ROLE MODELS

Η Wang Yaping θα ταξιδέψει στο διάστημα, αλλά η περίοδος και το ποιος θα κρατάει το παιδί την προσγειώνουν ανώμαλα στη γη

© 2021 Andy Wong/AP IMAGES

Η Wang Yaping δεν είναι πρωτάρα. Είναι βετεράνος του διαστήματος που προσφέρει τις υπηρεσίες της στην πολεμική αεροπορία της Κίνας και συγκεκριμένα στην Πολεμική Αεροπορία του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού. Τη δεδομένη στιγμή, η αστροναύτης ετοιμάζεται να κάνει το δεύτερο διαστημικό της ταξίδι, ενώ τις αμέσως επόμενες εβδομάδες πρόκειται να γίνει η πρώτη Κινέζα που θα πατήσει το πόδι της στο διάστημα.

Συγκεκριμένα, η Wang Yaping θα βγει από την τροχιά της Γης για να πραγματοποιήσει ταξίδι ως τον διεθνή διαστημικό σταθμό της Κίνας που απέχει περίπου 17.100 μίλια. Με αφορμή, λοιπόν, το επικείμενο ταξίδι της έδωσε την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου μαζί με το υπόλοιπο πλήρωμα. Δηλαδή τους δύο άνδρες συναδέλφους της που απεικονίζονται στην παρακάτω φωτογραφία.

Wang Yaping Kevin Frayer/Getty Images/Ideal Image

Κι από εκεί που δεν το περιμέναμε – ή μάλλον βαθιά μέσα μας το περιμέναμε – τα έμφυλα στερεότυπα και οι διακρίσεις που βιώνουν οι γυναίκες στον εργασιακό κλάδο, έκαναν την εμφάνισή τους αποδεικνύοντάς μας πως λίγα πράγματα έχουν αλλάξει. Η ίδια κλήθηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις που αφορούσαν την περίοδό της και τη μικρή της κόρη που άφησε πίσω. Φυσικά, όσα μέχρι στιγμής η ίδια έχει καταφέρει, δεν αναφέρθηκαν καν ενώ οι δημοσιογράφοι δεν απηύθυναν τις ίδιες ερωτήσεις στους άνδρες του πληρώματος.

Τα τεράστια επαγγελματικά κατορθώματα της Wang Yaping χάνουν την πραγματική τους αξία επειδή είναι γυναίκα

Η συζήτηση, λοιπόν, ξεκίνησε να περιστρέφεται γύρω από τη διαφορετική φυσιολογία ανδρών και γυναικών όταν ο αξιωματικός του Διαστημικού Οργανισμού της χώρας έκανε την εξής δήλωση: «Οι γυναίκες αστροναύτες μπορεί να είναι σε καλύτερη κατάσταση όταν φορέσουν λίγο μακιγιάζ». Σε προγενέστερη δήλωσή του, μάλιστα, δεν δίστασε να ενημερώσει τον λαό της Κίνας πως στις προμήθειες του πληρώματος, θα συμπεριλαμβάνονταν μωρομάντηλα, αντισηπτικά μαντηλάκια και καλλυντικά.

Στις μέρες μας, η επαγγελματική επιτυχία και η δημόσια προβολή που έλαβε η συνταγματάρχης Wang Yaping είναι σπάνια φαινόμενα για τις γυναίκες της Κίνας. Σε μία χώρα όπου οι γυναίκες βιώνουν τον σεξισμό, το πατρονάρισμα και την υποτίμηση στην πολιτική, τις επιχειρήσεις ή τις επιστήμες, δηλαδή σε ένα μεγάλο φάσμα της ζωής τους, ενώ από την άλλη το κίνημα #MeToo κάνει δειλά την εμφάνισή του, η Wang Yaping είναι ανάμεσα στις γυναίκες που δίνουν ελπίδα για ισότητα κι ένα καλύτερο μέλλον. Τρανό παράδειγμα των διακρίσεων που βιώνουν οι γυναίκες στον επαγγελματικό τομέα, είναι η ανεπαρκής εκπροσώπηση των γυναικών στο 25μελές Politburo του Κομμουνιστικού Κόμματος. Το σωματείο αποτελείται από 24 άνδρες και μία μόνο γυναίκα, τη Sun Chunlan.

«Το να είμαι αστροναύτης δεν είναι επάγγελμα, αλλά καριέρα»

«Για εμένα, το να είμαι αστροναύτης δεν είναι επάγγελμα, αλλά καριέρα, κι είναι μία καριέρα που αγαπώ. Η αγάπη που τρέφω αρκεί για να ξεπεράσω όλες τις δυσκολίες, όλα τα εμπόδια, να θυσιάσω ακόμη και τη ζωή μου», ανέφερε μεταξύ άλλων στη συνέντευξή της η Wang Yaping και μας κάνει περήφανες.