ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Η χοντρή, η κοντή και η άσχημη του καθρέφτη, απειλεί την ψυχική σου υγεία

Pexels

Εάν κοιτάς συνεχώς τον εαυτό σου και επικρίνεις την εμφάνιση σου, έστω και με τον παραμικρό τρόπο, πιθανότατα αντιμετωπίζεις κανονιστική δυσαρέσκεια.

Μπορεί να αναγνωρίζεις το συναίσθημα: Κοιτάς στον καθρέφτη και αυτό που βλέπεις δεν σου αρέσει. Πιστεύεις ότι πάχυνες, δεν είσαι αρκετά όμορφη, αρκετά νέα. Στην πραγματικότητα, αυτή η «βεβαιότητα» που έχεις για την εικόνα σου, πηγάζει σε μεγάλο βαθμό από την προσωπική σου αντίληψη για το σώμα σου, παρά από την αντικειμενική αλήθεια. Αυτή η γενικευμένη αρνητικότητα προς το σώμα μας έχει όνομα: Κανονιστική δυσαρέσκεια. Ο όρος επινοήθηκε το 1984 και αρχικά χρησιμοποιήθηκε για να περιγράψει τη γενικευμένη αρνητικότητα που βιώνουν πολλές γυναίκες για το βάρος και την εμφάνισή τους.

Ένα πρόσφατο άρθρο στους Times έφερε ξανά τη φράση στο φως. Μια νέα μελέτη διαπίστωσε ότι λιγότεροι από τους μισούς από τους 750 συμμετέχοντες κατάφεραν να αντιληφθούν σωστά την κατάσταση του βάρους τους. Τι είναι λοιπόν η κανονιστική δυσαρέσκεια και πώς μπορούμε να αναγνωρίσουμε την αρνητική εικόνα που έχουμε για το σώμα μας;

Κανονιστική δυσχέρεια Pexels

Τι είναι η κανονιστική δυσαρέσκεια;

Σύμφωνα με την ψυχοθεραπεύτρια Liz Ritchie, ο όρος της κανονιστικής δυσαρέσκειας είναι ένα μέσο για να περιγράψουμε τη διαρκή δυσαρέσκεια για την εικόνα μας. Πρόκειται για μια συνεχή κατάσταση αυτο-σαμποτάζ, καθώς αναζητούμε συνεχώς κάτι καλύτερο. Με αυτή τη νοοτροπία, η ευτυχία είναι ανέφικτη. Ανεξάρτητα από οποιαδήποτε αλλαγή προς το καλύτερο, δεν νιώθουμε ποτέ αρκετά ευχαριστημένοι. Είναι ένα ευρέως διαδεδομένο φαινόμενο και δεν αφορά μόνο τις γυναίκες, αλλά επηρεάζει και τους άνδρες από μικρή μάλιστα ηλικία.

Εξ ορισμού και μόνο, η κανονιστική δυσαρέσκεια θεωρείται ότι είναι ο “κανόνας” και όχι η εξαίρεση. Το να νιώθεις αρνητικά για την εμφάνισή σου γίνεται τρόπος ζωής. Έχει συνδεθεί ειδικά με την εικόνα του σώματος και εκδηλώνεται σε αρνητικές αντιλήψεις για το σχήμα του σώματος, το μέγεθος και το βάρος. Η λέξη «κανονιστικό» υποδηλώνει ότι δεν θεωρείται στην πραγματικότητα ως πρόβλημα από πολλούς. Το να είσαι γενικά δυσαρεστημένος είναι αποδεκτό και φυσιολογικό, και επομένως είναι εντάξει να είμαστε δυσαρεστημένοι με τον εαυτό μας.

Γιατί έχει επικρατήσει η κανονιστική δυσαρέσκεια;

Ζούμε σε μια εποχή όπου κάνουμε εμμονικές και αδιάκοπες συζητήσεις για το φαγητό και το μέγεθος του σώματος. Η κανονιστική δυσαρέσκεια έχει γίνει πολύ πιο συχνή στην ψηφιακή εποχή. Ως αποτέλεσμα της αυξημένης έκθεσης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, βυθιζόμαστε σε εικόνες του «ιδανικού σώματος». Για τις γυναίκες είναι το αδύνατο σώμα και για τους άνδρες, το γυμνασμένο σώμα. Πολλοί από εμάς αναζητούμε το τέλειο και οι εικόνες στις πλατφόρμες των μέσων ενημέρωσης, μπορούν να ενισχύσουν αυτά τα ιδανικά, τα οποία φυσικά διατηρούν την αφήγηση της κανονιστικής δυσαρέσκειας. Η εμμονή με την τελειομανία είναι ένα ανέφικτο ιδανικό. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικά προβλήματα σωματικής και ψυχικής υγείας.

Πώς μπορούμε να αλλάξουμε τη σκέψη μας;

Η κατανόηση του τι εννοούμε με τον όρο κανονιστική δυσαρέσκεια, είναι ζωτικής σημασίας προκειμένου να αλλάξει η αρνητική νοοτροπία που διατηρεί αυτά τα επίπεδα δυσαρέσκειας. Οι περισσότεροι από εμάς, κάποια στιγμή στη ζωή μας, θα βιώσουμε στιγμές χαμηλής αυτοεκτίμησης και θα μιλήσουμε αρνητικά για τον εαυτό μας. Σύμφωνα με την Ritchie, πρέπει να μάθουμε να αναγνωρίζουμε τις αδιάκοπες σκέψεις που μας αυτοσαμποτάρουν και ορίζουν την κανονιστική δυσαρέσκεια. Μόνο έτσι μπορούμε να αλλάξουμε τον τρόπο σκέψης και να κάνουμε τις αρνητικές «φωνές» στο κεφάλι μας να σιωπήσουν. Μπορούμε να προσπαθήσουμε να χρησιμοποιήσουμε την αρνητική ενέργεια που  δημιουργείται από τον συναισθηματικό κορεσμό για να κάνουμε κάτι θετικό. Κάτι το οποίο θα μας επιτρέψει να ξεπεράσουμε τα εμπόδια που βάζουμε οι ίδιοι στο δρόμο για την καλύτερη ζωή μας.