίζει, είπε τα πράγματα με το όνομά τους. Ναι, υπάρχει σεξουαλική παρενόχληση στον χώρο της υποκριτικής στην Ελλάδα, ναι, είναι γνωστά τα πρόσωπα που παρενοχλούν, όχι, κανείς δεν μιλάει. Κανείς δεν έπεσε από τα σύννεφα, ελπίζω.

Η συζήτηση που κατέληξε στη σεξουαλική παρενόχληση ξεκίνησε από το γεγονός ότι η Ζέτα Δούκα βλέπει στη Στέλλα, που γράφουν οι δημιουργοί του «Καφέ της Χαράς» ζητήματα που αφορούν τη σύγχρονη γυναίκα και κοινωνία.

«Μου αρέσει κάτι να λέω με τα πράγματα που κάνω και στην τηλεόραση», είπε αρχικά η Ζέτα Δούκα. «Ο ρόλος μου στο “Καφέ της Χαράς” λέει κάτι για τη θέση της γυναίκας σε αυτή την κοινωνία, γενικότερα. Τι της επιτρέπεται, τι δεν της επιτρέπεται; Είναι θύμα μιας απάτης, που έχει σκληραγωγηθεί και θέλει να πάρει εκδίκηση, αλλά πέρα από αυτό, το ωραίο που κάνουν ο Χάρης Ρώμας και η Άννα Χατζησοφιά είναι ότι μιλούν στη σύγχρονη κοινωνία. Τώρα που το κίνημα των γυναικών και τα ίσα δικαιώματα και η γυναικεία ενδυνάμωση είναι σε πρώτο πλάνο και καλά κάνει γιατί έπρεπε να γίνει κάποτε, έρχονται με έναν ρόλο όπως αυτός της Στέλλας να πουν “Ποιος είσαι εσύ; Γιατί φέρεσαι έτσι στις γυναίκες;”», σημείωσε η ηθοποιός.

Η Ζέτα Δούκα για την υπαρκτή σεξουαλική παρενόχληση

Έπειτα η παρουσιάστρια Φαίη Σκορδά τη ρώτησε αν έχει ζήσει κάτι ακραίο στη δουλειά της. Κι εκεί ξεκίνησε ένα πολύ ωραίο, πολύ ειλικρινές νήμα συζήτησης για τη σεξουαλική παρενόχληση. «Σεξουαλική παρενόχληση δεν έχω ζήσει στη δουλειά, γιατί αν είχα θα είχα μιλήσει. Θα ήμουν από τις πρώτες που θα έλεγα παιδιά αυτός, ονομαστικά, έκανε εκείνο. Κι εύχομαι οι συνάδελφοί μου, που τους έχει συμβεί, γιατί ξέρω και αρκετές που τους έχει συμβεί, να μιλήσουν κάποια στιγμή», είπε η Ζέτα Δούκα.

«Γνωρίζω ότι έχουν ζήσει τέτοια περιστατικά και δεν το έχουν πει. Γιατί θέλει να πεις “Έλα Φαίη, το έχεις ζήσει κι εσύ; Πάμε μαζί να το πούμε. Υπάρχει αυτό”. Το #MeToo κίνημα στην Ελλάδα πρέπει να γίνει», σημείωσε η ηθοποιός.

Όταν η Φαίη Σκορδά τη ρώτησε πώς αντιδρά όταν μια φίλη της της εκμυστηρεύεται κάτι τέτοιο η Ζέτα Δούκα τής απάντησε: «Της λέω πες το. Γνωρίζεις και τις άλλες. Πηγαίνετε όλες μαζί και πείτε “Αυτός ο συγκεκριμένος έχει κάνει αυτό”. Γιατί είναι και δυο τρεις που το κάνουν, δεν είναι ότι δεν μαζεύεται η κατάσταση. Πώς ήταν ο Weinstein, έτσι. Υπάρχουν, βέβαια υπάρχουν. Σε κάθε χώρο υπάρχουν. Δεν υπάρχουν στους δημοσιογράφους; Τους ξέρεις. Δεν υπάρχουν στους τραγουδιστές; Τους ξέρεις. Ο μικροχώρος μας τους γνωρίζει. Ας τους καταθέσει. Και οι δημοσιογράφοι πρέπει να βγουν μπροστά. Εδώ εγώ που είμαι ηθοποιός ξέρω για κάποιους δημοσιογράφους που παρενοχλούν μικρότερες. Τους ξέρω».

Όταν η Ζέτα Δούκα ρώτησε τη Φαίη Σκορδά αν της έχει τύχει κάτι τέτοιο εκείνη απάντησε αρνητικά. Σημείωσε πως αν μάθαινε μια τέτοια πληροφορία, ως υπεύθυνη για την προστασία και των ανθρώπων της εκπομπής της θα αντιδρούσε άσχημα. «Δεν έχει φτάσει σε εμένα τέτοια πληροφορία», σημείωσε και η Ζέτα Δούκα της είπε στη συνέχεια ότι αυτό που την εμποδίζει να μιλήσει ονομαστικά γι’ αυτό είναι ότι δεν έχει συμβεί στην ίδια.

«Αν δεν έχει γίνει σε εμένα κι έχει γίνει σε μια φίλη μου δεν μπορώ να βγω να πω ότι αυτός το έχει κάνει σε αυτή. Δεν συνεργάζομαι μαζί τους. Μου έχει γίνει πρόταση και έχω πει όχι», είπε κλείνοντας το κεφάλαιο «σεξουαλική παρενόχληση» η Ζέτα Δούκα.

Η Ζέτα Δούκα πιστεύει στην ισότητα και τη δικαιοσύνη. Κι εμείς.

«Όλο αυτό για να επανέλθουμε, που έχει να κάνει με την ενδυνάμωση και τις γυναίκες, και όχι μόνο τις γυναίκες δηλαδή. Για να μην παρεξηγηθώ, δεν το λέω από τη φεμινιστική άποψη, πρέπει όλοι οι άνθρωποι, ανεξαρτήτως φύλου, χρώματος δέρματος, σεξουαλικής προτίμησης να έχουν ίδια δικαιώματα. Υπάρχει πλέον μία δικαιοσύνη και θέλω να υπάρχει μία δικαιοσύνη και μια αξιοκρατία σε όλα τα πράγματα. Μου λένε: “Έχουμε πλέον γυναίκα Πρόεδρο της Δημοκρατίας, πώς σου φαίνεται;” Καταπληκτικό. Δεν μπορεί στα τόσα εκατομμύρια Ελλήνων να μην υπάρχει μία γυναίκα Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Σίγουρα θα υπάρχει. Να’τη», κατέληξε μιλώντας για τις ανάγκες της σημερινής εποχής η ηθοποιός.

Ο κύκλος της σιωπής πρέπει να σπάσει. Και πάντα μέχρι τώρα, όπως δείχνει η εμπειρία μας, σπάει από τα θύματα, τις γυναίκες που από κάπου αντλούν το κουράγιο να ξεπεράσουν τραυματικές καταστάσεις και να υποβληθούν ξανά σε αυτές αναβιώνοντάς τις για να μιλήσουν. Δεν είναι διόλου εύκολο. Όπως δεν είναι εύκολο να στιγματίζεσαι κοινωνικά, να θυματοποιείσαι εκ νέου από τον Τύπο, το περιβάλλον σου, τους πάντες.

Η πρώτη ερώτηση που σχεδόν πάντα θα κάνει η κοινωνία σε ένα θύμα σεξουαλικής παρενόχλησης είναι: «Γιατί δεν έφυγες;» ή «γιατί δεν μίλησες τότε;». Η μόνη ερώτηση που πρέπει να γίνεται είναι: «Γιατί της το έκανες αυτό;» και να απευθύνεται στον θύτη. Είναι δύσκολο για κάθε γυναίκα να μιλήσει, αλλά όπως είπε και η Ζέτα Δούκα η εποχή αλλάζει και υπάρχει πλέον μια δικαιοσύνη. Υπάρχει πλέον ένα βήμα σε ένα κίνημα παγκόσμιο. Ας ανεβούμε σε αυτό. Ας σπάσουμε τον κύκλο της σιωπής.