WOMEN TODAY

Η Τάμτα μοιράζεται την εμπειρία της από τα lockdown στη Γεωργία και δίνει ένα πολύτιμο μάθημα

24MEDIA Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου – Watkinson

Περνάμε μία ακόμα ημέρα στην καραντίνα. #ΜένουμεΣπίτι, μακριά από αγαπημένα μας πρόσωπα και συνήθειες έχοντας το βλέμμα μας στραμμένο στο φως που φαίνεται στην άκρη του τούνελ. Η πορεία μας ως εκεί, συχνά φαντάζει δυσβάσταχτη. Όσο καλά και να είμαστε, υπάρχουν φορές που μας παίρνει από κάτω. Που θέλουμε να φωνάξουμε ένα «Γιατί σε μένα» λες κι όλο αυτό συμβαίνει μόνο σε εμάς. Για όλες αυτές τις φορές μπορούμε πλέον να συγκρατούμαστε φέρνοντας στο νου μας την Τάμτα.

Η Τάμτα εμφανίστηκε το μεσημέρι της Παρασκευής 24 Απριλίου σε ζωντανή σύνδεση, στην εκπομπή του Νίκου Μουτσινά «Καλό Μεσημεράκι – Karantina Edition». Μίλησε στον παρουσιαστή για το πώς η ίδια βιώνει την περίοδο του περιορισμού της κυκλοφορίας και παράλληλα μοιράστηκε τις προηγούμενες εμπειρίες της σε lockdown. Σε αντίθεση με όλους εμάς βλέπεις, που δεν έχουμε βιώσει ξανά κάτι τέτοιο, η Τάμτα μεγάλωσε στη Γεωργία. Εκεί όπου το lockdown ήταν συχνό φαινόμενο. Και η αφορμή του ήταν ο πόλεμος.

«Είχα περάσει κάτι παρόμοιο δύο φορές. Νομίζω το ’89 και το ’90 κάτι αν δεν κάνω λάθος. Μικρή ήμουν, αλλά το θυμάμαι πολύ καλά. Για πολεμικούς λόγους βέβαια, όχι για πανδημία, αλλά ήταν lockdown τελείως, υπήρχε στρατός έξω, δεν μπορούσαμε να βγαίνουμε καθόλου», είπε η Τάμτα.

«Νιώθω πολύ τυχερή όμως τώρα, γιατί οι συνθήκες της τότε εποχής στην Γεωργία ήταν πολύ δύσκολες, γιατί μαζί με το lockdown δεν είχαμε ούτε φαγητό, ούτε ρεύμα», εξήγησε. Και σε αυτό το σημείο θέλω να πάρεις βαθιά ανάσα. Να σκεφτείς πόσο διαφορετικά μπορεί να είναι τα ίδια βιώματα σε κάθε γωνιά του κόσμου αυτή τη στιγμή. Να καταλάβεις πόσο διαφορετικό μπορεί να είναι αυτό το lockdown ακόμα και στην ίδια χώρα από σπίτι σε σπίτι. Και να θυμηθείς ότι τουλάχιστον αυτό το lockdown γίνεται σε συνθήκες ειρήνης. Κι ελπίζω να γεμίσεις ευγνωμοσύνη κι εσύ όπως και η Τάμτα για το γεγονός ότι έχεις σπίτι, έχεις ρεύμα, έχεις internet για να διαβάζεις αυτό το άρθρο.

«Ήταν μια δύσκολη κατάσταση, οπότε τώρα νιώθω πολύ τυχερή που τώρα το περνάω υπό πολύ διαφορετικές συνθήκες. Αν και δεν περίμενα ποτέ ότι θα το περνούσα για τρίτη φορά αυτό. Έτσι είναι η ζωή», είπε η Τάμτα στον Νίκο Μουτσινά.

Έτσι είναι η ζωή και δεν μπορείς να ελέγξεις τα πάντα σε αυτόν τον κόσμο. Για την ακρίβεια δεν μπορείς να ελέγξεις τίποτα άλλο παρά τις επιλογές σου και τις αντιδράσεις σου. Κι αυτές ίσως περιλαμβάνουν και δύσκολες στιγμές και πλήξη και θλίψη στον καιρό που ζούμε. Αλλά αν κάτσεις να σκεφτείς λίγο καλύτερα, η πλήξη και η θλίψη θα μετριαστούν, αφήνοντας χώρο για λίγη γαλήνη. Όλα θα περάσουν. Κι εσύ θα βγεις δυνατότερη από όλο αυτό. Αν δεν πιστεύεις εμένα, μπορείς να πιστέψεις την Τάμτα.

Για την ιστορία το 1991 η Γεωργία διακήρυξε την ανεξαρτησία της μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης. Η περίοδος από το 1988 ως και το 1993 ήταν ιδιαίτερα αιματηρή στην ιστορία της καθώς μέσα σε αυτό το διάστημα σημειώθηκαν συγκρούσεις και τελικά πόλεμος με την Αμπχαζία, ένα πραξικόπημα, αλλά κι ένας εμφύλιος πόλεμος.