HEALTHY AT HOME

Thank tech: 7 πράγματα που μπορούμε να απολαμβάνουμε όσο μένουμε σπίτι (και χωρίς αυτά δεν θα αντέχαμε μέρα)

Unsplash

#ΜένουμεΣπίτι εδώ και εβδομάδες, όσο η χώρα μας, μαζί με τις υπόλοιπες του κόσμου, έρχεται αντιμέτωπη με την πανδημία του κορονοϊού. Πόσο όμως δύσκολο είναι το να μείνουμε σπίτι; Σίγουρα νιώθεις κάτι μέσα σου να καταρρέει όταν στερείσαι ολόκληρη τη φυσιολογική καθημερινότητα που έχεις συνηθίσει. Όμως τα πράγματα θα μπορούσαν αντικειμενικά να είναι πολύ πιο δύσκολα. Στο σήμερα μένουμε σπίτι και με τη βοήθεια της τεχνολογίας μπορούμε να περάσουμε ευχάριστα παρά τη δύσκολη κατάσταση που βιώνουμε.

Φαντάσου απλώς κάτι τέτοιο, όπως η πανδημία του κορονοϊού να συνέβαινε όχι έναν αιώνα πριν, αλλά στην εποχή που ήσουν παιδί. Τότε που τα κινητά τηλέφωνα ήταν στο ξεκίνημά τους, η σύνδεση στο internet συνοδευόταν από ένα εκατομμύριο θορύβους και για να ανακαλύψεις καινούργια μουσική έπρεπε να ανταλλάσσεις CD (ή και κασέτες) με τους φίλους σου. Η σκέψη νομίζω σε οδηγεί στο συμπέρασμα πως το να μένουμε σπίτι σήμερα, δεν είναι και κάτι τόσο τραγικό. Ιδιαίτερα όταν είναι το μόνο μας όπλο απέναντι σε έναν νέο άγνωστο ιό.

Η τεχνολογία αλλάζει τη ζωή μας πάντα. Και πλέον η τεχνολογία έχει κάνει τη ζωή μας στο σπίτι να φαίνεται ως και δελεαστική, αν τη σκεφτείς έξω από τη συνθήκη του κορονοϊού για ένα μόλις λεπτό. Όλα τα παράπονα που έχεις κάνει στη ζωή σου για τον χρόνο που σου έλειπε, έχουν πλέον εξαλειφθεί. Και η τεχνολογία σού έχει προσφέρει τη δυνατότητα να αξιοποιήσεις αυτό το νέο κομμάτι χρόνου που έχεις στην καθημερινότητά σου όσο καλύτερα μπορείς.

Υπάρχουν πράγματα που, ευτυχώς, μπορείς να απολαμβάνεις στο σπίτι, ασφαλής από τον κορονοϊό και εξασφαλίζοντας ότι δεν θα τον μεταδόσεις σε άλλους. Για την ακρίβεια είναι πράγματα που στην απουσία τους, δεν θα μπορούσες να αντέξεις την καραντίνα ούτε μια μέρα παραπάνω. Ευτυχώς, μένουμε σπίτι μαζί με τη σύγχρονη τεχνολογία μας.

Online Shopping

Ακόμα κι αν δεν ήσουν fan του διαδικτυακού shopping ως τώρα, πρέπει να παραδεχτείς ότι στις μέρες που διανύουμε έχει γίνει μια αναγκαιότητα. Και σίγουρα όταν πάτησες το πρώτο «προσθήκη στο καλάθι» σου, ένας νέος κόσμος άνοιξε τις πύλες του για εσένα.

Η τεχνολογία έχει εξασφαλίσει για εσένα τη δυνατότητα να ψωνίζεις από την ασφάλεια του σπιτιού σου ό,τι μπορείς να φανταστείς. Από μάσκες, οινόπνευμα και τα αντισηπτικά προϊόντα που όλοι χρειαζόμαστε αυτές τις ημέρες, μέχρι τα τρόφιμα που χρειάζεσαι από το super market προκειμένου να αποφύγεις οποιαδήποτε περίπτωση συνωστισμού, πλέον μπορείς να τα κάνεις από το σπίτι σου. Ναι, η αναμονή μπορεί να είναι μεγάλη για την παράδοση των προϊόντων, στις έκτακτες συνθήκες στις οποίες ζούμε, αλλά η δυνατότητα υπάρχει και με σωστό προγραμματισμό, μπορείς να καταφέρεις να έχεις τα προϊόντα από το ράφι του super market στην πόρτα σου, χωρίς να αντιμετωπίσεις ελλείψεις.

Φυσικά το shopping μέσω διαδικτύου δεν περιορίζεται στα απολύτως απαραίτητα για τη σωματική σου ευεξία. Μπορεί την περίοδο της κοινωνικής αποστασιοποίησης και της γενικής απομόνωσης να ανακάλυψες πράγματα για τον εαυτό σου, που δεν περίμενες ότι θα σου αρέσουν. Να βρήκες ένα καινούργιο hobby που προκειμένου να συνεχίσεις χρειάζεσαι νέα υλικά. Μπορεί να θέλεις να πειραματιστείς με το στιλ σου και να αρνηθείς να αφήσεις μια ολόκληρη εποχή της μόδας να περάσει χωρίς να πάρεις έστω ένα κομμάτι των τάσεων για να το φοράς στο σαλόνι του σπιτιού σου. Οι δυνατότητες είναι ανεξάντλητες κι έχεις όλο τον χρόνο του κόσμου να τις ανακαλύψεις, χάρη στην τεχνολογία.

Netflix and chill

Δεν ξέρω πόσο binge watching αντέχεις αλλά σίγουρα ευγνωμονείς την τεχνολογία που δεν σε έχει αφήσει μόνο σου με την ελληνική τηλεόραση. Όχι πως δεν ενημερώνεσαι για τις εξελίξεις της μάχης της Ελλάδας με την πανδημία, αλίμονο. Αφού συντονιστείς όμως στις 18.00 με τα τηλεοπτικά κανάλια για να ακούσεις τον κο Σωτήρη Τσιόδρα να σου λέει τα νεότερα τι κάνεις; Η επιλογή σου σε μία παλαιότερη εποχή θα ήταν μία: ενημέρωση μέχρι τελικής πτώσεως. Και δεν το λέω για πλάκα αυτό, οι ειδικοί της ψυχικής υγείας είναι που συνιστούν αυτή την περίοδο να περιορίσεις την ώρα που αφιερώνεις στην ενημέρωση και να εμπιστεύεσαι μόνο έγκυρες πηγές. Άλλωστε έχει βρεθεί ερευνητικά ότι η υπερκατανάλωση ειδήσεων κάνει μάλλον κακό στην ψυχολογία σου.

Στη σύγχρονη εποχή έχεις το Netflix και όλες τις υπόλοιπες πλατφόρμες που σου προσφέρουν τη δυνατότητα ανά πάσα στιγμή να συντονιστείς με το περιεχόμενο που μπορεί να σε συναρπάσει ή να σε χαλαρώσει. Από ανώδυνα και ελαφρά reality shows, μέχρι μεγάλες σειρές με σύντομα επεισόδια, βραβευμένες ταινίες και nordic noir σειρές. Όλα τα παραπάνω μπορείς πλέον να τα απολαμβάνεις κάθε στιγμή της ημέρας σου από τον καναπέ σου.

Περιηγήσεις στα μεγαλύτερα μουσεία στον κόσμο

Μπορεί να μην μπορείς πλέον να ταξιδέψεις από άκρη σε άκρη της γης, αλλά μπορείς να τσεκάρεις το bucket list σου και να βγάλεις από αυτό κάποια από τα μουσεία που ονειρευόσουν να επισκεφτείς.

Το Google Arts & Culture συνεργάζεται με περισσότερα από 500 μουσεία και γκαλερί σε όλο τον κόσμο και σε καλεί να το επισκεφτείς και να διαλέξεις πού θα περιηγηθείς σήμερα. Θέλεις Λονδίνο, θα πάμε στη National Gallery. Θέλεις Λος Άντζελες, θα πάμε στο Getty Museum. Θέλεις επιτέλους να δεις το Hermitage στη Ρωσία; Υπάρχει ένα βίντεο που διαρκεί 5 ώρες για να το απολαύσεις.

Οι εικονικές περιηγήσεις στα μουσεία του κόσμου, εκτός από το ότι διευρύνουν τους πνευματικούς σου ορίζοντες, μπορεί να γίνουν και για εσένα το κίνητρο που χρειάζεσαι για να περάσεις αυτή τη δύσκολη περίοδο με προσοχή και ψυχραιμία. Αρκεί να «περπατήσεις» εικονικά στους διαδρόμους του Μουσείου του Λούβρου για να υποσχεθείς στον εαυτό σου πως όταν όλα περάσουν, θα κάνεις εκείνο το ταξίδι που πάντα ανέβαλες στο Παρίσι για να δεις όλα αυτά τα έργα από κοντά.

Online Θέατρο

Μπορεί το ζωντανό θέατρο να έχει άλλη χάρη, αλλά κάτι που χαρακτηρίζει όλες τις παραστάσεις που κάποτε παρακολούθησες, είναι ακριβώς αυτό: ότι ήταν μοναδικές και ανεπανάληπτες. Χάρη στην τεχνολογία και την πρόθεση που επιδεικνύουν φορείς και δημιουργοί να μην μας στερήσουν αυτόν τον τρόπο ψυχαγωγίας, η μοναδικότητα και μη επαναληπτικότητα του θεάτρου αίρεται αυτή την περίοδο. Το θέατρο Τέχνης, το Θέατρο Πορεία, το Θέατρο Σταθμός και το Εθνικό Θέατρο είναι μερικά μόνο από αυτά που έχουν πάρει πρωτοβουλίες σε σχέση με την προβολή online παραστάσεων είτε της τρέχουσας περιόδου που διακόπηκαν λόγω του κορονοϊού, είτε από το αρχείο τους.

Επιπλέον δημιουργοί μοιράζονται στο YouTube και το Vimeo παραστάσεις τους, που ανέβηκαν στο παρελθόν και μας δίνουν την ευκαιρία να τις δούμε, αν δεν είχαμε προλάβει να το κάνουμε εκείνη την περίοδο. Τελευταία, η Ελένη Ράντου για παράδειγμα μοιράστηκε online μία από τις μεγαλύτερες θεατρικές της επιτυχίες, την παράσταση «Κατάδικός μου» που ανέβηκε το 2012. Αν δεν είχες βρεθεί τότε στα καθίσματα του θεάτρου Διάνα, μπορείς να το κάνεις τώρα, εικονικά. Αξία, ανεκτίμητη.

Όλη η μουσική του κόσμου

Αν ποτέ σου πέρασε από το μυαλό ότι οι καλλιτέχνες δεν ήταν και τόσο σημαντικοί, φαντάσου πώς θα ήταν η καραντίνα σου χωρίς μουσική. Η απάντηση μάλλον είναι, αβάσταχτη. Ωστόσο η τεχνολογία έχει φροντίσει και πάλι να μην χρειαστεί να δώσεις αυτή την απάντηση με βάση τα δικά σου βιώματα. Πέρα από το γεγονός ότι έτσι κι αλλιώς μπορείς να ανακαλύψεις όποια μουσική θέλεις πια online, το Spotify έχει αποδειχτεί ένα καλό καταφύγιο αυτές τις ημέρες, αφού αρκετοί από εμάς φτιάχνουν τις δικές τους λίστες μουσικής καραντίνας και εμπνέονται ή απλά τα βγάζουν πέρα ακούγοντας τις μουσικές προτάσεις των άλλων. Κάτι σαν την ανταλλαγή CD του μακρινού παρελθόντος μας δηλαδή.

Επιπλέον οι καλλιτέχνες στην Ελλάδα και το εξωτερικό θεωρούν υποχρέωσή τους να κάνουν αυτό που μπορούν για να μας ψυχαγωγήσουν μέσω των social media. Αυτοσχέδιες συναυλίες στήνονται στα σπίτια τους και το αποτέλεσμα είναι συγκινητικό, είτε μιλάμε για τον Σωκράτη Μάλαμα και το μουσικό ημερολόγιο καραντίνας του, είτε για τον Keith Urban στην άλλη άκρη του κόσμου. Και ναι, μπορεί να χάνουμε συναυλίες που ίσως περιμέναμε όλη τη χρονιά να παρακολουθήσουμε αλλά ότι θα βλέπαμε τον John Legend να μας τραγουδάει στο πιάνο, εντελώς δωρεάν, μάλλον μας εξέπληξε πολύ θετικά.

Όσο ζω μαθαίνω

Η μάθηση δεν σταματά ποτέ και σε περίπτωση που είχες οποιαδήποτε αμφιβολία γι’ αυτό ήρθαν τα σχολεία της χώρας όπως και τα φροντιστήρια, για να σε πείσουν. Ένα από τα μεγαλύτερα άγχη των γονιών αυτή την περίοδο είναι το πώς θα απασχολήσουν τα παιδιά τους στο σπίτι και πώς αυτά δεν θα χάσουν την επαφή τους με την εκπαίδευση με τα σχολεία να είναι κλειστά από τα μέσα Μαρτίου.

Το υπουργείο Παιδείας, ενεργοποίησε ψηφιακή πλατφόρμα για τα εξ’ αποστάσεως μαθήματα των μαθητών της χώρας. Η πλατφόρμα προσφέρει σύγχρονες και ασύγχρονες μεθόδους διδασκαλίας. Δηλαδή μαθήματα σε πραγματικό χρόνο από εκπαιδευτικό μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας αλλά και διδασκαλία μέσω υλικού που παρέχει ο εκπαιδευτικός στα παιδιά.

Το ίδιο κάνουν και πολλά φροντιστήρια που με τη δύναμη της τεχνολογίας μπορούν να κάνουν ακόμα μαθήματα στα τμήματά τους, έστω και αν ο εκπαιδευτικός και ο κάθε μαθητής του βρίσκονται σε διαφορετικούς χώρους.

Ωστόσο η εκπαίδευση δεν είναι ανάγκη να περιοριστεί μόνο στα παιδιά. Η τεχνολογία σού δίνει τη δυνατότητα να καταπιαστείς κι εσύ με κάτι που πάντα ήθελες. Μπορείς να μάθεις ξένες γλώσσες σε μία πλατφόρμα ελεύθερης, δωρεάν εκμάθησης, όπως είναι το Duolingo. Μπορείς να μάθεις κιθάρα από το Berklee College of Music ή Συνταγματικό Δίκαιο από το Yale, μπαίνοντας στον οργανισμό Coursera. Επίσης το Open Courses προσφέρει ανοικτά ακαδημαϊκά μαθήματα σε πεδία όπως οι Θετικές και Φυσικές Επιστήμες οι Επιστήμες και τα Επαγγέλματα υγείας, οι Ανθρωπιστικές Επιστήμες και Τέχνες κ.α.

Και φυσικά δεν θέλω να ξεχνάς το YouTube. Οτιδήποτε θες να μάθεις θα υπάρχει και το αντίστοιχο tutorial. Γιατί αν δεν δοκιμάσεις τις δυνατότητές σου τώρα, που έχεις επιτέλους τον χρόνο να το κάνεις, τότε πότε;

Η «ζωντανή» επικοινωνία με τους δικούς μας

Ίσως το πιο σημαντικό πράγμα που μας προσφέρει η σύγχρονη τεχνολογία είναι η συνεχής, αν το θέλουμε, επικοινωνία με τους δικούς μας ανθρώπους που βιώνουν ακριβώς την ίδια κατάσταση μοναχικότητας και αγωνίας με εμάς. Ακόμα κι αν οι γονείς ή οι παππούδες σου μένουν κοντά σου, είναι δεδομένο ότι είναι καλύτερο να μην τους πλησιάζεις αυτή την εποχή. Ωστόσο μπορείς να τους βλέπεις ανά πάσα στιγμή πραγματοποιώντας μία βιντεοκλήση.

Τα κινητά μας αυτή την εποχή έχουν πάρει φωτιά καθώς θέλουμε να αντικαθιστούμε έστω και εικονικά την έλλειψη της «πρόσωπο με πρόσωπο επικοινωνίας» με τους ανθρώπους μας. Και ευτυχώς για εμάς, η τεχνολογία μάς προσφέρει το τέλειο υποκατάστατο, την εικόνα τους μπροστά μας. Έτσι όταν όλα αυτά τελειώσουν, γιατί θα τελειώσουν κάποτε, κανείς δεν θα πει: «Μάτια που δεν βλέπονται γρήγορα λησμονούνται». Θα πιάσουμε το νήμα από εκεί που το αφήσαμε. Και όλα θα είναι ακόμα πιο ζεστά, αλληλέγγυα και όμορφα.