ROLE MODELS

Η Rosa Saito έγινε μοντέλο στα 68 και δεν μεγαλώνει. Μαθαίνει

Launchmetrics Spotlight

Η βιομηχανία της μόδας και της ομορφιάς έχει ξεκάθαρα ηλικία. Κάθε καμπάνια που προωθεί ένα νέο καλλυντικό, ρούχο ή προϊόν, έχει ως πρωταγωνιστές ανθρώπους που έχουν ζήσει το πολύ μέχρι 35 χρόνια. Μοναδικές εξαιρέσεις είναι αυτές των celebrities, που ευκολότερα θα πάρουν μια δουλειά χωρίς να απασχολήσει η ηλικία τους, αλλά και πάλι, θα προτιμηθούν τα νεότερα πρόσωπα.

Τα στερεότυπα και τα καλούπια είναι για να σπάνε και η πεπατημένη για να παρεκκλίνουμε από αυτή. Έτσι διαμορφώνονται νέες νόρμες, τα μυαλά ανοίγουν και συντελείται η εξέλιξη, η συμπερίληψη, η αποδοχή. Η Rosa Saito αποφάσισε να ενδώσει στην πολιορκία που της έκαναν ένα modeling agency και ένας φωτογράφος και ξεκίνησε την καριέρα της ως μοντέλο στα 68 της χρόνια. Σήμερα είναι 71 και συνεχίζει ακάθεκτη, κόντρα στον ηλικιακό ρατσισμό.

Η Rosa Saito ήθελε από μικρή να ασχοληθεί με τις τέχνες. Γεννήθηκε στο Σάο Πάολο και ανέκαθεν λάτρευε να τραγουδά, να ζωγραφίζει και να γράφει. Στα 22 της όμως, χρειάστηκε να αναλάβει την φροντίδα της κατάκοιτης μητέρας της, ενώ το 2000 έχασε τον σύζυγό της και ανέλαβε την ανατροφή των τριών παιδιών τους κατ’ αποκλειστικότητα. Εκείνη την περίοδο έβρισκε τη γαλήνη στην κηπουρική. Περνούσε ώρες στον κήπο της, μιλώντας στα φυτά της.

Όλ’ αυτά μέχρι που την προσέγγισαν ένα πρακτορείο μοντέλων και ένας φωτογράφος. Η Rosa Saito ήθελε να το σκεφτεί και να μην πάρει βιαστικές αποφάσεις. Έναν χρόνο μετά αποφάσισε να το δοκιμάσει. Έχοντας μηδενική εμπειρία στον χώρο της μόδας και της ομορφιάς, αποφάσισε να προσπαθήσει αφού «Αν δεν το δοκιμάσω, δεν θα μάθω ποτέ», όπως λέει και η ίδια.

Τρία χρόνια μετά, η Rosa Saito έχει συμμετάσχει σε καμπάνιες και φωτογραφίσες σε περιοδικά και social media, ενώ έχει περπατήσει και στην Εβδομάδα Μόδας του Σάο Πάολο. Ως παιδί, οι δικοί της δεν της είχαν δώσει ούτε μία ασπιρίνη. «Ήταν όλα βασισμένα στο τσάι και κάπως έτσι είμαι κι εγώ ενάντια σε οτιδήποτε χημικό. Ανέκαθεν περιποιούμουν τον εαυτό μου με αλόη, λάδι καρύδας και ελαιόλαδο», λέει η Saito ως ένα μικρό tip ομορφιάς.

«Η ομορφιά είναι στο να φροντίζεις τις σκέψεις και το πνεύμα σου.»

«Ένα άτομο μπορεί να γίνει όμορφο, σαγηνευτικό, φιλικό και αυτό είναι πολύ περισσότερο από την τέλεια ομορφιά. Είναι το περιεχόμενο που μετράει, κατά τη γνώμη μου», λέει η Rosa Saito. «Φυσικά, ως γυναίκα, υπάρχουν κάποια πράγματα που θα ήθελα να αλλάξω. Όλοι το νιώθουμε, αλλά δεν είμαι δυσαρεστημένη με τον εαυτό μου. Νιώθω όμορφα», δήλωσε στο BoredPanda. «Δεν πιστεύω ότι το “γερνάω” είναι η σωστή λέξη. Θα έλεγα “μαθαίνω”. Συνεχίζω να μαθαίνω και νιώθω ότι όσο περισσότερα μαθαίνω, τόσο λιγότερα ξέρω. Σίγουρα περνάει ο καιρός, αλλά τι είναι ο χρόνος; Αν έδινα στην ψυχή μου ηλικία, θα έλεγα 22».

Για τα πρότυπα της βιομηχανίας ομορφιάς, η Rosa Saito πιστεύει ότι υπάρχει ελπίδα: «Νιώθω ότι σιγά σιγά αλλάζουμε. Οι άνθρωποι ζουν περισσότερο, φροντίζουν περισσότερο τον εαυτό τους και οι εταιρείες πρέπει πραγματικά να ανοίξουν περισσότερο με αυτή την έννοια και να οπτικοποιήσουν αυτούς τους πιθανούς πελάτες».